Dan Vasile Mihale: De astăzi, dăm kilometrajul democrației înapoi
Un editorial scris de un fost ,,golan,, cu plete și barbă, care a trecut, întâmplător, prin Piața Universități pe 14 iunie 1990.
De astăzi, trecem, oficial, la democrația autentică. Dăm kilometrajul înapoi 25 de kilometri până la kilometrul 0. O facem aproape în concordanță cu trecerea la ora de iarnă, așa că este un gest aproape firesc... Numai că nu operăm nici cu ore, nici cu kilometri, ci cu ani, sau cu ani măsurați în kilometri.
După de 25 de ani, cei care au orchestrat "Mineriada din 13-15 iunie" 1990 sunt puși sub acuzare de Parchetul General pentru crime împotriva umanității. Personaje, grele și controversate, precum Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Victor Atanasie Stănculescu, Virgil Măgureanu, Cazimir Ionescu, Cico Dumitrescu, Gheorghe Dobre, Miron Cozma, sunt citate în fața magistraților și puse sub învinuire pentru cea mai odioasă crimă postdecembristă: uciderea spiritului civic.
Personajele enumerate mai sus, cocoțate de complici penali, în cele mai importante funcții din stat, sunt responsabile pentru teroarea semănată de mineri în urmă cu 25 de ani.
Acești bătrânei aparent nevolnici, care stârnesc mila la prima vedere, sunt la fel de vinovați ca și torționarii Vișinescu și Ficior, pentru regresul înregistrat de România pe drumul democrației și al integrării în spațiul euroatlantic.
Aduși, în sfârșit, la bară, după 25 de ani, unii se dau victime, alții adoptă limbajul peștelui, iar alții sunt la fel de insolenți și agresivi ca în perioadele în care făceau surf pe coama valului.
Cu ăștia a început democrația în România, sau mai bine zis pseudo-democrația. Ăștia sunt fondatorii primelor partide de stânga postcomuniste. Ăștia sunt dascălii și mentorii politicienilor de astăzi. De aceea clasa politică arată cum arată...
Elevii "au absolvit" și, cum era de așteptat, și-au depășit profesorii. Au devenit mai veroși, mai lacomi, mai inumani. Nu mai cheamă brutele să folosească bâtele. Metodele lor sunt mai rafinate, dar la fel de letale. Urmașii lui Iliescu, Roman, Gelu Voican Voiculescu sunt mult mai răi, pentru că nu mai au ce fura. Au ajuns să se fure între ei și asta nu este deloc ușor, pentru că toți sunt versați. Lupta este aprigă, iar bătălia finală se duce la DNA, unde hoții se denunță între ei.
A fost nevoie de 25 de ani pentru a se mișca ceva în dosarul "Mineriadei". Probabil, că or să mai treacă 25 până când se va face curat și în politică. Timpul le rezolvă pe toate, sau le îngroapă pe toate. Depinde cum privești lucrurile…
Astăzi avem însă obligația morală să dăm kilometrajul înapoi, iar kilometrul 25 trebuie să devină kilometrul 0 al democrației.