MENIU

Dan Turturică, reacție după ancheta Rise Project despre Dan Barna

<p>Dan Barna</p>

Jurnalistul Dan Turturică a reacționat după dezvăluirile RISE despre Dan Barna.

”Rise Project a publicat investigația ”Adevărul despre Dan Barna.” La finalul unui volum foarte mare de informații prezentate, poate cea mai dură concluzie a jurnaliștilor de la Rise este aceasta: ”Șeful USR, partidul care a inițiat campania #FărăPenali, este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE””, scrie Dan Turturică pe Facebook. 

Jurnaliștii de la Rise Project spun că antreprenorul de succes Dan Barna duce în spate o serie lungă de eșecuri care au costat aproape șase milioane de euro. Conform investigației, jurnaliștii spun că șeful USR, partidul care a inițiat campania #FărăPenali, este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE. Mai mult decât atât, de pe urma proiectelor cu fonduri europene, doar Barna ar fi ieșit pe profit, în timp ce oameni aflați în cumpănă au beneficiat doar pe hârtie.

Vorbim despre persoane cu dizabilități sau provenite din medii defavorizate, greu de integrat pe piața muncii și extrem de neglijate în România. În numele lor, Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare – DCG, compania fondată de Dan Barna, a câștigat milioane sub pretextul facerii de bine.

Conform jurnaliștilor, o primă afacere socială pe bani europeni a apărut la Sebeș, Alba, în 2011. Era un centru de copiere, fotografie și design computerizat, înființat în cadrul asociației “Trebuie”, axată pe servicii pentru persoanele cu dizabilități multiple. Dan Barna chiar era coordonatorul regional al proiectului, iar oamenii l-au perceput ca pe un soi de consilier al autorităților din Alba. Lucrurile nu au mers încă de la început, iar afacerea a fost sortită falimentului. Finanțarea totală: 3,5 milioane de euro care s-au evaporat. În 2017, procurorii încep urmărirea pentru deturnare de fonduri europene și abuz în serviciu, dar clasează o parte din speță în aprilie 2018.

Acesta este doar unul din numeroasele contracte la care a contribuit Dan Barna și au dus la falimentul companiilor.

Inainte de a fi publicat articolul celor de la Rise Project, Dan Barna a scris un mesaj pe pagina sa de facebook că jurnaliștii au investigat proiecte pe care le-a desfăşurat în perioada anterioară intrării în politică şi care nu au rezistat, el spunând că a contribuit la reuşita a zeci de proiecte şi că a ajutat autorităţi publice şi ONG-uri să acceseze fonduri.

Le-am răspuns deschis și onest la toate întrebările. Îl consider un exercițiu de transparență și normalitate într-o campanie electorală. Nu am nimic de ascuns. Am lucrat 10 ani în fonduri europene și am construit una dintre cele mai de succes companii în domeniu.

Mai multe articole despre:
dan turturica Dan Barna