MENIU

Dacian Cioloş: O cooperare cu Polonia în domeniul agricol ar fi foarte utilă

Dacian Cioloş: O cooperare cu Polonia în domeniul agricol ar fi foarte utilă

Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură, a declarat, la JOCURI DE PUTERE, că "o cooperare cu Polonia în domeniul agricol ar fi foarte utilă" pentru România.

Întrebat ce ţară din Europa o consideră un model pentru România, Cioloş a răspuns: "Înainte de a ne uita spre orice altă ţară, cred că e important să ne uităm spre noi înşine şi să abordăm lucrurile cu mai multă încredere şi cu mai puţine complexe. Este foarte important să ne uităm noi, în primul rând, la resursele noastre şi la ce avem de făcut. După ce ne-am clarificat lucrurile acasă, cred eu că o cooperare cu Polonia, de exemplu, ar fi foarte utilă. Nu numai că România şi Polonia au interese comune în UE, inclusiv în politica agricolă comună, dar şi pentru că Polonia e unul dintre statele membre care a reuşit să folosească foarte bine oportunitatea asta de a fi stat membru în UE".

"Una dintre ultimele propuneri legislative pe care am făcut-o în acest an, şi care a fost şi adoptată, a fost triplarea bugetului european pentru promovarea produselor agroalimentare pe piaţa europeană şi, mai ales, pe piaţa internaţională. Promovarea se face mai ales pentru produsele de calitate", a mai spus Cioloş.

Comisarul european pentru Agricultură a vorbit şi despre situaţia fondurilor pentru agricultură: "Dacă comparăm situaţia fondurilor pe agricultură cu fondurile structurale, evident că pe agricultură şi dezvoltare rurală absorbţia a mers mult mai bine".

"Dacă folosim măsurile pe care noi le-am introdus în aceşti ultimi ani de negociere în politica agricolă comună reformată, făcută şi după croiala specifică a României, se găsesc acolo foarte multe elemente care, dacă sunt aplicate, folosind fondurile pe care România le-a obţinut pentru următoarea perioadă bugetară, eu sunt convins că în câţiva ani de zile vor începe să se vadă rezultatele, inclusiv în farfuriile românilor. Nu-i suficient să producem în România ca să putem găsi produsele respective în România. Trebuie producătorii să se asocieze, să nu mai vândă la negru, să ieşim la lumină cu producţia. Producţia la negru nu ai cum să o vinzi în supermarket. Avem de lucru şi cu educarea consumatorului pentru că atunci când e în faţa raftului, într-un hipermarket, şi când poate să identifice un produs românesc, să îl cumpere şi să ştie şi de ce să îl cumpere, ce are în plus un produs românesc. Pentru toate lucrurile astea veţi găsi instrumete şi legislative şi bugetare în politica agricolă comună. Inclusiv pentru promovarea produselor româneşti pe piaţa europeană", a mai spus Cioloş.