MENIU

Dacian Cioloş, întâmpinat de câteva zeci de protestatari. Ce i-au cerut

Premierul Dacian Cioloș le-a transmis, luni dimineața, celor circa 30 zeci de sindicaliști din Educație care l-au așteptat în fața Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, că actualul Guvern nu poate rezolva în doar patru luni problemele care sunt de ani de zile în sistemul de învățământ.

La sosirea la Universitate, unde are loc o întâlnire între premier și circa 50 de parlamentari din zona Moldovei, Cioloș a mers direct către protestatari, care i-au înmânat un document cu revendicări.

"Noi am făcut aici (un document-n.r.), am vrut să fie un decalog. Nu am reușit să punem decât nouă puncte, cele mai importante, dar avem și probleme punctuale la nivelul municipiului Iași. Noi dorim să avem o discuție cu dumneavoastră într-un cadru formal, organizat, nu pe stradă și nu în condițiile astea", a spus unul dintre sindicaliști, care l-a întrebat pe Cioloș și dacă își face vreodată timp pentru Educație.

"Îmi fac de multe ori timp. (...) Nu puteți aștepta în patru luni de zile să schimbăm lucruri care nu s-au schimbat în ani de zile", a replicat șeful Guvernul, el adăugând că pentru vizita de luni de la Iași are deja programul fixat și că, în cel mai rău caz, sindicaliștii ar putea vorbi cu vicepremierul Vasile Dîncu.

Sindicaliștii i-au reproșat premierului că se vede cu parlamentarii, afirmând că nu doar aleșii sunt parte a României "Și noi suntem țara dumneavoastră. Țara dumneavoastră nu este formată doar din parlamentari", au spus ei.

Premierul le-a răspuns celor nemulțumiți că parlamentarii sunt aleșii poporului:

"Parlamentarii sunt aleșii dumneavoastră, pe de altă parte. Dumneavoastră le-ați dat votul".

Circa 30 de sindicaliști din cadrul USLIP protestează luni dimineață în fața Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, unde premierul Dacian Cioloș se întâlnește cu parlamentarii din zona Moldovei.

"Ne aflăm aici pentru a atrage atenția premierului despre situația din Educație. Vorbim de inechități salariale, de promisiuni onorate, de nerespectarea legii dacă ar fi să fac referire doar la faptul că prin Legea Educației ar trebui să ni se acorde 6% din PIB", a spus liderul sindical Laviniu Lăcustă.

Sindicaliștii din învățământul preuniversitar sunt nemulțumiți și de finanțarea per elev, care în opinia acestora este insuficientă, dar și de neplata drepturilor obținute prin hotărâri judecătorești de către angajații din educație, precum și de neplata decontului navetei pentru dascălii navetiști, deoarece în lege nu sunt prevăzute sancțiuni pentru primarii care nu respectă această obligație.