MENIU

Cum vrea un fost ambasador la Strasbourg și fost primar în Moldova să schimbe fața Capitalei

Iulia Gorea Costin este candidat PNȚCD la Primăria Capitalei și se declară încrezătoare în șansele sale. Aceasta a declarat că este adepta democraţiei veritabile și nu susţine ideea „unui consiliu supus primarului”.

În ceea ce privește stoparea corupției din Primăria Capitalei, Costin vede rezolvarea acestei probleme „prin realizarea unui audit extern al angajaţilor primăriei, o evaluare profesionistă a nivelului lor de competenţă, realizarea unui regulament de ordine interioară, cu responsabilităţi şi sancţiuni clare, şi urmărirea, la toate nivelele a activităţii funcţionarilor“, potrivit Jurnaliștii.ro.

În ultimii 13 ani, Iulia Gorea Costin a lucrat la Secretariatul General al Guvernului, Cancelaria Prim-Ministrului României, și mizează pe experienţa de primar în Republica Moldova şi în Capitala Europei. Citiți mai jos un interviu cu Iulia Gorea Costin, candidatul PNȚCD la Primăria Capitalei.

Jurnaliștii.ro: De ce aţi ales să candidaţi la primărie?

Iulia Gorea Costin: Am acceptat să candidez la propunerea PNŢCD, într-un moment important atât pentru partid cât mai ales  pentru România şi  români, oriunde nu s-ar afla ei. Peste doi ani vom marca Centenarul Marii Uniri, în 2019 România va deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, iar în perspectiva anului 2021, Bucureştiul  s-a antrenat în cursa pentru statutul de capitală culturală europeană. Pe lângă acestea şi multe alte motive care privesc strict dezvoltarea Capitalei, care mi-au determinat decizia, aş mai adaugă faptul că ceea ce se întâmplă în Bucureşti este important pentru întreaga ţară.

De ce candidaţi la Primăria Capitalei, unde şansele de câştig sunt mai mici, întrucât se votează într-un singur tur, şi nu candidați la o primărie de Sector?

Nu am ales niciodată o cale mai uşoară sau o cărare bătătorită. Nu mi-am dorit niciodată puterea de dragul puterii. Nu m-am închinat niciodată potențaţilor zilei sau  guvernelor  efemere. Am acţionat întotdeauna pentru o cauză, în baza unor principii şi valori, cu dragoste şi grijă faţă de oameni şi destinul lor.

Ce vă avantajează în raport cu ceilalți contracandidaţi, unii dintre ei foarte puternici şi cu notorietate?

Or fi şi puternici şi cu notorietate…..Deşi, depinde la care putere va referiţi. Personal consider cu adevărat puternici  oamenii care rămân integri indiferent de circumstanţe,  în slujba oamenilor, semenilor şi a ţării, necondiţionat. Dacă vă referiţi la puterea partidelor care le stau în spate, consider că nu-i vorba de putere, ci de forţă. Sunt lucruri diferite. În favoarea cui aplică forţa? O întrebare retorică, desigur, pentru că răspunsul îl ştim cu toţii; în favoarea interesului personal sau  de grup. Notorietate? E o altă noţiune discutabilă.

Când m-am lansat în această campanie  mai  mulţi prieteni încercau să mă oprească, atentionandu-mă la campaniile murdare pe care le practică partidele în campaniile electorale, la atacurile de tot felul. Le-am răspuns că este problema celor care practică asemenea metode. Pentru  mine este important să acţionez  în conformitate cu conştiinţa proprie, să fiu în permanență în concordanţă cu aceasta.

Cum veţi compensa lipsa de experienţă în administraţia românească, în cazul în care veţi câștiga alegerile pentru Primăria Capitalei?

Lucrez de 13 ani în administraţia românească la nivel central, Secretariatul General al Guvernului, Cancelaria Prim-Ministrului României, la care se adaugă şi experienţa mea de primar în Republica Moldova, unde condiţiile sunt şi mai grele, dar şi experienţă în Capitala Europei.

Cum veţi reuşi să va impuneţi deciziile mergând pe secenariul destul de plauzibil că vă veţi confrunta cu un Consiliu Local ostil?

Nu doresc să îmi impun deciziile cu orice preţ. Sunt adepta democraţiei veritabile, ceea ce înseamnă consultarea cetăţenilor, atunci când este cazul, a specialiştilor, pentru a fi bine informată. Nu susţin  ideea „unui consiliu supus primarului”, „daţi-mi un consiliul, dacă doriţi să-mi îndeplinesc promisiunile” -Aceste puncte de vedere ţin  de specula politică şi dictatură. Mizez  pe forţa argumentului, niciodată pe argumentul forţei!

Concret, în ce constă strategia de creştere a eficienţei energetice a Bucureştiului – unul dintre punctele pe care le-aţi prevăzut în programul dumneavoastră electoral?

În primul rând este necesară elaborarea unei strategii de creştere a eficienţei energetice a Bucureştiului, viziune care nu a existat niciodată până acum. Nu cred în probleme disparate căror trebuie să le găsim, în fugă, nişte soluţii. Aşa nu vom rezolva niciodată problemele dezvoltării unui oraş important care a luat-o înaintea adaptării infrastructurii sale, la acest proces. Strategia trebuie să prevadă modernizarea reţelelor actuale de furnizare curent electric şi gaze, continuarea reabilitării termice a clădirilor, dar cu mijloace adecvate fiecărei clădiri în parte astfel încât rezultatul să nu înrăutăţească lucrurile ci să ajute, rezolvarea problemei de funcţionare Elcen-RADET, pentru că, pe viitor, costul gigacaloriei să nu mai fie un element surpriză al iernii, să realizăm, în sfârşit, o optimizarea a consumului de energie şi a costurilor acestuia.  De asemenea, modernizarea iluminatului public, atragerea fondurilor europene, în acest scop, pentru reducerea consumului public de curent electric.

Concert, care vor fi pârghiile prin care veţi  stopa corupţia din Primăria Capitalei, fenomen a cărui dimensiune a ieşit la iveală odată cu reţinerea şi arestarea fostului primar Sorin Oprescu?

Este importantă realizarea unui audit extern al angajaţilor primăriei, o evaluare profesionistă a nivelului lor de competenţă, realizarea unui regulament de ordine interioară, cu responsabilităţi şi sancţiuni clare şi urmărirea, la toate nivele a activităţii funcţionarilor, reacţionând prompt la cele mai mici semnale referitoare la urme de corupţie în Primărie.

Aţi sugerat în comunicarea publică faptul că venirea dumneavoastră la Primărie ar putea facilita o unire (măcar simbolică) cu Republica Moldova. Cum veţi putea face acest lucru concret?

Am subliniat faptul că România, se pare, este unica ţară cu o situaţie specială, este înconjurată de români,  rămaşi în afară ţării, fără voia lor. Aşa că voi face tot ce-mi stă în putinţă pentru ca Bucureştiul să fie cu adevărat capitala tuturor românilor. În contextul Centenarului Unirii vom lansa o serie de proiecte, în care se vor regăsi românii din afară ţării, inclusiv studenţii din teritoriile istorice , veniţi la studii. Vom marca toate sărbătorile naţionale cu participarea artiştilor din teritoriile istorice româneşti şi din diaspora românească.

Care sunt avantajele şi dezavantajele provenienţei dumneavoastră din mediul politic al Republicii Moldova?

În Republica Moldova nu se face politică, ci geopolitică. Acolo lupta este pe viaţă şi pe moarte, se iubeşte şi se moare pentru  afirmarea identităţii româneşti, pentru dreptul de a studia în limba română şi de a-ţi cunoaşte propria istorie. Acolo, Grigore Vieru,  poetul, în inima căruia şi-au găsit loc toţi românii afirmă „În timp ce unii visau să ajungă în Cosmos, eu visam să trec Prutul„. Aici, cu părere de rău, în mare parte, lupta se duce între români , după principiul „vreau să fur şi eu”. Am văzut Bucureştiul de la Chişinău, dar şi din inima Europei, unde am locuit 5 ani înainte de a mă repatria în România. Îmi doresc să-l putem schimbă şi să-i redăm, împreună, locul pe care-l merită!