MENIU

Cum vor să spele reziștii imaginea partidului după dosarul generalilor: interdicție de 20 de ani la afaceri de consultanță pentru șefii din Servicii 

Interdicție de 20 de ani la afaceri de consultanță pentru șefii din Servicii / Foto: Inquam Photos

Ipocrizia reziștilor continuă! Pentru a spăla imaginea partidului, după eșecul de la alegeri și scandalul cu statul paralel, acum inițiază un proiect nou de lege pentru șefii din Servicii. Potrivit inițiativei, se dorește ca aceștia să nu mai poată întreprinde acțiuni de consultanță. 

După ce au aflat că au pierdut alegerile locale și europarlamentare, aleșii USR au depus, la Camera Deputaților, un proiect de lege prin care i-au declarat război lui Florian Coldea. Mai exact, celor care, ca și fostul șef operativ al SRI, după ieșirea la pensie, intră în afaceri cu consultanță. 

Document exploziv: Florian Coldea, consilierul premierului Albaniei. Edi Rama, implicat într-o rețea de droguri și trafic de persoane. Anca Alexandrescu: Lucrurile merg și către o zonă de MAFIE

Deputatul Emanuel Ungureanu propune, prin lege, instituirea unei interdicții de 20 de ani de la data încetării activității în serviciu, pentru angajații SRI, de a desfășura activități de consultanță și de asistență, atât în mod direct, cât și prin intermediul unor companii private. 

Legea vizează strict personalul Serviciului Român de Informații și se află în consultare publică până pe data de 8 iulie.

Firma protejată de Coldea, contracte pe bandă rulantă. Cum a câștigat Petre Badea zeci de milioane de euro

Proiectul de lege al celor de la USR este denumit PLX 356/2024 – „propunere legislativă pentru completarea Legii nr. 14/1992 privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informații”. Legea este inițiată de deputatul USR Emanuel Ungureanu și este susținută cu semnături doar de doi colegi ai săi de partid și de Cameră, Marius Andrei Miftode și Diana Stoica.

Inițiativa a fost depusă la Camera Deputaților în data de 11 iunie 2024 și are, conform formei aflate în dezbaterea Parlamentului, un singur articol. 

Acesta dorește introducerea în cuprinsul Legii nr. 14/1992 a unui nou articol, 37 indice 1, conform căruia „cadrelor militare și angajaților civili din cadrul Serviciului Român de Informații li se interzice desfășurarea oricăror activități de consultanță sau asistență, fie directă, fie prin intermediul unor entități juridice, companii sau organizații non-guvernamentale, pentru o perioadă de 20 de ani de la data încetării activității”.

Dorin Cocoș rupe tăcerea - când l-a cunoscut pe Florian Coldea: 250 de milioane de dolari pentru o hârtie A4 cu licențe

Potrivit inițiatorului, „complexitatea și volatilitatea mediului de securitate impun măsuri stricte pentru a preveni riscurile asociate divulgării sau utilizării neautorizate a informațiilor care pot afecta securitatea națională”. Acesta adaugă că „aceste persoane au acces la informații critice și proceduri interne care, dacă sunt exploatate în mod necorespunzător, pot periclita securitatea națională, afectând totodată încrederea cetățenilor în instituțiile statului”.

Propunerea legislativă, spune autorul, are drept principal obiectiv „prevenirea conflictelor de interese și protejarea informațiilor sensibile care ar putea afecta securitatea națională”.