Cum se lăuda Ponta în 2013 cu o investiție Holzindustrie și cum Iliescu îl decora pe patron în 2014
Premierul Victor Ponta se lăuda, pe 11 iulie 2013, cu ocazia prezentării "Programului național de investiții", cu o investiție realizată de Holzindustrie Schweighofer, compania austriacă aflată, în prezent, în mijlocul scandalului legat de defrișările ilegale. Firma austriacă era introdusă pe o listă la capitolul "Mari investiții-companii internaționale", alături de giganți industriali precum Dacia, Ford, Daimler, Oracle, Bosch, Pirelli, Michelin.
"La mari investiții am vrut doar să pomenesc câteva dintre companiile care, în mod oficial și concret, nu la nivel de intenții, la modul foarte direct, își extind investițiile sau fac investiții greenfield. În acest an, aveți o listă a unora din companiile care deja au concretizat acest lucru. Vreau, însă, să precizez că, în parcurile industriale, în acest an, se vor face investiții de circa 1,3 miliarde de euro, iar prin politici guvernamentale, în primul rând, prin schemele financiare de stimulare de noi investiții, prin ajutor de stat, Ministerul Finanțelor Publice a aprobat un ajutor de aproape 166 de milioane de euro, care se adăuga, sau mai bine zis, stimulează investiții de circa 429-500 de milioane de euro", declara Victor Ponta, pe 11 iulie 2013, în timp ce prezenta slide-ul cu marile investiții, potrivit HotNews.ro.
La investiții de tip "greenfield" de care vorbea Victor Ponta, singura companie nominalizată era Holzindustrie Schweighofer. Investiția consta, de fapt, în construirea unei fabrici mari de cherestea.
Compania austriacă prezenta un interes pentru Guvernul Ponta, în acel an, dovada fiind și prezența lui Mircea Dușa la inaugurarea investiției, potrivit HotNews.ro. Potrivit publicației covasnamedia.ro, investiția de 150 de milioane de euro constă în construirea unei fabrici de cherestea, în localitatea Reci din judeţul Covasna.
Proprietarul companiei, Gerald Schweighofer, spunea, cu acea ocazie, că fabrica se va întinde pe o suprafaţă de aproximativ 50 de hectare și că va avea o capacitate anuală de debitare de 800.000 de metri cubi. O bună parte din cherestea şi din produsele prelucrate, în România, vor fi exportate, printre partenerii importanţi ai companiei numărându-se ţările asiatice, în special Japonia, mai spunea Schweighofer, potrivit covasnamedia.ro. Despre inaugurarea investitiei a scris și publicația szekelyhon.ro.
Relația managerului companiei austriece cu PSD este mai veche de zece ani. În decembrie 2004, fostul președinte, Ion Iliescu, îi conferea lui Gerald Schweighofer, manager general al companiei Holzindustrie Schweighofer GmbH, Ordinul naţional Pentru Merit în grad de Cavaler. Ordinul a fost conferit "în semn de deosebitã apreciere pentru contribuţiile personale avute la dezvoltarea unor importante domenii de activitate, pentru promovarea relaţiilor dintre Republica Austria şi România", se arăta în decretul 1.036 din 2 decembrie 2004, privind conferirea unor ordine, semnat de Ion Iliescu, si publicat în Monitorul Oficial nr 1.191 din 14 decembrie 2004.