MENIU

CSM sesizează Inspecția Judiciară cu privire la afirmațiile unor lideri PNL la adresa magistraților

Sesizarea ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, de la CSM nu a rămas fără ecou. În urma solicitării ministrului Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii a decis să sesizeze Inspecția Judiciară în vederea efectuării unor verificări cu privire la posibile fapte de atingere a procurorilor și a actului de justiție, în contextul ultimelor declarații făcute de anumiți lideri PNL. Cazanciuc i-a reclamat pe PNL-işti pentru că au cerut demisia procurorului general al României, Tiberiu Nițu, deoarece nu s-a început urmărirea penală în cazul premierului Victor Ponta.

"Ca urmare a informaţiilor lansate în spaţiul public de către reprezentanţi ai clasei politice referitoare la unele activităţi procedurale desfăşurate de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi a sesizării transmise de ministrul justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări în legătură cu posibila atingere adusă independenţei procurorilor şi independenţei sistemului judiciar, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicată cu modificările şi completările ulterioare.

Pe această cale Consiliul Superior al Magistraturii solicită tuturor reprezentanţilor clasei politice şi nu numai, să respecte obligaţia de rezervă faţă de activităţile sistemului judiciar, cu atât mai mult cu cât opiniile exprimate public fac referire la dosare aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti.

Depăşirea obligaţiei de rezervă ce incumbă reprezentanţilor puterilor statului de drept afectează echilibrul acestuia şi aduce atingere valorilor sale fundamentale", precizează CSM în cadrul unui comunicat de presă.

Robert Cazanciuc afirma, miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, că este de datoria sa să ceară CSM să verifice dacă prin declarațiile și atacurile lansate nu a fost încălcată independența justiției:

"În condițiile în care Consiliul Superior al Magistraturii nu s-a autosesizat încă în urma atacurilor lansate de PNL la adresa procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, am considerat că este de datoria mea, în calitate de membru de drept al CSM, să cer Consiliului să verifice dacă prin declarațiile și atacurile lansate nu a fost încălcată independența justiției", afirmă ministrul, conform comunicatului citat.

Totodată, Cazanciuc afirma că, "în mod repetat, indiferent despre ce persoană sau partid era vorba", a solicitat oamenilor politici "să se abțină de la a comenta deciziile magistraților și, mai ales, de la a lansa atacuri personale la adresa procurorilor și judecătorilor".

"Consider că această campanie de presiune la adresa magistraților este inadmisibilă mai ales în condițiile în care se cere în mod public intervenția într-o cauză aflată pe rol, lucru absolut ilegal în orice stat democratic. Demn de remarcat este că acest atac, pornit de la un lider local al PNL, a fost continuat de un deputat aparținând acestui partid, ceea ce face ca această presiune asupra justiției să se considere și într-o încălcare a principiul separării puterilor în stat", apreciază ministrul Cazanciuc, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, "modul în care lideri ai PNL privesc actul de justiție și independența magistraților, făcând presiuni asupra procurorului general pentru a schimba o decizie a unui procuror de caz, denotă nu numai necunoașterea principiilor constituționale și legale care guvernează justiția din România, dar și o mentalitate periculoasă conform căreia actul de justiție trebuie să se subordoneze intereselor politice ale PNL".


Predoiu: PNL nu a încălcat niciodată independenţa Justiţiei! Cazanciuc interpretează eronat!

 
 
 

Reacția PNL nu a întârziat să apară. Prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, a precizat, miercuri seară, la Realitatea TV, că partidul său nu a afectat niciodată independenţa legii. În opinia sa, Cazanciuc greşeşte, întrucât trebuie să demonstreze echidistanţă în funcţia de ministru, chiar dacă este înrolat politic. Pe de altă parte, liberalul a mai spus că ministrul a reclamat la CSM o declaraţie politică a unui politician PNL, dar nu a sesizat Inspecţia Judiciară atunci când Victor Ponta a atacat procurorii.
 
"PNL nu a atacat şi nu va ataca niciodata independenţa Justiţiei, domnul Cazanciuc interpretează eronat o declaraţie politică a unuia dintre membri PNL, respectiv cererea acestuia de a se sesiza CSM. Un ministru al Justiţiei trebuie să probeze echidistanţă chiar dacă este înrolat politic, a gresit de această dată pentru că a demonstrat o dublă masură. Domnul Cazanciuc practică o dublă măsură şi când domnul Ponta a făcut cu adevărat declaraţii care au încălcat independenţa justiţiei le-a calificat opinii politice, iar acum când un membru al Partidului Naţional Liberal a emis o opinie politică a calificat-o ca atac la independenţa justiţiei. Cazanciuc trebuia să constate că este vorba de o declaraţie politică acum", a declarat Cătălin Predoiu.

Zlati: Nici eu, nici Seplecan nu am comentat o hotărâre judecătorească sau activitatea instanței

 

Marți, președintele Consiliului Județean Cluj, liberalul Mihai Seplecan, i-a solicitat demisia procurorului general Tiberiu Nițu și a acuzat faptul că deciziile instanțelor nu sunt respectate de procurori. Într-un comunicat transmis presei, Seplecan acuză autoritățile nu doar că nu au organizat alegerile parțiale la termen, ci și că le-au blocat "intenționat". De asemenea, liberalul îi acuză pe procurorii de la Parchetul General că au soluționat cu "neînceperea urmăririi penale" o plângere depusă de el împotriva premierului Victor Ponta, scrie Agerpres.

Pe de altă parte, deputatul PNL, Radu Zlati a sesizat CSM cu privire la scoaterea de sub urmărirea penală a lui Victor Ponta de către Parchetul instanţei supreme, în contextul în care trei instanţe judecătoreşti au stabilit că premierul a încălcat legea prin neorganizarea alegerilor parţiale pentru şefia CJ Cluj.

"Solicit CSM să verifice cum este posibil ca, deşi trei instanţe judecătoreşti au stabilit că Guvernul se face vinovat de încălcarea legii, doi procurori (procurorul de caz şi procurorul şef de secţie de la Parchetul General) să dea şi apoi să confirme o scoatere de sub urmărirea penală a şefului Guvernului, primul vinovat de încălcarea fragrantă a legii", a declarat deputatul PNL Radu Zlati, potrivit comunicatului remis Mediafax.

Radu Zlati a mai afirmat că decizia Parchetului ICCJ de neîncepere a urmăririi penale a premierului Victor Ponta "poate acţiona ca un factor de presiune asupra judecătorilor". Prin urmare, liberalul a cerut Consiliului Superior al Magistraturii "să îşi facă curat în propria casa", afirmând că cercetarea de către Inspecţia Judiciară a actelor celor doi procurori care au dat NUP în dosarul Ponta ar putea fi un prilej de a arăta că CSM îşi îndeplineşte atribuţiile care îi revin.

Radu Zlati a mai afirmat că susţine solicitarea copreşedintelui executiv PNL Cluj, Mihai Seplecan, şi îi cere procurorului general Tiberiu Niţu "să îşi prezinte demisia în urma actelor subordonaţilor săi".