MENIU

Critici pentru Dacian Cioloș la Deutsche Welle: Un demnitar român de condiție medie

<p>Dacian Cioloş</p>

Un comentariu care apare pe pagina de Internet a Deutsche Welle conține o critică dură la adresa lui Dacian Cioloș, considerat "un demnitar român de condiție medie". 

Comentariul lui Horațiu Pepine, apărut pe pagina de Internet a Deutsche Welle face referire la interviul acordat de premierul României, Dacian Cioloș, postului TF1.

Întrebat ce impresie are despre manifestațiile, grevele și tulburările produse chiar acum înaintea EURO 2016 "premierul Dacian Cioloș, a dat discret din umeri, evident deconcertat în sinea lui că i se cere o impresie despre ceea ce el admiră necondiționat și, adunându-se rapid, a răspuns că Franța e cunoscută pentru stilul ei insurecțional, care face parte din propria ”cultură socială”. Așadar, a dat el de înțeles, nu e nimic ieșit din comun. Și totuși francezii nu cred deloc că manifestațiile prelungite și grevele care perturbă transporturile și serviciile de salubritate ar ține de culoarea locală, fiind realmente îngrijorați că ”edificiul” se surpă, dar și preocupați de ce vor spune danezii, germanii, englezii șamd. Când organizezi un asemenea eveniment sportiv, succesul se măsoară prin opinia oaspeților", subliniază comentariul.

"Dar ceea ce a spus fără cuvinte Dacian Cioloș este că el, ca român, nu poate avea nicio opinie. De ce? Pentru simplu fapt că Parisul și Franța continuă să fie deasupra oricăror judecăți personale. Dacă Dacian Cioloș a fost invitat la acest interviu ca premier al unei țări europene egale cu Franța, ca un european printre alți europeni, el nu a intrat pe deplin în rolul oferit, făcând impresia unei persoane care nu poate emite opinii de la egal la egal.

E ceva ce înțelegem oarecum. Dar ca prim-ministru, fie și ”tehnocrat”, chiar nu ai nicio opinie despre legea El Khomri, despre sindicate, greve, vandalisme? Nu ești nici mai de stânga, nici mai de dreapta? În definitiv tot ce se petrece într-o țară europeană reverberează peste tot ca tendință sau ca obstacol în calea unor politici la nivel european. Socialiștii francezi, care au eșuat în plan economic, au virat către dreapta, lovindu-se însă de o puternică opoziție populară. Nu ai nicio părere despre asta? Nu are și guvernul României o problemă cu salariile din domeniul public? Nu a demisionat recent un ministru de resort? Și nu e în cele din urmă o problemă care ține de soarta civilizației europene în dimensiunea sa istorică? Faptul că premierul nu are nicio opinie și că ”nu e surprins” e mai curând deconcertant. Nu trebuie să critici, ar fi lipsit de tact ca oaspete în Franța, dar poți spune ceva care să dea sentimentul că ești un interlocutor viu, bine așezat în problematica politică a timpului tău, un partener pe care francezii se pot baza, într-o direcție sau alta", spune comentatorul.

Horațiu Pepine observă că Cioloș se simte în largul său abia când începe să vorbească din rolul de fost comisar UE. Concluzia este dură.

"Am înțeles un lucru din acest interviu: și anume că un demnitar român de condiție medie, ca Dacian Cioloș, dobândește cu adevărat firescul și siguranța de sine numai prin reducția pe care o operează birocrația Uniunii Europene. Prin prisma aparatului de la Bruxelles, vechile tradiții culturale și sociale franceze, engleze, germane se nivelează la palierul normelor UE și la acela al unei gândiri politice ostile, în esență, față de istorie.

Iată de ce România nu a fost critică față de UE niciodată decât prin excepție și nici măcar atunci când politicile promovate la Bruxelles i-au părut cu adevărat dăunătoare. Paradoxal, România va deveni o țară europeană abia atunci când va promova un prim-ministru credibil, cu un temei mai solid național", mai spune comentariul Deutsche Welle.

Mai multe articole despre:
Deutsche Welle Dacian Cioloş