MENIU

CRISTOIU, despre GAFA IMENSĂ a lui Ponta privind convocarea CSAT-ului

CRISTOIU, despre GAFA IMENSĂ a lui Ponta privind convocarea CSAT-ului / Foto: MEDIAFAX

Aflat, sâmbătă, la Fabrica de Avioane de la Craiova, Victor Ponta a făcut o declaraţie care a şocat. "Deşi ne paşte un război, vestea bună este ca veţi avea comenzi!", le-a spus premierul reprezentanţilor uzinei. "E un moment care spune multe despre Ponta", a declarat jurnalistul Ion Cristoiu, la Realitatea TV.

"Este un moment care spune multe despre Victor Ponta. Ne tot întrebam despre poziţia României faţă de criza din Ucraina, noi discutam că nu aveam şi un punct de vedere al Guvernului. Victor Ponta s-a păstrat până sâmbătă într-o anumită prudenţă, adică singurele lui replici la ce face România în contextul crizei din regiune a fost 'facem ce ne spun marile puteri'. Sâmbătă a avut loc o schimbare surprinzătoare, că aici este problema: se duce la fabrica de avioane şi spune acea prostie uriaşă: 'Fiţi fericiţi pentru că o să aveţi de lucru!'. Inclusiv dumnică seara, el devine belicos, sare în partea cealaltă. Faţă de Traian Băsescu, până sâmbătă a fost destul de prudent. Deodată, sâmbătă, el sare, e mai mult decât Traian Băsescu. Sare şi plusează şi spune: 'Pentru că e o mare problemă în Ucraina şi că noi trebuie să ne pregătim de război, cer o convocare a CSAT şi, mai mult, dacă Băsescu nu vrea, eu voi face un CSAT paralel. În programul de azi era că merge la MApN, îi invită pe Oprea şi Duşa, şi face CSAT paralel cu ei, în care, spre deosebire de cel normal, Ponta urma şi să aibă o conferinţă de presă comună cu Duşa, în care să anunţe mobilizare generală. Azi vine surpriza: se duce acolo, cred că au jucat bambilici, şah, table, nu mai ţine conferinţă, ci o declaraţie fără întrebări în care spune că nu mai e un aşa mare pericol, că o să facă ei la Guvern o analiză pe care să o trimită preşedintelui, de care să se ţină cont. Avem o răzgândire uriaşă", a spus Ion Cristoiu, în emisiunea "Jocuri de putere".

Şi gafa premierului abia acum începea. Victor Ponta a omis faptul că, în asemenea perioade de tensiune, orice declaraţie şi acţiune desfăşurată pe plan intern sunt atent monitorizate diplomatic, punctează jurnalistul. De cealaltă parte, însă, Băsescu a înţeles mecanismul şi a evitat să convoace CSAT-ul.

"Să vedeţi unde e imensitatea gafei... În asemenea perioade, când este un moment de criză în zonă, orice declaraţie şi faptă de pe plan intern românesc e monitorizată diplomatic. Traian Băsescu a fost destul de isteţ şi nu a convocat CSAT oficial. Când convoci CSAT oficial privind situaţia din Ucraina, deja te monitorizează toate cancelariile că acolo te pregăteşti de ceva. Când tu, premier, ceri convocarea CSAT, deja e o escaladare a relaţiei cu Federaţia Rusă. Te poţi pregăti şi pe şest", explică Ion Cristoiu.

"S-a întâmplat o chestie tipică lui Victor Ponta. Lui Ponta i-a spus cineva, în treacăt, 'Aveţi o problemă, nu v-aţi pronunţat în legătură cu situaţia din Ucraina'. El, în loc să ceară... El n-are timp, e un şmecher, face din mers... Când m-am uitat să văd cum explică el belicoşenia, în cuvântările lui din ultimele două luni n-o să găsiţi o apreciere a situaţiei de acolo...", încheie Cristoiu.