Cristian Tudor Popescu: Victor Ponta denigrează DNA prin afirmațiile sale
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat, joi, în cadrul unei intervenții telefonice, în emisiunea Prime Time News, moderată de Andra Miron, cu privire la ultima afirmație a premierului Victor Ponta, potrivit căreia liberalii nu vor putea prelua puterea de la social-democrați, iar dacă DNA "dă jos" PSD, "asta e, partidul rezistă în orice condiții", că liderul PSD nu face decât să denigreze instituția, subliniind că "sub aspectul acesta amuzant se ascunde o afirmație foate gravă".
"Ea se înscrie în strategia aceasta de discreditare a DNA-ului, pe care o aplică atât domnul Ponta, din fruntea Guvernului, cât și parlamentarii PSD, în Parlament, cu acele modificări la Codul de procedură penală, cu încercarea de a amputa posibilitățile de acțiune ale ANI. Domnul Ponta folosește această metodă a glumiței, care nu e deloc de râs. El a mai spus că va rămâne premier, până în 2016, dacă îl lasă DNA. Acum, 'nu ne dă jos PNL, ne dă jos DNA'. Sub aspectul acesta amuzant se ascunde o afirmație foate gravă: de fiecare dată, spune că DNA acționează politic, din moment ce poate acționa împotriva unui partid, a PSD, cu precădere. Asta înseamnă ca DNA e comandat politic, asta vrea să înțeleagă populația, că e comandat politic", a declarat Cristian Tudor Popescu.
Întrebat care pot fi consecințele, în urma acestor declarații, care au avut drept țintă DNA, editorialistul Gândul a precizat:
"Ce fel de consecințe... astea sunt declarații politice, cum se tot numesc ele. Sunt cele pentru care parlamentarii au imunitate. Domnul Ponta nu e interesat decât de alegători, aici, în vederea parlamentarelor din 2016. Nu poate nimeni să îl demită pentru astfel de declarații, cu toate că ele sunt absolut grave din partea unui premier, pentru că DNA este o instituție a statului, un organ de forță, de luptă împotriva corupției. Premierul, din fruntea Guvernului, nu face decât să denigreze DNA prin astfel de afirmații", a adăugat Cristian Tudor Popescu.
Pe de altă parte, având în vedere anunțul făcut de primarul Iașului, Gheorghe Nichita, potrivit căruia se autosuspendă din toate funcțiile deținute în cadrul PSD, jurnalistul consideră că "este o încercare de cârpire a imaginii partidului în raport cu domnul Nichita". În viziunea sa, "dacă cetățenii sunt suficient de atenți, își vor da seama că este un praf în ochi absolut, fără rost".
"Și-a dat seama de posibilele daune, singurele daune de imagine pe care le are partidul, din partea domnului Nichita și a faptelor sale, în primă instanță, domnul Ponta a aplicat mecanic strategia glumiței, de care am vorbit până acum, adică 'uite unde a ajuns DNA-ul, să aresteze oameni pentru că fac crize de gelozie'. Bineînțeles că era în totală discordanță cu realitatea, o manipulare ordinară a domnului Ponta, pentru că omul ăsta nu a făcut altceva decât să încalce raporturi care trebuie să existe, regulamentare, prin lege între primar și poliție. S-a comportat ca un prim-secretar de județ, înainte de '89, pentru care milițienii de atunci erau niște slugi bune la toate. Acesta este lucrul grav despre care Victor Ponta nu a făcut nicio vorbire (...) Dar dacă ajungi ridicol într-un partid cum e PSD, atunci din ridicol nu te mai scoli. De acolo nu te mai spală nimic. A realizat cât de grav este ridicolul, grotescul situației acestui Nichita, cu PSD, și atunci a ales soluția "nobilă": în loc să îl dea afară din partid, cum înainte de '89 se mai întâmpla, în schimb, acum, domnul Ponta i-a sugerat domnului Nichita să aleagă această nobilă soluție, a autosuspendării, care e absurdă, de fapt. Ori își dădea demisia, ori nu și cu asta basta. Autosuspendare la ce? Pentru că eventualul proces, în care ar putea să apară domnul Nichita, are un final care nu mai interesează. Sentința nu mai interesează în acel proces. Nichita e compromis, deja, prin povestea asta, prin ridicolul în care s-a pus. Suspendarea presupune că atunci când se va dovedi dacă e vinovat sau nu respectivul, el își poate relua funcția sau nu. Ori din punctul de vedere pe care îl interesează pe Victor Ponta și PSD, al imaginii, domnul Nichita este un bolovan pentru partid, în acest moment", a mai precizat jurnalistul.
În ceea ce privește declarația făcută de fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, la ieșirea din Penitenciarul Târgșor, potrivit căreia își dorește să rămână în politică, Cristian Tudor Popescu este de părere că "Elena Udrea se gândește deja la voturi, la capital politic și vrea să utilizeze acestă schimbare de statut judiciar, al domniei sale, în scopuri politice".
"Face parte din aceeași specie cu domnul Ponta, are o strategie și dânsa. Vrea să transmită, din nou, ceva neconform cu realitatea, ca și Victor Ponta. Această trimitere a ei, din arestul de la Târgșor, în arest la domiciliu vrea să o prezinte ca pe o dovadă foarte convingătoare a nevinovăției domniei sale, în ochii publicului. Adică, 'dacă mi-au dat drumul din penitenciar, iată că eu sunt nevinovată', ceea ce nu corespunde realității. A fost trimisă pentru că procurorii nu mai au nevoie de prezența ei în arest preventiv, nu mai poate afecta procesul, oferi elemente în plus. Ea e trimisă, în 'Gala Bute', în judecată din 21 aprilie (...) Dacă se va ivi un alt dosar, poate să fie rearestată preventiv. Folosește acest prilej, pentru a-i mulțumi domnului Traian Băsescu. Asta ce înseamnă, dacă mulțumești cuiva, după ce ieși din spital sau pușcărie? Asta ce înseamnă - comunică, de fapt, același lucru: 'eu sunt nevinovată, vedeți, mi-au dat drumul', ceea ce este fals", a mai spus Cristian Tudor Popescu.