MENIU

Cristian Pârvulescu,propunere INEDITĂ: Ar trebui să avem INFORMAȚII despre COPILĂRIA POLITICIENILOR

Cristian Pârvulescu,propunere INEDITĂ: Ar trebui să avem INFORMAȚII despre COPILĂRIA POLITICIENILOR
Cristian Pârvulescu,propunere INEDITĂ: Ar trebui să avem INFORMAȚII despre COPILĂRIA POLITICIENILOR

Accesul la date despre copilaria politicienilor inaintea alegerilor ar putea fi benefic pentru a avea lideri de calitate cand ajung in functii publice de orice rang, a declarat politologul Cristian Parvulescu - scrie ziare.com. 

"As dori ca, de exemplu, inaintea alegerilor sa avem acces si la date privind copilaria politicienilor pentru a sti la ce sa ne asteptam din partea lor odata ce ajung in functii de decizie. Sunt psihologi care spun ca majoritatea oamenilor politici sunt fosti copii frustrati care nu au reusit sa-si rezolve problemele in copilarie, care au avut parinti agresivi si care ajung in politica sa isi rezolve problemele acumulate. Si asta poate fi o problema pentru societatile noastre", a afirmat analistul politic.

Cristian Parvulescu a evitat sa nominalizeze politicieni care ar putea fi modele de onoare in politica romaneasca prezenta, dar a precizat ca onoarea este o valoare aristocratica, ce are importanta doar intr-o societate care valorizeaza onoarea, intr-o societate traditionala, care pune accentul pe zona militara.

"O societate burgheza si capitalista nu apreciaza morala. Intr-o societate capitalista, inteligenta si siretenia sunt apreciate ca valori importante si nici pe departe onoarea. Dar, atunci cand la inceputul reflectiei asupra politicii Aristotel a gandit asupra caracteristicilor omului politic, onoarea era la loc de cinste. Ceea ce-l deosebea pe omul politic de ceilalti era onoarea si pentru ca doar astfel isi dovedea calitatea de aristocrat", a spus Cristian Parvulescu.

El a subliniat ca ramane in continuare problema calitatii, pentru ca oamenii politici trebuie sa aiba alte calitati decat ceilalti, intrucat liderii politici pot fi considerati personaje extraordinare care schimba istoria, nu doar care asigura dezvoltarea anumitor tendinte naturale ale societatii.

"In politica romaneasca vedem foarte clar ca acele calitati (onoare, responsabilitate, sinceritate, profesionalism si competenta) nu exista, ca o cariera politica de succes se bazeaza pe altceva decat pe competenta si profesionalism. De la Machiavelli incoace, ideea ca omul politic trebuie sa manipuleze este destul de puternica, dar sa manipuleze intr-o directie buna.

Sa-i manipuleze pe cei care nu sunt constienti de interesul lor pentru a-si realiza interesul. Asta era, de fapt, ideea lui Machiavelli, el nu era un individ imoral. El spunea ca unii nu-si inteleg interesul, iar politicianul are responsabilitatea sa inteleaga interesele superioare si sa impinga societatea in acea directie, nu doar sa o maltrateze. Insa azi, oamenii politici seamana in foarte mare masura oamenilor obisnuiti, doar ca sunt ceva mai determinati", a explicat Cristian Parvulescu.