MENIU

Crin Antonescu, despre vizita lui Iohannis în SUA: "A fost la înălţimea acestui moment"

Jurnalistul Rareş Bogdan a realizat, la Bruxelles, un amplu interviu cu fostul lider al Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu. Politicianul a explicat care este percepţia sa asupra vizitei preşedintelui Iohannis şi de ce această şansă pentru România ar putea reprezenta un moment asemănător cu unul dintre cele care au marcat istoria ţării noastre. 

Fostul politician a povestit, pentru Realitatea TV, că se află la Bruxelles pentru că "are mai mult rost" acolo şi pentru că, de cele mai multe ori, familia sa se află acolo şi pentru că, spune el, este "aproape îndrăgostit de Bruxelles".

Antonescu a povestit că este impresionat că în ciuda atentatului de la Bruxelles, oamenii din capitala Belgiei sunt în continuare foarte deschişi şi "trăiesc frumos".

"M-am uitat cu plăcere la vizita lui Iohannis în SUA şi, trebuie să mărturisesc, cu o doză de surpriză...plăcută. S-au spus multe, toate câte erau de spus şi despre dimensiunea de succes a acestei întâlniri. Eu mă apăr să nu cad în zona aceea, în care ne comportăm ca şi cum am fi mai mici decât suntem, ori e clar că nu suntem nici foarte mari. Vizita a fost un succes nu doar pentru că nu se mai întâmplase, ci există şi alte elemente: primul, faptul că în jurul lui Trump opinia publică mondială dezvoltă un interes fără precedent în raport cu un alt preşedinte, pentru că, pentru că este primul lider politic din Europa de Est cu care Trump se întâlneşte şi unul dintre primii lideri europeni care e primit la Casa Albă, dar şi detaliul, întâmplarea fericită, trebuie menţionat, că exista interesul suscitat de audierea lui Comey din partea întregii prese. Toate acestea au contribuit la succesul vizitei.

Partea poate mai puţin importantă, dar care contează, pentru că în politică lucrăm cu imaginea, cu prezenţe şi atitudini şi toate astea se întipăresc, Iohannis a fost la înălţimea acestui moment.

Nu ştiu ce a fost înainte de această întâlnire şi nu ştiu ce va fi după, dar pentru România este o şansă, pentru preşedinte cu atât mai mult şi dacă am spus că am urmărit cu plăcere acest lucru, aveam un sentiment de frustrare, şi cred că nu sunt singurul, pentru că deşi suntem un aliat atât de bun în termeni de securitate, pentru că acolo este interesul american, nu avem şansa unei asemenea imagini, simbolice, dacă vreţi", a explicat fostul lider al Partidului Naţional Liberal.

Întrebat de jurnalistul Rareş Bogdan dacă România va reuşi să folosească această şansă sau dacă totul va rămâne la nivelul la care se afla înaintea vizitei preşedintelui în SUA, Antonescu a detaliat de ce acesta este un moment de şansă pentru România, asemănător cu momente cheie din istoria ţării noastre.

"Cred că domnul profesor Dungaciu spunea un lucru simpatic şi foarte adevărat: "Se pare că americanii au un plan cu noi. Avem, oare, şi noi un plan cu noi?" Profit de ocazie să mărturisesc un lucruri despre care am vorbit mai rar, dar la care mă gândesc mult: noi ne folosim istoria de multe ori ca scuză, auzim că nu am facut aia din pricina turcilor, a ruşilor sau, formula tristă şi consacrată, din cauza vicisitudinilor. E limpede că am avut câteva ciocniri urâte cu Istoria şi că cea mai grea dintre ele, care ne-a afectat, a fost invazia sovietică şi consecinţa sa, comunismul. Nu trebuie să uităm că nu suntem singurii care au fost izbiţi de acest tren monstruos al Istoriei. Noi am încercat să arătăm şi să ţinem minte eforturile făcute de înaintaşii noştri, să nu uităm că la Unirea Principatelor am avut o şansă extraordinară, de conjuctură istorică, pe care am folosit-o, la obţinerea Independenţei am mai avut o şansă, că la Marea Reîntregire am mai avut o şansă şi că la sfârşitul anilor 90 am mai avut o şansă şi, se pare, cel mai recent exemplu fiind povestea de pe peluza Casei Albe, că am mai avut una", crede Crin Antonescu. 

Politicianul a spus că, la o analiză succintă a preşedintelui SUA, se poate observa că gândeşte la nivel mare, global, şi că "faptul că în atenţia lui Trump, a echipei sale, a putut să intre România, cu elementele care o fac interesantă pentru SUA, e semnul unei şanse pe care nu ar trebui să uităm că nimic şi nimeni nu îţi poate da ce poţi să faci tu pentru tine, în istorie, ca şi în viaţă".