Cozmin Guşă explică de ce a trecut moţiunea. Ce se întâmplă în PSD este "imaginea laşităţii"
Consultantul politic Cozmin Guşă a explicat, în direct la emisiunea Talk News de la Realitatea TV, votul moţiunii de cenzură care a avut loc miercuri în Parlament, evidenţiind faptul că PSD a redevenit un "front" şi şi-a pierdut imaginea de partid politic, iar ceea ce se întâmplă astăzi în acest partid este "imaginea laşităţii".
Cozmin Guşă a explicat că ceea ce se întâmplă în acest moment în PSD este imaginea clară a "laşităţii", susţinând că acest partid a revenit la imaginea pe care o avea atunci când era condus de Ion Iliescu.
"Urmărind toate aceste imagini, îmi dau seama că PSD, după multă vreme, a redevenit front, PSD-ul nu mai reacționează ca un partid. Pe vremea lui Năstase, după perioada Iliescu în care fusese front, Frontul Salvării Naționale, care de fapt era frontul salvării în politică a foștilor nomenclaturiști din partidul comunist român, că asta era Frontul Salvării lor, a căpătat sub vremea lui Năstase, apoi Geoană, chiar şi Ponta, reflexe de partid. Nu mai era sindromul unanimităţii, oamenii îşi spuneau părerea, aveau curaj în ședințe, aveau o anumită valoare ca să poată să-și argumenteze opiniile și transpărea în presă această normalitate. PSD-ul sub Liviu Dragnea a redevenit front. Nici atunci nu era meritul sau vina lui Iliescu şi nici astăzi nu este a lui Liviu Dragnea. Noi avem acolo imaginea laşităţii. Ce se întâmplă azi în PSD este laşitate, individuală sau de grup. Noi la vot o vedem pe cea de grup, în discuțiile unu la unu cu liderul o vedem pe cea individuală. Așa era și Frontul Salvării Naționale sub Ion Iliescu și de aceea nu am progresat în acele vremuri. Din nefericire, PSD-ul a revenit în acea formulă de front. Oameni laşi, care se lasă șantajați. Ăsta este punctul 1: PSD = front. Adică nu mai respectă regulile de partid. Într-un partid, la fel ca într-o societate, există democraţie internă. Majoritate contra minoritate, câştigă majoritatea. Azi unu, mâine altul. Sunt opinii, se dicută. Ca şi în societatea democratică pe care noi credem că o trăim astăzi", a explicat Cozmin Guşă.
În PSD nu mai există democraţie internă, consideră consultantul politic. "Acolo sunt foarte mulţi oamenii cu opinii total diferite faţă de Liviu Dragnea şi cu o atitudine foarte diferită faţă de ceea ce se întâmplă astăzi. Dar nu mai au curajul s-o exprime", a completat consultantul politic.
"Mitomania îngroapă România!"
Consultantul politic este de părere că Liviu Dragnea, avându acelaşi idol politic ca şi Ponta, respectiv pe Traian Băsescu, "minte foarte mult", însă această minciună nu declanşează o revoltă în PSD - în loc să fie oripilaţi de minciună, cei din jurul lui Dragnea sunt înfricoşaţi.
"Este o modă la liderii maximali din România ultimilor ani, pe care eu am definit-o în toţi aceşti ani, de la Liviu Dragnea în spate, trecând prin Ponta şi Băsescu, i-am etichetat pe toţi trei sub sintagma "Mitomania îngroapă România!". Oamenii ăştia sunt foarte talentaţi în a minţi. Eu cred că e şi o chestie bolnăvicioaă. Ponta a practicat-o crezând că aşa este bine de la idolul lui Băsescu, Băsescu a practicat-o din instinct, văzându-l la rândul său pe Ion Iliescu cât de bine a minţit atâta timp, prefăcându-se politicianul cinstit, corect, care nu fură şi a zis "Cum?", fură o ţară, eu în faţa lui Ion Iliescu mă calific. Liviu Dragnea, avându-l acelaşi idol politic ca şi Ponta, respectiv Traian Băsescu, pentru că asta e viaţa, atâta pot, atât de sus se pot uita. Liviu Dragnea minte foarte mult şi culmea, această minciună promovată nu declanşează o revoltă în PSD, toţi cei din sala de la Parlament de astăzi ştiau că Dragnea minte, dar în loc să fie oripilaţi erau înfricoşaţi. Culmea, şi ei se uită la Liviu Dragnea ca la un idol", a afirmat Guşă.
Singura performanţă a lui Liviu Dragnea este această evoluţie publică în marea de minciună în care se scaldă, susţine consultantul politic. "Pentru că situaţia anormală în care s-a ajuns, în care un lider de partid, care şi-a impus miniştrii şi-a impus tot, a impus deciziile în Guvern, să vină şi cu o anumită seriozitate de bunicuţ să poată să emită clar, calm este o performanţă."
Cozmin Guşă a explicat că "România este atât de bolnavă astăzi pentru pentru că a avut lideri la cel mai înalt nivel care mint, care sunt votaţi pentru că mint. Aşa că atunci când ne revoltăm despre ceea ce se întâmplă în România să ne gândim că şi cetăţenii noştri se lasă minţiţi şi merg mai departe şi votează chiar dacă ştiu că au fost minţiţi. Asta e o boală."
Sorin Grindeanu, dacă rămânea singur, ar fi avut mai mult de câştigat
Faptul că Sorin Grindeanu s-a aliat cu Victor Ponta, acesta fiind singurul care i-a sărit în ajutor, l-a tras în jos pe Grindeanu în disputa din interiorul PSD. "Unii au spus: M-aş duce cu Grindeanu, dar pentru că e Ponta alături de el, care ne-a trădat, care s-a dus cu PRU, care a fost cu Ghiţă, care a guvernat cu Ghiţă nu cu noi, n-am dori. Sorin Grindeanu a fost păcălit aici", a explicat Gușă.
"Lor li s-a părut că Sorin Grindeanu, în ciuda faptului că marea majoritate este de acord cu el, este prea mic pentru un război atât de mare. Sorin Grindeanu, dacă rămânea singur, ar fi avut mai mult de câştigat şi în planul voturilor şi în planul simpatiei publice. El a preluat tot gudronul cu care s-a încărcat Victor Ponta în urma guvernării sau acest gudron a fost folosit ca pretext de către făcătorii jocului din partid ca să nu-i acorde votul. Asta e tot laşitate. Adică unii laşi au spus: M-aş duce cu Grindeanu, dar pentru că e Ponta alături de el, care ne-a trădat, care s-a dus cu PRU, care a fost cu Ghiţă, care a guvernat cu Ghiţă nu cu noi, n-am dori. Sorin Grindeanu a fost păcălit aici. El nu l-a acceptat pe Ponta ca tovarăş de drum după ce a fost prim-ministru în ciuda presiunilor pe care Ponta le-a făcut. Victor Ponta a făcut propuneri directe să devină măcar consilier personal al lui Grindeanu. N-a acceptat Grindeanu şi nici nu s-a sfătuit cu el. Însă, când a avut acest necaz, când a fost tamponat de maşina condusă de Liviu Dragnea a cerut ajutor şi singurul care s-a oferit a fost Ponta. Aici trebuiau să fie mai înţelepţi. Niciunul nu este strateg politic. Ei au dorit să facă un lucru. Eu nu-l acuz pe Victor Ponta de nimic. A dorit să-l ajute pe Grindeanu. Nu cred că l-a ajutat, pentru că situaţia în PSD este foarte tensionată", arată Cozmin Guşă.
Consultantul politic a mai dezvăluit că Victor Ponta încă plăteşte pentru guvernarea sa, "pe care a împărţit-o cu Ghiţă. PSD-ul nu-l iartă pe Ponta, pentru că din punctul lor de vedere Ponta a lucrat cu acel sistem care i-a arestat pe ei. Starea din PSD de astăzi nu este că au venit la putere ca să facă România prosperă, nu, starea în PSD este că am venit la putere ca să scăpăm de puşcărie şi să dăm legi în justiţie care ne convin nouă şi care sunt bune pentru noi şi pentru apropiaţii din judeţe, iar ei consideră că Ponta ca partenerul de tenis al celor care l-au arestat pe ei. Sigur că dezvăluirile din ultima vreme îl arată şi pe Dragnea în aceeaşi postură, doar că Liviu Dragnea are sceptrul puterii în mână şi poate să manipuleze prin oameni din fieful personal din sudul acestei ţări fel de fel de decizii administrative sau din justiţie, îl ascultă. Acelaşi fenomen al laşităţii."
Victor Ponta i-a păcălit cu amnistia şi graţierea
"Grindeanu dacă ar fi rămas într-o formă modestă, fără să se amestece cu Victor Ponta, care nu a vrut să-i facă un rău, dar dacă ar fi avut tăria să-l refuze pe Ponta, cred că ar fi avut mai mult succes şi nu le-ar fi acrodat posibilitatea laşilor din PSD să argumenteze faptul că nu m-am dus cu Grindeanu pentru că e cu Ponta. Aminstie şi graţiere. Victor Ponta i-a păcălit o dată, care e un politician talentat, este suficient de inteligent, are o aşa slabă susţinere astăzi în grupurile PSD, este din cauza faptului că după alegerile prezidenţiale, că deşi le-a promis în 2014 tuturor că va da amnistia şi graţierea şi le-a rpomis că o va promova indiferent dacă va câştiga sau nu alegerile, a rămas prim-ministru şi nu a făcut-o. Şi partidul nu iartă asta şi el ştie. Sunt două lucruri pentru care Ponta nu este iertat de către partid: guvernarea împreună cu Ghiţă şi asta cu amnistia şi graţierea. Inclusiv Liviu Dragnea în ochii lor este vinovat pentru că a făcut tabula rasa cu amnistia şi graţierea. Iar zvonurile publice clamate de către doamenele astea din PSD, Lia Olguţa Vasilescu, Gabriela Firea, Carmen Dan, Sevil Shhaideh că Grindeanu ar fi de vină că nu au trecut legile care le-ar fi rezolvat problemele penale şi au mutat vina care era la Dragnea la Grindeanu. Care s-a trezit încărcat şi cu vina asta, el încercând să lucreze în limita legilor. ", a explicat Cozmin Guşă.
Consultantul politic a făcut o radiografie a membrilor PSD care au participat la votul moţiunii, caracterizându-i în trei categorii:
"Vreau să remarc nişte lucruri întâmplate astăzi apropo de indivizi:
1. L-aş remarca pe un lider PSD, pe Nicolae Bănicioiu. El a avut un comportament normal, care ne arată că în acest partid există un filon de normalitate. S-a abţinut, a stat în bancă şi bine a făcut.
2. Ponta. A fost de bună credinţă şi harnic în a bloca o situaţia anormală din partidul din care văd că s-a hotărât să nu-l mai părăsească.
3. Cineva care nu ar trece clasa, dar care o trece totuşi. Orlando Teodorovici. Prietenul lui Ponta, colegul lui de echipă, care din puţinătatea gândirii lui a avut instinctul să voteze cu Dragnea, lăsundu-l pe Ponta mască şi el şi-a asumat asta.", a explicat Guşă.
Liviu Dragnea nu se mai poate prezenta în fața lui Klaus Iohannis cu un premier ales de el
Dragnea ar prefera în continuare o "păpușă" aleasă de el, dar se teme că "nu va mai trece clasa", a spus consultantul politic.
”Sigur că Liviu Dragnea ar prefera idealul, adică ar prefera Viorica Dăncilă. Nu se va putea asta. Dacă va face asta s-ar putea să aibă surprize neplăcute din partea lui Iohannis. El în continuare poate să-și impună omul în fața partidului, dar nu mai vrea, pentru că pericolul este maximal pentru el. O să aibă nevoie de decizia partidului, nu mai poată să le spună că merge el la Cotroceni pentru că el nu mai este în aceeași formulă. Spuneam mai de dimineață că el a câștigat o bătălie, dar a pierdut războiul. Și repet: Liviu Dragnea, cu greșelile pe care le-a făcut, în fruntea unui partid ca PSD-ul, s-a declasat mult și în perioada următoare el va vedea aceste lucruri”, a declarat Cozmin Gușă în direct la Realitatea TV.
Consultantul politic apreciază că parlamentarul ALDE, Remus Borza, este singurul care a avut ”o poziție clară” în tot scandalul moțiunii de cenzură. Gușă susține că acesta va fi dat afară din partid de către șeful formațiunii, Călin Popescu Tăriceanu.
”România capătă ceea ce merită. România merită Dragnea astăzi, asta e! România va merita un guvern Dragnea, că nu zice nimeni nimic. Și mai am un lucru de remarcat. Remus Borza, singurul din ALDE, care a avut, printr-o intervenție în exclusivitate la Realitatea TV, o poziție foarte clară discutând despre un program, care așa cum e el, s-a înfăptuit până acum, conform graficului. A avut curaj. Am înțeles că mai puțin curajosul Tăriceanu se va ascunde în spatele partidului și-l va elimina, asta apropo de niște chestii individuale”, a declarat Cozmin Gușă în direct la Realitatea TV.
Liviu Dragnea nu suportă ardelenii și bănățenii. Grindeanu a fost pus forțat și s-a răzbunat până la urmă
Cozmin Gușă susține că Liviu Dragnea l-a pus în mod forțat pe Sorin Grindeanu în funcția de premier pentru că șeful Camerei Deputaților nu suportă ardelenii sau bănățenii.
”Când părea totul atât de clar, când i-a dăruit prietenia, cum a zis Grindeanu astăzi, un mare cadou de la Liviu Dragnea. Eu am spus un lucru, mulți au zâmbit. Primul: Liviu Dragnea l-a pus forțat. Eu nici înainte nu credeam că el va nominaliza vreun ardelean sau vreun bănățean. Eu știu asta despre el, nu ne suportă. Așa s-a născut el. În Teleorman, unde cunosc mulți oameni de treabă, nu gândesc ca Dragnea toți, dar el nu suportă ardelenii sau bănățenii. M-am mirat și atunci când l-a nominalizat cred că a făcut-o într-un fel forțat, așa au ajuns influențele din partid să-l ducă. Sigur că s-ar fi răzbunat până la urmă, după cum a și făcut-o. Partea de justiție pe care nu și-a asumat-o Grindeanu, pentru că a simțit-o că ar deveni penală chiar împotriva sa, a fost al doilea element important", consideră consultantul politic.
Potrivit acestuia, Liviu Dragnea a sugerat celor din partid două legături politice importante. Una informală, pe care au văzut-o cu toții la TV, întâlnirea cu Donald Trump. Dar cealaltă mai importantă cu politicienii din Israel.
"Mergând, anunțat, să se întâlnească cu Netanyahu, a fost refuzat să se întâlnească cu prim-ministrul Israelului din pricina unor incidente verbale, adică multe vorbe, care îl implicau pe Netanyahu într-o anumită negociere pe care Pandele sau Firea ar fi purtat-o legată de întâlnirea lui Dragnea. Dragnea mergând în Israel i-a găsit la același hotel unde s-a cazat pe Pandele și pe Firea. Și Netanyahu l-a refuzat. Nu s-a întâlnit acum două luni, când a fost, cu prim-ministrul Israelului, deși tot partidul cunoscător aștepta asta. Dar după aia s-a întâmplat treaba mai rea. S-a dus în Israel Grindeanu. Și Grindeanu s-a întâlnit cu Netanyahu, care înaintea acestei întâlniri i-a spus: Domnule prim-ministru, ne întâlnim dacă aveți decizie de prim-ministru și sunteți dispus să negociem lucruri între România și Israel. Grindeanu a răspuns pozitiv. Acesta este marele motiv de ruptură între Dragnea și Grindeanu, pentru că lui Dragnea i s-a părut că această problemă din partid, devenind un atuu pentru Sorin Grindeanu, îl subminează într-un mod radical. Nu-i puțin lucru într-un partid. După întâlnirea lui Grindeanu cu Netanyahu toate lucrurile s-au înrăutățit tocmai pentru că Dragnea nu a fost acceptat la acea întâlnire, nu din cauza lui, ci dintr-o greșeală de tactică pe care soții Pandele-Firea au avut-o în pregătirea acelei vizite”, a afirmat consultantul politic la Realitatea TV.
Gușă este de părere că Liviu Dragnea, împreună cu PSD, ”s-au declasat mult” în urma crizei declanșate prin dărâmarea propriului Guvern.
Iohannis trebuie să fie coerent, dacă nu, pierde mult
Referitor la misiunea șefului statului în această criză politică, Cozmin Gușă a precizat că Iohannis trebuie să fie ”coerent” în acest joc.
”Românii au dovedit că nu au putut face altceva. Noi n-am avut largi mișcări de stradă. Au fost foarte inteligent concepute. Au fost sute de mii de oameni în stradă, dar nu au fost de natură să genereze o presiune publică care să dea jos guvernul. S-a așteptat cu calm. În rest, ei așa operează. În politică se operează cu alte lucruri. Cinismul din politică asta înseamnă, iar aici Iohannis are jocul legat de construirea relațiilor cu Statelor Unite, pe care l-a făcut bine. Acum, cu această alonjă pe care o are, el trebuie să fie coerent, pentru că acumulând atât de mult în ultima perioadă, dacă acest joc nu va fi coerent cu noua sa personalitate publică mult întărită, Klaus Iohannis la rândul său poate să piardă mult. Orice negociere pentru un prim-ministu de duzină, îmi pare rău că folosesc acest lucru și orice acceptare a unui prim-ministru de duzină nu o să-l arate pe Klaus Iohannis mai puternic, pentru că Klaus Iohannis mizează pe un partener instituțional puternic la nivelul guvernului. România nu se poate mișca în plan extern doar prin mecanisme diplomatice, ci prin legături, contracte, relaționări guvernamentale. Iar acolo ai nevoie de un guvern cu un prim ministru care să existe, să nu fie vreo păpușă, să nu fie din plastilină, să nu poate să fie jonglat de către un păpușar netalentat cum este Liviu Dragnea.”, a punctat Cozmin Gușă.
”Klaus Ioahnnis ne-a arătat jocul complicat în care se află România astăzi. Un joc extrem de complicat în care nu este necesar doar prezența președintelui sau întâlnirile președintelui pentru ca să rezolvăm problema”, susține consultantul politic, care adminte că este nevoie de un guvern politic care să susțină acest joc. ”Este nevoie de un partener instituțional la nivelul guvernului. Dacă ai un no name la guvern nu poți să faci acest joc instituțional indiferent cum ar fi, cu o majoritate parlamentară despre care Klaus Iohannis știe că este preocupată de amnistie și grațiere. Klaus Iohannis are nevoie de un prim ministru cu care are neovie să lucreze. Se vorbește și de Florin Georgescu de la Banca Națională. Dragnea ar dori o păpușă, dar s-ar putea să nu mai treacă clasa. Iar dacă nu mai trece clasa la prima nominalizare deja suntem în altă ecuație în interiorul PSD, într-o criză mult mai mare pentru sine. PSD-ul nu este liniștit.”, a completat consultantul politic.
Dragnea nu poate să controleze tot partidul
”Partidul este atât de slab astăzi, structura de conducere este atât de slabă astăzi. Faptul că Liviu Dragnea a refuzat să convoace congres arată cât de mare este falia în PSD și câtă nefericire, pentru Liviu Dragnea, că nu poate să controleze tot partidul. El poate să controleze Comitetul Exectiv Central, maxim 100 de oameni, poate să controleze prin intermediul lor grupuri de parlamentari, dar nu poate să controleze masa partidului. Masa partidului este foarte nemulțumită. Este acea masă care i-a obligat pe parlamentarii PSD din Ardeal, în urma emisiunilor de la Realitatea, să facă postări. Dar au făcut postări și atât. Pentru că, de data asta, marii perdanți în jocul din PSD nu mai sunt nici moldovenii, nici sudiștii, sunt parlamentarii PSD din Transilvania. Nu ei au blocat înțelegerea cu UDMR, mass media a blocat această afacere. Dragnea, dacă nu vine cu o listă de la prim-ministru în jos, care să fie incontestabilă, el pierde foarte mult. Jocul lui este foarte complicat. Vrea să vină cu o păpușă, își asumă un refuz din partea lui Klaus Iohannis, iar pe de altă parte își asumă critica celor care au foști dați la o parte.”, a mai adăugat Cozmin Gușă.
Consultantul politic a mai afirmat că Liviu Dragnea vorbește despre implicarea serviciilor în politică de parcă ar fi o ”crimă”.
”Liviu Dragnea și ai săi au vorbit despre implicarea serviciilor în politică, de parcă implicarea serviciilor ar fi o crimă. Oare cineva din România crede că securiștii ăia bătrâni nu mai sunt activi? Dacă sunt în jurul lui Dragnea?! Liviu Dragnea vorbește foarte ușor despre asta. El are voie să se întâlnească cu acești beneficiari de informații? Când se vor epuiza oamenii pe care nu i-a mințit, viața politică a lui Dragnea se va încheia. Nu știu cât poate să fie, o lună, două, nouă”, a conchis Gușă.