MENIU

Cozmin Guşă: Gabriel Oprea "în niciun caz" nu va fi nominalizat premier. Predoiu nu este o opţiune

<p>Cozmin Guşă: Nimeni nu a vrut să spună că nu putem trata aceşti pacienţi. O laşitate colectivă</p>

Consultantul politic Cozmin Guşă a explicat la Realitatea TV cum ar trebui să arate următorul guvern, după demisia premierului Victor Ponta.

"Răspunsul lui Victor Ponta este doar începutul unui răspuns complex la vocea străzii, pe care clasa politică astăzi, atât de imperfectă, pe care o avem ar trebui să-l dea", a declarat consultantul politic.

"Victor Ponta a demisionat. E în regulă, este un gest de normalitate. Răspunsul însă, începe să fie înfiripat, apropo de revolta străzii, doar prin următoarea următoarea nominalizare a unui prim ministru care să-şi formeze un Guvern, următoarea componentă a Guvernului care trebuie să fie format din oameni curajoşi şi profesionişti, care să-şi dea seama cât de mare e tensiunea socială şi cât de hărtănită este România, din punct de vedere administrativ. (...) Doar nişte politicieni duri, dar drepţi, ar putea să readucă la linişte, ordine şi o anumită bunăstare strada. Ne dorim această linişte şi siguranţă, nu ne dorim asemenea mitinguri. Ele sunt expresii ale disperării, care este un semn de normalizare, dar e o luptă pe care organismul uman nu poate să o ducă perpetuum. Sunt două caracteristici ale firii umane, care acţionează asupra lor când ajung în funcţii adminstrative - nu neapărat lipsa de inteligenţă, pentru că nu sunt proşti-: lăcomia şi frica. (...) Nu mai sunt umani, de la Ponta în jos. Ei nu mai sunt umani, sunt nişte roboţi din această combinaţie de lăcomie şi frică. Pentru că Victor Ponta a fost şi foarte lacom pe durata mandatului său şi i-a fost şi foarte frică", a adăugat el.

"Trebuie să te gândeşti şi la restul politicienilor care vor avea drept de decizie în următoarea perioadă, fie printr-un vot în Parlament, fie printr-o decizie politică, (...) care, de asemenea, trebuie să devină duri, drepţi, dar umani în propuneri pe care le fac. Şi să nu uităm, felul în care ieşim din această situaţie, prin propunerea pe care Iohannis va trebui să o valideze într-un fel şi într-un mod consituţional, dar într-un mod mult mai incisiv ca până acum, să o impună", a completat Cozmin Guşă.

"Două nume se vehiculează în momentul acesta: Dacian Cioloş şi Vasile Dâncu"

În opinia consultantului poltici, "următorul prim ministru, care va implementa strategiile guvernamentale prin echipa pe care o va prezenta, este un premier care trebuie să obişnuiască lumea pentru nişte alegeri în sfârşit normale şi debaronizate".

"Alegeri care trebuie să aibă loc la finalul lui 2016 - mă refer la cele parlamentare, dar o treaptă intermediară foarte importantă, respectiv alegerilor locale. Şi aici vorbim nu neapărat despre expertiza viitorului prim ministru, dar mai mult despre inteligenţa sa. E nevoie de un premier care să fie foarte inteligent şi care să aibă o profundă cunoaştere a românilor. Mai ales a acestor români care ies în stradă, sunt revoltaţi, au plecat din ţară, ar vrea să se întoarcă dar n-au curaj, le mor copiii, sunt umiliţi... Ăştia suntem azi. Suntem un popor cu grave probleme - de la problemele administrative, până la probleme comportamentale, probleme în familiile noastre şi fel de fel de lucruri", a spus Cozmin Guşă.

Totuşi, Gabriel Oprea "în niciun caz" nu va fi nominalizat premier, iar Predoiu "nu este o opţiune", apreciază consultantul politic.

"Predoiu nu este o opţiune pentru că e opţiunea unui partid care în ultima vreme nu a progresat şi s-a decredibilizat. Mă refer la PNL, dar, de fapt, să spunem PNL plus PDL, pentru că niciodată PNL în formula asta nu a fost unit şi a acţionat pe două voci", a explicat consultantul politic.

"Două nume se vehiculează în momentul acesta: Dacian Cioloş şi Vasile Dâncu. Dacian Cioloş are avantajul pe care nu-l mai are niciun român, şi anume acela de a avea o privire de ansamblu asupra organizării macro-economice a Europei, asupra interacţiunilor geoeconomice dintre Europa şi restul structurilor, pentru că a condus, cu succes destul de bun, Comisariatul pentru Agricultură. (...) De cealaltă parte îl avem pe Vasile Dâncu, care are o foarte bună cunoaştere a structurii poporului nostru, a felului în care cetăţenii noştri reacţionează şi mai are un avantaj pe care Dacian Cioloş nu îl are: o apropiere de partidul majoritar al coaliţiei şi de către liderul coaliţiei, respectiv Liviu Dragnea. Între aceste două nume, oricare ar fi ales nu ar fi păcat, ar fi chiar un bine", a conchis Cozmin Guşă.