MENIU

Cozmin Guşă, despre negocierile dintre UDMR şi PSD: O apelare vizibil disperată

Consultantul politic Cozmin Guşă a comentat, în direct la Realitatea TV, negocierile dintre PSD şi UDMR cu privire la moţiunea de cenzură ce va fi votată miercuri în Parlament, susţinând că acesta este primul semn că "Liviu Dragnea şi ai săi nu mai sunt siguri că îi au pe marea majoritate a colegilor de partea lor", catalogând această apelare "vizibil disperată". 

"Primul semn că Liviu Dragnea şi ai săi nu mai sunt siguri că îi au pe marea majoritate a colegilor de partea lor este această apelare vizibil disperată a UDMR-ului, care fiind format din politicieni cu experienţă, foarte pragmatici, care şi-au perpetuat tot timpul locul în Parlament, mizând pe discriminearea pozitivă a minorităţii maghiare din România, care s-a şi înfăptuit, ei atât au aşteptat. Asta este foarte clar şi este o mare greşeală de tactică, de strategie din partea lui Liviu Dragnea şi a colegilor săi, care îi recomandă ca nişte necunoscători ai politicii profunde, negociatori slabi, sigur, este extrem de "juicy" (suculentă) pentru politicienii experimentaţi din UDMR.", a transmis consultantul politic. 

O combinaţie de tip cocktail molotov la nivelul relaţiilor interetnice din Transilvania

Cozmin Guşă a precizat că aceste negocieri şi avantajele pe care UDMR le va primi în urma acestora, pot să "genereze nişte focare viitoare de mare conflict interetnic în Transilvania". 

"Însă, PSD-ul are totuşi o tradiţie, prin care a acordat avantaje UDMR-ului, dar nu într-o asemenea măsură încât să genereze nişte focare viitoare de mare conflict interetnic în Transilvania. Pentru că am proprietatea cuvintelor, sunt şi ardelean, cunosc bine ce se întâmplă acolo, sunt un ardelean cu foarte mulţi prieteni în minoritatea maghiară, cunosc bine ceea ce gândesc şi ei şi din această poziţie pot să spun că aceste două decizii total hazardate, pe care ştiu că cei din conducerea PSD le-au luat, respectiv avantajele de neînţeles, care nu sunt legitime, pe care vor să le acorde prin modificări la legea administraţiei publice locale, respectiv legea statutului minorităţilor pe care doresc s-o repună pe tapet, asta generează o combinaţie de tip cocktail molotov la nivelul relaţiilor interetnice din Transilvania, o Transilvanie în care românii convieţuiesc foarte pozitiv cu maghiarii acolo, dar o Transilvanie presată de data asta, de aceste intenţii halucinante ale lui Liviu Dragnea şi ale lui Călin Popescu Tăriceanu şi presiunea de tip şovin pe care, un vector de influenţă Viktor Orban, prim ministrul Ungariei, o exercită asupra concetăţenilor noştri din Transilvania. Am discutat mult despre proiectul Trianon, un proiect de tip revizionist, care este implementant prin vectori de opinie. Ne uităm că în modificările la lege exact partea cu mass media finanţate de către statul român în limba maghiară este una centrală, adică despre propagatorii de informaţii ne putem da seama cam ce fel de informaţii vor fi propagate de acolo şi uite aşa, scânteia este pregatită pentru ca să inflameze în Transilvania ceea ce nu ar fi de inflamat.", a afirmat Guşă. 

Consultantul politic a mai precizat că liniştea din Transilvania este greu încercată de inconştienţa lui Liviu Dragnea şi a lui Călin Popescu Tăriceanu.

"Transilvania este o zonă foarte frumoasă a României o zonă naţionalistă, dar în care fiecare îşi poartă naţionalismul, vorbesc de cetăţenii normali, fie ei români şi maghiari, cu mândrie la nivelul obiceiurilor şi la nivelul convieţuirii paşnice, dar din pricina politicienilor, a celor de la UDMR care tot timpul au aţâţat acest şovinism, respectiv a inconştienţilor de tip Liviu Dragnea sau Călin Popescu Tăriceanu, acea convieţuire paşnică este greu încercată şi o să vedeţi, dacă aceste lucruri se vor face, mâine, poimâine, săptămâna viitoare, sau în baza promisiunilor care se fac, de unde eram o ţară extrem de liniştită, din acest punct de vedere, interetnic, cu drepturi ale minorităţilor mai mult decât suficiente, practic toleranţa noastră este mult peste ceea ce ar fi trebuit, dar uite că şi aşa ne înţelegem bine, însă această scânteie care se va aprinde nu va mai fi de această dată posibil să fie administrată de către cei din zona politică a majorităţii, că nici nu ştiu cum să facă asta.", a subliniat consultantul politic. 

Legea statutului minorităţii se reia după 12 ani

"Legea statutului minorităţilor a fost propusă prima dată în 2005 şi în 2005, acea lege a statutului crea condiţiile unui Parlament care să funcţioneze independent, finanţat de către stat, în zonele cu populaţie majoritar maghiară, ceea ce ar fi creat un anumit statut de enclavă înainte de criza din Kosovo. Din fericire, statul român atunci, chiar şi Traian Băsescu a avut un merit şi mulţi alţii şi a reuşit să blocheze acea lege absurdă, pe care poate o s-o citiţi şi o s-o analizaţi, dar să nu vă speriaţi, pentru că efectiv pune bazele unei enclave în mijlocul României şi atunci toate acele scenarii care nu erau posibile în lipsa statutului minorităţilor şi păreau iluzorii, cu legea statutului minorităţilor votată, va cauza mult integrităţii teritoriale a României şi nu folosesc cuvinte mari. Dacă după 12 ani se reia acest fapt, ne dăm seama cât de mare este disperarea şi cât de mult a scăzut nivelul de expertiză în majoritatea parlamentară.", a precizat Cozmin Guşă. 

"Călin Popescu Tăriceanu şi-a asumat tot timpul un promaghiarism excesiv, şi-a făcut şi nunta la Budapesta, numai ca să dea dovezi celor de acolo că un moment important din viaţa lui personală îl petrece într-o altă parte şi nu în România", a subliniat Guşă.

Cu UDMR-ul poţi negocia lucruri ţinându-i în opoziţie

"Eu mă îndoiesc că au ajuns atât de jos parlamentarii din Transilvania ai PSD ca să nu ia atitudine şi ca să nu se opună unui asemenea gen de negocieri. Cu UDMR-ul poţi negocia multe, cu UDMR-ul poţi negocia lucruri ţinându-i în opoziţie, cum s-a întâmplat între 2001 şi 2004, au nevoile lor ca fiecare partid politic. Însă din punctul de vedere al unui om politic responsabil, asemenea lucruri care destabilizează comunităţile locale, în primul rând din Transilvania sunt de nenegociat. Ele destabilizează aceste prevederi, ambele pe care le-am enumerat, comunităţile din Transilvania. Faptul că domnii Dragnea şi ai săi nu au oferit posturi în Guvern, în structura guvernamentală, în structura ministerelor, organizaţiilor PSD din Transilvania, ţin de un detaliu nesemnificativ, dar important în acest moment, vis a vis de atitudinea pe care o au şi de lipsa de grijă de România în general, pentru că Transilvania este şi România, iar România nu poate să fie întreagă, la fel de frumoasă, cu o Transilvanie măcinată de conflicte interetnice, care sunt pe cale să apară.", a declarat Cozmin Guşă. 

"Această negociere a lui Liviu Dragnea şi a lui Călin Popescu Tăriceanu se face doar de frica pierderii privilegiilor personale, pentru că PSD astăzi şi ALDE nu se află în postura de a pierde guvernarea", a mai precizat consultantul politic, care a transmis faptul că nu l-a "auzit pe Grindeanu că vrea să se înscrie într-un alt partid, nici pe Ponta, nici pe alţii care îi susţin pe ei, deci PSD-ALDE nu se află în poziţia de a pierde guvernarea, se află în poziţia să piardă autoritatea cei din fruntea PSD-ului sau cei din fruntea ALDE, reprezentaţi de către Dragnea şi Tăriceanu. Deci acest joc apare ca un joc inconştient, excesiv, foarte periculos, care este făcut doar pe baza fricii şi a intereselor personale de a se păstra la guvernare, pentru că, repet, până se vor organiza alegeri în România mai este mult şi PSD şi ALDE, ca structuri politice, nu sunt în poziţia să-şi piardă guvernarea, nici să-şi piardă locul de parlamentar."

"Nu ai de ce să te duci la asemnea negocieri atât de riscante şi de grave pentru ţară cu UDMR, pe care i-aş învinui. Politicienii UDMR n-au voie să fie şmecheri în asemenea grad, pentru că sunt politicieni ai României, nu ai Ungariei. Şi lucrurile pe care le cer în Parlament ar trebui să capete aviz constituţional de acum înainte, pentru că foarte multe dintre ele se opun constituţiei României. Deci şi ei sunt vinovaţi, nu doar cei care cedează şantajului lor şi iniţiativele lor sunt nesănătoase.", a conchis Cozmin Guşă.