Cozmin Guşă, Rareş Bogdan şi Denise Rifai, analiză despre consecinţele întâlnirii Iohannis-Trump
Consultantul politic Cozmin Guşă şi jurnaliştii Realitatea Tv, Rareş Bogdan şi Denise Rifai, au dezbătut sâmbătă seară, în cadrul unei Ediţii Speciale, consecinţele, mizele dar şi detaliile de culise ale întâlnirii istorice dintre Klaus Iohannis şi Donald Trump. Astfel, Cozmin Guşă a declarat că preşedintele Iohannis a jucat perfect, a pus nişte probleme de viitor şi s-a poziţionat ca un membru important al Uniunii Europene. Pe de altă parte, realizatorul "Jocuri de Putere", care a fost la conferinţa de presă de la Casa Albă, a declarat că i s-a părut terfiant ca Donald Trump să îşi aleagă jurnaliştii care să îi adreseze întrebările pe care el doreşte să le audă, dar a remarcat, în schimb, deschiderea totală pe care a avut-o preşedintele Klaus Iohannis. În schimb, Denise Rifai, realizator Talk News, consideră că Donald Trump a jucat un rol în conferinţa de presă : acela de profesor care îşi premiază elevul care este pe un un loc cu taxă, întrucât România ocupă un loc cu taxă, plătind 2% din PIB pentru Apărare.
Cozmin Guşă a reiterat că evenimentul a fost unul execepţional:
"Merită evenimentul de ieri o asemenea discuţie, dar şi multe alte seri de acum încolo. Vreau să mai repet ce am spus aseară. Evenimentul a fost unul excepţional, conferinţa de presă a fost una senzaţională, dar nu în sens tabloid, ci în sens geopolitic. Geopolitica se ocupă cu realitatea evenimentelor, iar după 1989 noi nu am mai trăit un asemenea eveniment, doar răuvoitorii pot spune că acest evenimet nu înseamnă mare lucru sau că a fost doar un lucru de imagine. Nouă ni s-a oferit şansa după 1989 să jucăm, dar diverse motive care au ţinut de alţii, sau altele care au ţinut de noi, nu am putut să fim jucători conform statului pe care îl avem acum, de dublă frontieră, atât a NATO, cât şi a UE. Imediat după 1998 am fost consideraţi o ţară prea infiltrată de KGB-ism", a spus Cozmin Guşă.
Acesta a subliniat că în sfârşit avem portanţă geoplitică, putem fi consideraţi parteneri, după întâlnirea istorică:
"Ei astăzi, am spus aseară, şi repet acum, printr-un concurs de împrejurări care ţin de situaţia dificilă în care se află Donald Trump în SUA, de situaţia dificilă în care SUA se află cu UE, vedeţi declaraţia lui Juncker şi ale cancelarului Merkel, din problema internă a României, care totuşi are o majoritate guvernamentală care nu este dedicată pe faţă euroatlantismului, ci altor lucruri, din acest complex negativ de împrejurări s-a născut un plus important: în sfârşit avem portanţă geoplitică, putem fi consideraţi un parteneri, avem nişte atuuri, suntem încă o democraţie de tip liberal, o democraţie parlamentară, avem o creştere economică, suntem coerenţi prin vocea anumitor instituţii ale statului şi a lui Klaus Iohannis. Atunci suntem prizabili, putem fi consideraţi parteneri. Acum, aseară am avut cea mai mare vizibilizare a noastră, ca partener geopolitic în NATO, la frontieră, din pricina curiozităţii presei legate de abodarea către UE şi terorism, aţi văzit titlurile din presa internaţională".
Astfel, Cozmin Guşă a anunţat că de data aceasta, preşedintele a jucat perfect, a pus nişte probleme de viitor şi a iscat nişte probleme la care Donald Trump a răspuns prompt:
"Mai apoi, Klaus Iohannis a jucat de data asta perfect, eu mă aşteptam să joace precis, este totuşi un fizician, este un om care cântăreşte bine premisele, dar nu mă aşteptam să joace atât de precis, pentru că Klaus Iohannis chiar dacă a părut un bonom, vorbind foarte bine limba engleză de la peluza Casei Albe, el a pus nişte probleme de viitor şi a iscat nişte dezbateri la care Donald Trump a răspuns prompt: dezbaterea legată de articolul 5, "Toţi pentru 1, unul pentru toţi". Totodată, Cozmin Guşă a mai subliniat că prin această întâlnire, Klaus Iohannis s-au autopropus ca un membru important al UE.
Un punct de vedere a avut şi Rareş Bogdan. Realizatorul "Jocuri de Putere", care a fost la conferinţa de presă de la Casa Albă, a declarat că i s-a părut terfiant ca Donald Trump să îşi aleagă jurnaliştii care să îi adreseze întrebările pe care el doreşte să le audă, dar a remarcat, în schimb, deschiderea totală pe care a avut-o preşedintele Klaus Iohannis:
"Eu am văzut acolo o deschidere faţă de tot ce însemnă rolul presei într-o democraţie. Că Donald Trump îşi alege propriii jurnalişti, care să îi adreseze întrebările pe care le vrea, este absolut terfiant, chestiunea asta mi-a lăsat un gust amar. Ei bine, preşedintele Iohannis care nu este cel mai comunicativ în relaţiile cu presa, a dat dovadă de o deschidere totală".
Rareş Bogdan a mai avertizat, totodată, asupra faptului că Dragnea trebuie să înţealegă importanţa vizitei: "Mi-aş mai dori ca Liviu Dragnea să înţeleagă momentul, să meargă în siajul vizitei pe care Klaus Iohannis a făcut-o, şi nu să încerce să destabilizeze România".
Pe de altă parte, Denise Rifai, realizator Talk News, consideră că Donald Trump a jucat un rol în conferinţa de presă care a fost transmisă de cele mai importante posturi din întreaga lume: acela de profesor care îşi premiază elevul care este pe un loc cu taxă, întrucât România ocupă un loc cu taxă, în opinia ei, plătind 2% din PIB pentru Apărare:
"În opinia mea, Donald Trump s-a poziţionat, şi de aceea şi-a ales, cum spunea Rareş, doi jurnalişti care să îi adreseze întrebările pe care el le vrea, tocmai pentru că el a jucat un rol, era transmis pe toate canalele de televiziune, el arăta cine este el în relaţia cu România: adică un profesor care îşi premiază un elev la loc cu taxă, pentru că România este la loc cu taxă, plăteşte 2% din PIB pentru apărare. Donald Trump a vrut să se poziţioneze în problemele pe care le are. Nu întâmplător a vorbit despre terorism. Despre Qatar, dar lângă el nu era preşedintele Qatar-ului, era preşedintele României".
"Klaus Iohannis nu s-a arătat pierdut, nu s-a arătat intimidat, a încheiat Denise Rifai.