MENIU

Cozmin Guşă: "Iohannis va avea o opţiune care îi va încărca toată cariera politică de acum înainte"

Consultantul politic Cozmin Guşă a explicat la Realitatea TV care ar trebui următorul gest al preşedintelui Klaus Iohannis, după ce premierul Victor Ponta şi-a dat demisia.

"În acest moment, preşedintele are dreptul la autoritate venit din votul cetătăţenilor, care cel puţin în cazul lui Iohannis a fost unul consistent. Este primul asemenea moment din cariera lui Klaus Iohannis în care eu sunt foarte curios să văd cum îl administrează. L-am observat în ultimele luni, ori de câte ori a fost umilit mai mult sau mai puţin vizibil, fie din cauza refuzului lui Ponta de a demisiona, fie din cauza imposibilităţii de a discuta nişte proiecte externe cu omologii săi, tocmai pentru că avea un Guvern potrivnic sau un Guvern mincinos la adresa sa. Pentru că în afară de Gabi Oprea şi UNPR, care i-au rezolvat nişte probleme care nu ţineau de strategia economică, ci strict de strategia de securitate, Klaus Iohannis nu a avut parteneri. Din acest moment trebuie să fim atenţi, în această ordine, la Klaus Iohannis, la felul în care desenează portretul robot al unui premier care să-i reprezinte opţiunile", a declarata Cozmin Guşă la Realitatea TV.

"În acest moment, nedepăşind deloc limitele Constituţiei, în baza mandatului popular pe care l-a primit, Klaus Iohannis trebuie să ne convingă că are posibilitatea să impună pe cineva care corespunde dorinţelor pe care populaţia şi le-a pus în Klaus Iohannis atunci când l-au votat - nu numai pe Klaus Iohannis, ci şi împotriva lui Victor Ponta; nu neapărat a lui Victor Ponta ca persoană, dar împotriva unui sistem baronizat şi căpuşat", a adăugat el.

Pe de altă parte, consultantul politic apreciază că în momentul de faţă "nu există o opţiune" în ceea ce priveşte nominalizarea viitorului premier al României.

"Opţiunea normală s-ar putea creiona după alegerile din 2016. Dar vorbeam despre opţiunea inteligentă, pentru că orice mişcare politică consistentă, dacă e făcut de profesionişti, trebuie să fie făcută în trepte solide. Iar treapta solidă este aceasta: un prim ministru inteligent astăzi - Iohannis va avea o opţiune care îi va încărca toată cariera politică de acum înainte şi acesta este gestul care ni-l va arăta ca pe un preşedinte viabil pe termen lung sau dimpotrivă. Deci, un premier inteligent, care prin felul în care va şti în negocierile cu coaliţia de guvernare actuală", a declarat el.

"Adevărata opoziţie a făcut-o strada aseară, aşa cum adevăratele alegeri din noiembrie 2014 le-a câştigat tot strada şi nu partidele politice. Domnul Iohannis cred că a înţeles de atunci că nu a fost produsul voturilor generate de către structura PNL, ci de către produsul politic, dacă ne referim pragmatic, al unei străzi revoltate de baronizarea excesivă. Aceeaşi stradă care, până la urmă, chiar dacă s-a luptat un an de zile, şi-a dus victoria până la capăt şi forţat demisia unui om care, de fapt, trebuia să demisioneze chiar atunci, când i-a fost administrată prima înfrângere şi ar fi avut şansa să se reinventeze ca om politic. (...) Iohannis trebuie să negocieze foarte dur, să aibă un Guvern de oameni normali, profesionişti, un premier inteligent, care înţelege nevoile cetăţenilor României, nu nevoile economiei, pentru că pentru asta sunt tehnicieni", a completat Cozmin Guşă.