MENIU

Cozmin Guşă, despre propunerile de ambasadori: Iohannis ia în serios rolul de preşedinte neamţ

<p>Cozmin Guşă: Cea mai mare vulnerabiliatea a ţării este Victor Ponta. Relaţia cu SUA este &icirc;n pericol</p>

Preşedintele Klaus Iohannis a retras, joi, 10 ambasadori din funcţii şi a aprobat 14 nume propuse pentru a reprezenta ţara noastră peste hotare. Pe lista aprobată prin consultarea cu premierul Ponta şi ministrul de Externe se numără fostul şef al SRI George Maior, fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu şi jurnalistul Emil Hurezeanu, propus pentru ambasada de la Berlin. Într-o intervenţie la Realitatea TV, consultantul politic Cozmin Guşă a declarat că această "baterie de propuneri de ambasadori" îl caracterizează în primul rând pe Klaus Iohannis ca fiind "un tip serios, care ţine la expertiza celor pe care-i nominalizează".

"În primul rând, aici este de discutat despre Klaus Iohannis. După analiza mea, este primul gest foarte greu şi consistent pe care Iohannis îl face în mandatul său, aducând satisfacţie celor care au crezut în el şi în seriozitatea sa pentru că această baterie de propuneri de ambasadori îl caracterizează în primul rând pe Klaus Iohannis ca fiind un tip serios şi care ţine la expertiza celor pe care-i nominalizează. Şi realizează acest gest performant după o perioadă destul de cenuşie, în care propunerile de consilieri nu au fost cele mai bune, au fost făcute rapid, n-au confirmat, vreo doi au şi plecat, ambii cu probleme, unul pe justiţie, alta de imagine. Dar aceste propuneri de ambasadori îl caracterizează pe Iohannis ca luându-şi în serios rolul de preşedinte neamţ, în sensul de precizie şi performanţă. Cunosc persoanele celor care au fost propuşi. Le cunosc performanţele profesionale, intelectuale sau diplomatice şi, dacă e să vorbim despre fiecare, putem să le găsim caracteristici de excepţionalitate", a declarat Czmin Guşă, într-o intervenţie la Realitatea TV.

George Maior, numit ambasadorul României în SUA, Emil Hurezeanu - în Germania

În opinia sa, George Maior este "un foarte bun cunoscător al mediului din Statele Unite, respectat în Statele Unite, un fin cunoscător al geopoliticii, geoeconomiei de tip NATO şi euroatlantic". "Experienţa din fruntea SRI îl recomandă în plus pentru a prelua această funcţie", subliniază Guşă.

"Hurezeanu - poate cel mai recomandat din România, în acest moment, pentru a prelua această funcţie de ambasador al politicilor României în Germania, cu un intelectual fin, geopolitician experimentat şi cu relaţii personale consistente în mediul intelectual şi economic din Germania", adaugă acesta.

"Aceste două propuneri, Maior şi Hurezeanu, pe axa de politică externă pe care eu am sesizat-o în urmă cu trei luni, apropo de orientarea lui Iohannis, respectiv Washington-Berlin, se aşază nişte capete de pod care pot să colaboreze, să experimenteze şi să ne reprezinte cu succes acasă la liderul NATO, respectiv Washington, şi acasă la liderul Uniunii Europene - Berlin", a adăugat consultantul politic.

Şi Adrian Vieriţă, fostul ambasador al României în Germania, "extrem de performant şi bine apreciat", şi apoi ambasador al României la Washington, este, de asemenea, "o propunere excepţională", mai spune acesta.

"Fostul nostru coleg Adrian Cioroianu, reprezentant la o organizaţie de mare importanţă şi unde, intelectual fiind, se va descurca. Bogdan Mazuru, într-o zonă extrem de complexă cum este Viena, Austria, recomandat de toate studiile pe care le-a făcut", mai spune Guşă.

"Sunt lucruri care pe profesioniştii politici din România ar trebui să-i bucure. Sunt lucruri care-l relansează pe Klaus Iohannis pe zona sa de expertiză constituţională, respectiv politica externă a României. În aceste zone de alianţă, aceste propuneri sunt foarte nimerite. Mult mai complicat îi va fi lui Iohannis să realizeze propunerile în zona de relativă beligeranţă, în zona de tip eurasiatic sau la graniţele problematice cum ar fi Serbia, Ungaria, Ucraina, Moldova, Moscova, Beijing. Acolo este o probă de foc pentru că doar aşa putem să fim reprezentaţi în numele statului nostru şi în numele alianţei euroatlantice din care facem parte", mai explică Guşă.

"Toate aceste propuneri pe care le-a făcut şi care sunt foarte bune nu vor putea să aibă valoare de întrebuinţare decât dacă în plan intern viaţa politică se va reglementa, se va corecta, se va înnoi, va căpăta predictibilitate, şi nu această luptă perpetuă pentru propriul scaun pe care o vedem acum, fie că vorbim despre Putere, fie că vorbim despre Opoziţie", concluzionează consultantul politic.