MENIU

Cozmin Gușă, analiză geopolitică devastatoare: " Nu vom avea viața tihnită în 2020!"

Consultantul politic Cozmin Gușă a declarat că anul 2020 va fi guvernat de conflictul politic între SUA și Iran, care are toate șansele să se transforme într-un război în toată regula. Gușă spune că, în buna tradiție românească, cei din conducerea țării nu sunt deloc pregătiți să gestioneze un astfel de eveniment internațional.

Mă așteptam la asta, am și spus într-o analiză pe 30 decembrie de provocările din acest an 2020, cele internaționale, care ne vor implica și pe noi, vom marca contextul regional, de Marea Neagră, bineînțeles că vor marca și mediul intern, cu un guvern minoritar și cu greu românii ar alege vreo 15 persoane demne să conducă țara.

Asta va fi știrea care va ține prima pagină în săptămânile care vin și consecințele previzibile pentru analiști, și prevăd evenimente sângeroase ce vor angrena ecouri politice, care până acum nu s-au afișat, mă refer la cele de tip militar. Dar daca analizăm poziționările puterilor emergente și ONU, nu e de glumă. 2020 e marcat de evenimente politice și toate acestea vor schimba lumea, dar nu într-un mod thinit.

Nu știu câte mii de soladați americani sunt pregătiți să ajungă într-o zonă la o confluență de acțiune Irak-Iran, cert  este că avem deja un război instalat în lume și cu asta trebuie să ne preocupăm. Cei care sunt în măsura, din instituțiile statului, trebuie să vină și să ofere publicului explicații, dar și o analiză comptetentă despre variantele României de a reacționa la un evenument de această natură. La un război instalat trebuie să venim cu o analiză!

Riscurile sunt de politizare, pentru că dezbaterea în SUA se face în contextul încercării de destituire a lui Donald Trump. Iar atunci când dezbaterea internă este dominată de politicianism, nu va exita consens sau negocierei care să poate ducă la acalmie. Dinpotriva, vor fi lupte și amenințări directe sau indirecte, pentru că Iranul beneficiază de o alianță opusă intereselor SUA. Deci, s-ar putea ca totul să genereze. Iar ONU a devenit cam impersonal și va fi greu de negociat. Ba, mai mult, l-am vazut pe președintele Franței, Emmanuel Macron că nu s-a grăbit să discute cu Trump, ci cu Putin, care este un partener informal al Iranului", a declarat analistul politic Cozmin Gușă.

Mai multe articole despre:
razboi iran irak sua onu razboi