Cozmin Gușă: Europa este "franjurată". Liderii acţionează în baza unor impulsuri de autoapărare
Consultantul politic Cozmin Gușă a explicat la Realitatea TV care sunt cauzele care au periclitat stabilitatea eşafodajului UE, fenomen vizibil mai ales în ultimii ani.
Cozmin Gușă crede că Europa este "franjurată" în momentul de faţă şi că marile probleme ale continentului vin din lipsa unui leadership politic puternic.
Dacă Uniunea Europeană rămânea într-o zonă de fundamentare economică, de progres economic şi nu dorea să se extindă către o arie mult mai mare de teme, de la justiţie până la obiceiuri care ţin de specificul naţiunilor, construcţia europeană ar fi rămas stabilă, este de părere consultantul politic.
"Europa nu e chiar fracturată astăzi, dar e franjurată, ceea ce e foarte complicat într-o competiție geo-economică foarte dură. Criza leadership-ului politic în Europa e una clară. Oamenii politici de vârf din Europa nu mai actionează în baza principiilor, ci acționează în baza unor impulsuri de autoapărare sau unor impulsuri subiective de a promova atitudini care nu se suprapun umanității europene", spune consultantul politic.
În această privinţă dictatura corporațiilor multinaționale a avut un rol important, a explicat Cozmin Guşă. Acestea nu reprezintă "chintesența felului nostru de a ne manifesta", crede analistul geopolitic.
"Pragmatismul corporațiilor multinaționale a marcat profund comportamentul liderilor politici din Europa și comportamentul de campanie electorală care a decis ca să avem lideri politici foarte slabi sau vulnerabili. De la Sarkozy până la Berlusconi, până la actualul domn Hollande și chiar până la doamna Merkel, care a pus Germania și Europa într-o situație foarte complicată prin această decizie cu migranții, pentru care nu s-a consultat nici cu establishment-ul politic din Germania și Europa și a făcut-o sub forma unui dictat care ne va marca mult timp de acum încolo existența. După părerea mea, esafodajul UE era stabil dacă rămânea într-o zonă de fundamentare economică, de progres economic. Din nefericire, eșafodajul a evoluat necontrolat într-o zonă în care vrem să decidem și justiția, și echitatea socială, și modul de comportament. Toate aceste lucruri fiind speculate de strategia de a multiplica consumul spre a multiplica profitul a generat aceste devieri de comportament, la nivelul politicului", a mai spus Cozmin Gușă.