MENIU

Cozmin Gușă: Un guvern de uniune națională este o soluție de resetare a jocului până în 2016

Consultantul politic, Cozmin Gușă, a declarat, luni seară, în cadrul emisiunii Jocuri de Putere, moderată de Rareș Bogdan, că un Guvern de uniune națională condus de un premier tehnocrat reprezintă o soluție pentru resetarea jocului politic, până în 2016. Totodată, consultantul politic a subliniat importanța reformării partidelor care au condus la declinul instituțional în România.

"Un guvern de uniune națională (...) cu un premier tehnocrat pozitiv și constructiv este o soluție de resetare a jocului până în 2016, cu partidele trimise acasă să își facă temele. (...)Toate aceaste partide să vină apoi să spună: 'suntem pregătite, ne-am reformat, am făcut un protocol de susținere a unei guvernări constructive și va rugăm dragi români să ne votați' dar, până atunci, acești domni care au generat acest declin instituțional în România, liderii partidelor trebuie să meargă acasă, să își facă temele, dar să se gândească dacă se retrag sau nu și să lase loc proiectelor  care pot fi votate, pentru că altfel nu facem decat să prelungim blocajul", a explicat Cozmin Gușă.

Pe de altă parte, în ceea ce îl privește pe președintele ales, Klaus Iohannis, consultantul politic a punctat că principala sa problemă nu va viza desemnarea noilor consilieri, ci proiectele care vor fi generate "la nivelul unor resorturi sau instituții încă vii în România", în ceea ce privește dorința de schimbare.

"Asta e principala problemă a lui Klaus Iohannis, nu consilierii. Eu nu i-aș comenta consilierii (...) ci proiectele care sunt generate, dar la nivelul unor resorturi sau instituții încă vii în România, "vii" în sensul că ar gândi, că și-ar dori să facă ceva. Din discursul lui Klaus Iohannis, chiar în a doua zi după ce a câștigat s-a desprins o nuanță importantă, apropo de ei, politicienii: "trebuie să faceți". A fost un lucru potrivit pentru că Klaus Iohannis, care nu a apucat să se politicianizeze atât de mult, are o datorie. Domnul Iohannis este beneficiarul unei mari sperante și, în același timp, adăugată la această speranță, este beneficiarul unei uri (...) A fost un primar competent, un candidat la funcția de prim-ministru în 2009, apoi la funcția de viceprim-ministru, dar domnul Iohannis este la începutul acestei cariere și nu trebuie să îl hiperbolizăm. Probabil că dânsul va trebui să învețe cu ce se mănâncă această funcție si apoi va face niște mișcări. Din câte am observat eu, cred că o va face doar în momentul în care se va simți pregătit, pentru că dacă o va face în momentul în care nu se simte pregătit, de la sublim la ridicol nu e decât un pas", a mai spus Cozmin Gușă.