Cozmin Gușă, dezvăluiri despre fraudarea alegerilor din 2009
Consultantul politic Cozmin Gușă a vorbit în emisiunea "Jocuri de Putere" de luni, 10 aprilie, despre cum au fost fraudate alegerile prezidențiale din 2009, în care au luptat Mircea Geoană și Traian Băsescu, care a și câștigat bătălia electorală de atunci.
Consultantul politic Cozmin Guşă a făcut lista celor 7 factori care au condus la victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale din 2009. Guşă a dezvăluit, totodată, detalii din culisele alegerilor prezidenţiale din 2009, când a fost şeful de campanie al lui Mircea Geoană.
Dezvăluirile vin după un articol publicat de jurnalistul Dan Andronic în Evenimentul Zilei, în care se vorbeşte despre implicarea instituţiilor statului în favoarea candidatului Traian Băsescu în ziua alegerilor din 2009.
"Informațiile jurnalistice sunt, de multe ori, corecte, dar escamotează alteori o mare parte din adevăr. Dacă vă uitați la fața lui Victor Ponta, era aproape de leșin în spatele lui Mircea Geoană, pentru că omul avea altă înțelegere și alte obligații, mult mai drastice decât cele pe care le avea Liviu Dragnea. Aia a fost o seară care pe mine m-a marcat. Eram la fereastra fostului meu birou din PSD din Kisselef şi mă uitam la ei cum îmi făceau cu mâna să cobor, dar nu am vrut să cobor pentru că eu atunci nu am fost parte din PSD. Am acceptat să fiu strategul campaniei lui Geoană din două motive. Primul legat de România - se împlinea un ciclu de 20 de ani în care securisto-comuniştii de prost gust trebuiau să plece acasă şi am considerat că trebuie să particip la acest proiect. Al doilea motiv, unul personal, a fost să îmi spăl cumva păcatele din 2004, când am condus campania lui Băsescu. Și atunci l-am bătut pe Dan Andronic, și pe evrei, şi pe americani, care erau de partea lui Adrian Năstase, iar pericolul de-atunci era baronizarea. Şi în 2009 i-am bătut, dar după nişte elemente pe care am să vi le prezint. Desigur, alegerile au ieşit altfel", a povestit Cozmin Guşă într-o intervenţie telefonică la emisiunea „Jocuri de Putere".
Statul a fost de partea lui Băsescu în 2009, "după un prim mandat deplorabil"
Potrivit consultantului politic, articolul lui Dan Andronic din Evz este important pentru că aduce cea mai importantă mărturie din tabăra lui Băsescu legată de implicarea statului în alegerile din 2009 şi chestionează al doilea mandat al lui Băsescu „care a fost de fapt mandatul toxic".
Cozmin Guşă consideră că primul mandat al lui Băsescu a fost unul în care anumite lucruri s-au legat - unii baroni au avut de suferit, SRI s-a întărit, DNA-ul şi-a intrat într-un anumit rol. Nu mai era nevoie de al doilea mandat al lui Băsescu. "Discuţia despre anul 2009 este foarte importantă pentru că atunci s-a rupt ceva în fila statului român, Băsescu trebuia să aibă numai un singur mandat", a punctat Guşă.
Cozmin Guşă confirmă faptul că articolul lui Andronic pune accentul pe anumite lucruri care s-au întâmplat în campania din 2009 și care nu au fost la locul lor.
„Cel mai important rol l-a avut statul. Statul român a fost de partea lui Băsescu care avusese un mandat deplorabil, care nu făcuse nimic din ceea ce promisese, dar statul, prin reprezentanții săi, a avut grijă să îi asigure diverse lucruri care i-au dat posibilitatea să obțină un al doilea mandat. Nu este vorba doar despre cei de la SRI", a declarat Cozmin Gușă, care a adaugat:"Traian Băsescu nu a condus România, ci a siluit România".
Potrivit consultantului politic, inclusiv mandatul de ascultare a lui Vântu de la acel moment avea rolul de a intercepta convorbirile pe care strategul de campanie al PSD le avea. Astfel, cei de la SRI puteau să deducă care erau paşii din campania lui Geoană.
"Un element: nu am simțit în 2009 implicarea Laurei Codruța Kovesi. Nu au fost dosare prin jurul campaniei, nici amenințări, nu au fost lucruri care să justifice punerea acolo, în insectar a lui Kovesi. Da, că Laura Codruța Kovesi era pusă de Băsescu şi putea să sprijine realegerea lui, nu am nicio îndoială. Dar o implicare în campania lui Traian Băsescu nu s-a resimțit, în ciuda funcţiei pe care a avut-o", a precizat Cozmin Guşă.
Trădarea din interiorul PSD
Cozmin Guşă este de părere că un al doilea element important în câştigarea alegerilor din 2009 de către Traian Băsescu îl constituie trădarea din interiorul PSD la care au contribuit, între alţii, Victor Ponta, Liviu Dragnea sau Viorel Hrebenciuc.
"PSD și-a trădat, atunci, liderul. Nu a fost numai trădarea lui Victor Ponta, care a fost una cotidiană. Eu i-am spus lui Mircea Geoană că numirea lui Ponta ca purtător de cuvânt al campaniei că va face ca Ponta să ducă secretele din PSD către Elena Udrea şi Dorin Cocoş. Cel despre care Andronic sugerează că ar fi fost informatorul celulei băsiste este chiar Victor Ponta. Mircea Geoană şi-a asumat această chestie. Însă au fost foarte multe defecţiuni legate de Victor Ponta. Eu am simţit de la cei doi şefi de campanie ai PSD, Hrebenciuc şi Dragnea, urmărindu-se reciproc, o mare lipsă de mobilizare a partidului pentru susţinerea lui Geoană", a explicat fostul strateg al campaniei social-democrate.
Trădarea PSD a fost un element foarte important, crede consultantul politic, pentru că au fost şi alţi vectori ai trădării decât cei trei menţionaţi deja, însă doar acest lucru nu ar fi suficient pentru a bloca accesul la Cotroceni al lui Geoană.
Al treilea element de pe lista lui Cozmin Guşă e jocul politic al lui Băsescu, joc ce a dus la timorarea adversarului său, Mircea Geoană. Traian Băsescu a avut un joc de campaniei bun. Este cel mai bun actor politic de după 1989, într-o conotaţie peiorativă, precizează consultantul politic.
Reacţia timorată a lui Mircea Geoană a fost "nenaturală"
Încă un element important a fost reacţia lui Mircea Geoană, una "nenaturală", potrivit lui Cozmin Guşă: "Geoană nu a fost doar timorat - pentru că nu a contat atât de mult întrebarea lui Traian Băsescu din dezbaterea electorală “Ţi-a plăcut astă-seară la Vântu?”, era o întebare banală - important a fost non-răspunsul lui Geoană. A fost foarte timorat în ultimele 48 de ore".
Geoană nu a dorit să fie convingător în final, parcă ar fi fost siluit, explică fostul său strateg de campanie. Vizita la Vântu nu era un lucru care să-l doboare pe un lider atât de bine antrenat ca Geoană, care a ajuns de la 11% în ianuarie la scorurile de câştigat alegerile de la sfârșitul anului.
"Era capabil să câştige alegerile, dar acea timorare a lui este o timorare nenaturală, iar vizita la Vântu nu a fost cerută de Vântu, a fost o convenţie să nu se întâlnească în ultima lună ca să nu apară speculaţii. Nu ar fi fost o problemă să fie speculaţii, Vântu find un alt patron de presă la fel de onorabil sau puţin onorabil ca şi ceilalţi patroni de presă", a punctat Guşă.
Mircea Geoană a fost şi o victimă editorială a lui Cătălin Tolontan care i-a forţat un interviu în care Geoană îl numea pe Vântu om tip malefic pe care nu-l cunoaşte, lucru care i-a fost fatal după aceea.
Intimidarea justiţiei pentru a nu discuta renumărarea voturilor
Gozmin Gușă a explicat şi cum au fost fraudate alegerile în favoarea lui Traian Băsescu și câte cazuri de fraudă s-au descoperit.
"Al cincilea element a fost intimidarea justiției prin arestarea de pe stradă a celebrului Cătălin Voicu. A fost un element pe care Dan Andronic promite că-l va dezvolta în perioada următoare. A avut rolul de a timora o parte a justiţiei care ar fi fost vie în a discuta nelegiuirile din timpul campaniei sau de la renumărarea voturilor", crede Cozmin Guşă.
Ce nu s-a discutat niciodată este legat de procesele verbale false, dovedit false, care au fost depuse de avocaţii PSD, printre care și Dan Șova, pe care Curtea Constituţională a momentului nu a dorit să le discute, arată Cozmin Guşă. În acele zeci de procese verbale de la secţiile de votare se inversau voturile lui Geoană cu ale lui Băsescu.
"Mircea Geoană, să zicem că avea 1400 de voturi, și Băsescu 600. Scorul acesta se inversa. Noi am găsit câteva zeci astfel de cazuri şi le-am trimis la CCR pentru a se discuta fraudarea alegerilor. Poate au fost 2.000 de astfel de procese verbale false. Intimidarea justiţiei s-a făcut prin acel element pentru a nu se discuta renumărarea, în condiţiile în care cei doi candidaţi erau bară la bară", a explicat consultantul politic.
Potrivit acestuia, cu toată greșeala lui Geoană, cu toate trădările din PSD, alegerile au fost câștigate de Geoană, cu cel pu'in 70.000 din voturi. "Restul sunt poveşti cu exit-poll-urile diferite de la televiziuni de care vorbeşte Andronic".
În legătură cu interferenţa statului în alegeri, un alt factor care trebuie luat în calcul este Titus Corlăţean, potrivit lui Cozmin Guşă. Corlăţean a condus Campania PSD din diaspora şi în 2009 şi în 2014 şi probabil este acum "un super-decorat om al instituţiilor statului roman pentru rezultatele pe care le-a avut atunci când a trebuit să facă faţă împotriva PSD".
Geoană nu era foarte simpatic pentru Casa Albă
Al şaselea element e faptul că Statele Unite ale Americii nu s-au implicat în alegerile din 2009, a apreciat consultantul politic.
„În 2009, eu am făcut cerere să discut cu Departamentul de stat şi cu Casa Albă, din calitate de strateg de campanie a lui Geoană, şi mi s-a aprobat acest lucru. Nu am vorbit pentru a fi favorizat Geoană, care nu era foarte simpatic pentru Casa Albă, dar le-am explicat că există suficiente dubii legate de dedicaţia pro-atlantică a lui Băsescu şi am avut o problemă legată de fraudarea alegerilor. Am discutat în septembrie 2009 cu consilierul pe Europa de est şi Asia al preşedintelui SUA, am vorbit despre potenţiala fraudare a alegerilor în favoarea lui Traian Băsescu", a dezvăluit Gușă.
Consultantul politic spune că faptul că Statele Unite nu s-au implicat la acel moment de partea lui Traian Băsescu a fost un semnal foarte important care nu a fost luat în seamă.
"Din tot ce știu și știu bine, SUA nu s-au implicat în acele alegeri decât să trimită doi oameni care să monitorizeze alegerile. Au vizitat staff-urile de campanie, au discutat cu Autoritatea electorală permanentă, cu judecătorii care erau implicaţi, au văzut atunci că alegerile se pretează unor fraudări. Au scos şi un raport, dar cam atât", arată consultantul politic.
S-ar fi întâmplat mai multe dacă PSD ar fi clamat fraudarea alegerilor în stradă.
“S-a decis ca PSD să nu iasă în stradă să își apere rezultatul. Artizanul acestor neieşiri în stradă a fost Ion Iliescu. Geoană nu a mai avut energie să se opună lui Ion Iliescu, eu nu mai eram în partid. Ion Iliescu a fost de neînduplecat, niciunul de la acea şedinţă nu l-a susţinut pe Geoană şi el a fost sacrificat”, a povestit consultantul politic.
Ultimul element din tabloul fraudării alegerilor din 2009: jurnaliştii. Nu au fost independenţi la acel moment, consideră consultantul politic.
Cineva a ales ca acel ciclu de 20 de ani de după 1989 să nu se încheie, consideră Guşă, iar faptul că Statele Unite nu s-au implicat la acel moment de partea lui Traian Băsescu a fost un semnal foarte important care nu a fost luat în seamă. România a pierdut atunci un timing foarte important de a deveni un partener strategic al SUA.