MENIU

Cozmin Gușă: Redeschiderea acestui mega dosar înseamnă, în plan extern, despărțirea de KGB-ism

<p>Cozmin Guşă: Oprea trebuia să facă o declaraţie publică &icirc;n urmă cu 3-4 zile. A fost sfătuit prost</p>

Consultantul politic, Cozmin Gușă, a declarat, joi, la Realitatea TV, că redeschiderea dosarului Mineriadei "înseamnă, în plan extern, despărțirea de KGB-ism", faptele din dosar "fiind chiar mult mai grave decât indică capatele de acuzare". În acest sens, subliniază Cozmin Gușă, "în plan extern, simbolistica redeschiderii este una foarte importantă, mai ales în acest context de război geopolitic". În viziunea sa, mineriadele au fost organizate ca în manualele poliţiei politice din URSS.

"Faptele astea sunt chiar mult mai grave decât indică capatele de acuzare. O să încerc să explic acest lucru. O să vorbesc despre trei lucruri: simbolistica acestui eveniment de astăzi; implicațile, cine sunt cei implicați și consecințele. Din punctul de vedere al simbolisticii, ce ar putea să însemne redeschiderea, cercetarea, audierile trebuie să deosebim două lucruri: unul cu impact extern și altul cu impact intern. Redeschiderea acestui mega dosar înseamnă, în plan extern, despărțirea de KGB-ism (n.r - Comitetul Securității Statului). Mineriadele sunt un exponent al KGB-ismului, KGB-iștii și manualul NKVD (n.r. - Comisariatul Poporului pentru Afaceri Interne) a prevăzut clar că atunci când un regim autoritar are probleme, ridică niște cetățeni împotriva altor cetățeni. Asta a însemnat mineriada în România.

Regimurile politice, folosindu-se de oameni, Miron Cozma și alții, au folosit această armată disciplinată a minerilor, chiar așa scrie la manualul NKVD împotriva celor protestau și care doreau niște alegeri democratice. În plan extern, simbolistica redeschiderii este una foarte importantă, mai ales în acest context de război geopolitic. Despărțirea de KGB-ism în România - au existat mari îndoieli la partenerii noștri, la partenerul strategic Statele Unite sau la cei democrați din Uniunea Europeană că, în lipsa unui proces al mineriadelor, noi ne-am despărți de KGB-ism, respectiv de legături subterane cu ceea ce a rămas din KGB", a spus Cozmin Gușă.

Pe de altă parte, "altă simbolistică în plan intern este una legată de civism". 

"Protestele publice, care au fost înăbușite cu bâtele minerilor, au fost și ele o dovadă de civism care a fost înăbușită în lovituri. Eu care eram student în anul I, la București, pe platforma Măgurele la Fizică Tehnologică, nici nu aveam pletele lui Miron Cozma, ochelari aveam deja, aveam părul lung și geacă de blugi și a fost suficient pentru ca să fiu fugărit. Am sărit vreo șase-șapte garduri prin Militari, unde stătea o mătușă de a mea, unde locuiam, doar pentru faptul că eram suspect și de la distanță, niște băieți m-au reperat și au început să alerge după mine. Civismul pe care noi îl manifestam atunci a trebuit să fie pedepsit. Această pedeapsă posibilă, probabilă la adresa celor care au dorit să omoare civismul, la începutul anilor '90, e simbolistica internă a evenimentului ca să nu mai vorbim de victimele, morții care au existat", a mai declarat consultantul politic.

Întrebat cine sunt beneficiarii, în urma redeschiderii acestui dosar, Cozmin Gușă a explicat:

"Lauri nu primește nimeni decât în măsura în care există un plan în România, pe care nu îl văd deocamdată, dar repet, în măsura în care există un plan, în România, de curățare, de reformatare a deciziei politice și, în consecință, a deciziilor de la instituțiile statului unde se fac numiri politice. Altfel nu facem nimic decât ne răzbunăm pe niște oameni bătrâni și înrăiți în rele, cum sunt parte din cei care au apărut astăzi pe ecrane, fără vreun folos pentru stat".

Consultantul politic a vorbit și despre declarațiile făcute de Mircea Geoană, în cadrul emisiunii "Casa Poporului", moderată de Marinela Mititelu.

"L-am văzut și pe amicul meu nervos, pe Mircea Geoană, mai înainte la emisiunea foarte bună a Marinelei Mititelu în care, probabil că Mircea Geoană voia să peroreze despre simbolistica sa de reformism, în condițiile existente, numai că și el are de decontat exact Hrebenciuc, șef de campanie, care a fost protectorul din umbră al lui Miron Cozma și are de decontat Ion Iliescu, președinte de onoare cât timp a condus partidul. E clar că trebuie să vină altceva. Enervarea lui Geoană, din emisiunea precedentă, și încercarea de a arunca cu lături în fața Realității TV înseamnă tot o formă de vinovăție colectivă a acestor oameni care, timp de 25 de ani, nu au făcut nimic, apropo de această bornă de 25 de ani, o bornă mult prea negativă la adresa existenței noastre", a mai spus Cozmin Gușă.

În viziunea sa, "acest dosar nu a fost rezolvat la timp pentru că au existat aceste complicități", iar implicațiile pozitive nu există. Mai mult, Cozmin Gușă consideră că inclusiv fostul preşedinte Traian Băsescu ar putea avea explicaţii de dat în acest dosar.

"Implicații de la stânga la dreapta există. Domnul Băsescu, pentru că de dânsul nu s-a discutat astăzi, poate să spună la rândul său multe lucruri legate de mineriade și de rolul său sau posibilul său rol, în aceste mineriade. Faptul că, timp de zece ani, în mandatul lui, acest dosar nu a fost cercetat poate că are o semnificație. Blajinul domn Dobre, ministrul său al Transporturilor, din perioada 2005, pe care l-a numit cu forța acolo poate să spună multe despre dialogurile cu Traian Băsescu atunci când s-a pus problema mineriadei. La fel cum și alții care au deținut sau dețin puterea în România sunt implicați în acest mega dosar în care trebuie să facem un instrument de  folosire a celor care apar, să facem un dicționar de nume pentru ca să înțeleagă cei care nu sunt la curent cu ceea ce s-a întâmplat și cât de mari sunt implicațiile".

În ceea ce privește consecințele, "dacă dosarul merge până la capăt, înseamnă ani grei de pușcărie pentru cei care, prin acțiunile lor, au dinamitat viitorul euroatlantic al României". 

"România nu are un prezent euroatlantic pentru că a fost întârziat foarte mult, acest context, exact din cauza mineriadelor. Oamenii din euroatlantism, decidenții ne-au considerat KGB-iști pentru că puterea politică, atenție, cu laude de la președintele în funcție la adresa violențelor, mă refer la Ion Iliescu, părea de tip KGB. Părea de tip KGB pentru că un președinte în funcție, lăudând minerii și o mineriadă e clar că aprobă exact acele decizii din manualul NKVD-ului, care a fost una din bibliile implementării dictaturii sovietice. Dacă dosarul merge până la capăt, oamenii aceștia vor înfunda pușcăria pentru că nu au cum să își dovedească nevinovăția. În plus, dacă dosarul merge până la capăt, pe acest plan, nu pe cel al condamnării comunismului, care a fost un pretext fără consecințe, în care Traian Băsescu și sinecuriștii săi, pe care i-a plătit cu bani grei, au dorit să joace în fața națiunii doar pentru ca să rezolve, într-un fel, o despărțire simbolică a regimului Băsescu de comunism, care nici măcar nu s-a despărțit niciodată. Vedem ce se întâmplă acum cu scandalurile, la ordinea zilei, unde bineînțeles că Traian Băsescu nu apare ca persoană fizică sau juridică, dar apare peste tot pentru că atunci când auzi de Elena Udrea, auzi de Traian Băsescu", a explicat Cozmin Gușă.

Însă, "dacă dosarul nu va fi dus până la capăt, e din nou doar o demonstrație că noi românii ne pricepem foarte bine să ne prefacem că facem ceva".

"La fel cum ne-am prefăcut că vrem să privatizăm Oltchimul și l-am pus pe Dan Diaconescu într-un spectacol grotesc, să pară că este investitorul major, la fel cum ne-am prefăcut că vrem să privatizăm CFR Marfă și l-am văzut pe consilierul lui Gruia Stoica, astăzi, printre cei acuzați, astăzi, la fel vom face și în acest caz și cei care ne urmăresc pot să își dea seama că nu este vorba de ducerea la capăt a unui proces, ci doar de o scălămbăială care nu mai vine la primul punct, despre care eu vorbeam, respectiv declanșarea unui proces clar care să semnifice dekgbizarea structurilor României și renașterea unui civism sănătos tocmai prin faptul că cei care au reușit să omoare civismul în România sunt cercetați, judecați. În rest, l-am văzut pe domnul Măgureanu în imagini, probabil că nu dânsul este responsabilul principal", a mai punctat consultantul politic.

Cozmin Gușă a subliniat că mineriadele reprezită "o rană extrem de purulentă care a afectat zeci de mii de destine și familii și care a blocat dezvoltarea civismului în România și care ne-a pus eticheta de KGB-iști", în contextul în care am avut un șef de stat care a laudat la televizor venirea minerilor la mineriadă și nimeni nu l-a condamnat pentru asta.

"Vreau să le reamintesc celor care sunt mai tineri că, din organigrama serviciului de informații, la începutul anilor '90 au dispărut două divizii: divizia anti-KGB și divizia anti-iredentismlui maghiar, lucruri deloc întâmplătoare dacă stăm să vedem cine au fost cei care au sprijinit lovitura de stat în 1989, împotriva regimului Ceaușescu și apoi mascarada prin care voiau să ni se spună că, la nivel public, România s-a decomunizat. Romania nu s-a decomunizat niciodată, moștenitorul Partidului Comunist, respectiv PSD e încă pe teren, politicienii români au aceleași apucături de la mica isterie a micului Geoană, până la felul superior în care unul ca Liviu Dragnea, baronul șef de la PSD a încercat să trateze evenimentele interne din partid. Măcar Dragnea, dacă îl văd acum pe Iliescu în imagini, a reușit să îl lase fără decizie așa cum nu a reușit nici Ponta, și nici Geoană și nici măcar Năstase, cel care a avut posibilitatea, prin forța pe care o avea, să realizeze acest lucru. Este o rană extrem de purulentă care a afectat zeci de mii de destine și familii și care a blocat dezvoltarea civismului în România și care ne-a pus eticheta de KGB-iști, pentru că faptele sunt fapte: un președinte de țară care laudă la televizor venirea minerilor la mineriadă, respectiv Ion Iliescu și nimeni nu îl condamnă pentru asta înseamnă, pentru orice analist sau observator atent, urmarea detaliilor din manualul NKVD sovietic", a conchis Cozmin Gușă.