MENIU

Cozmin Gușă, despre R. Moldova: Niciun politician de la noi nu ia poziție! România a jucat prost

Consultantul politic, Cozmin Gușă, a analizat, joi seară, în cadrul unei intervenții telefonice în emisiunea "Jocuri de Putere", situația din Republica Moldova și ascensiunea lui Vladimir Plahotniuc.

"O să încep cu varianta "activismului românesc". Eu o să mă refer la politicieni. Facem din nou o greșeală politică fundamentală, elementară pentru cine dorește să facă politică, anume: având acest mega conflict, care generează niște tensiuni nu doar pentru România, generează niște tensiuni în plan politico-militar pentru NATO, în plan politico-economic pentru UE, niciun politician de la noi nu discută, nu ia poziție. Nici aliații de iure și de facto ai lui Vlad Plahotniuc și ai PDM, respectiv Partidul Social Democrat care au protocoale de colaborare bine consolidate, nici ceilalți aliați ai lui Filat sau PLDM, respectiv Partidul Național Liberal, lideri din Partidul Național Liberal, Traian Băsescu, un obișnuit al lui Vlad Filat sau Vlad Filat, un obișnuit al lui Traian Băsescu, nimeni nu spune nimic. Suntem foarte importanți noi, politicienii români, doar atunci când trebuie să ne dăm importanță, să culegem voturi. Acum nu spunem nimic", a declarat Cozmin Gușă.

"De ce ar fi util să spunem ceva: tocmai pentru ca să înțeleagă toți aliații noștri euroatlantici că este nevoie de sprijin, implicare și această implicare trebuie să se facă pe mână românească. Ceea ce n-a făcut Germania niciodată, o Germanie care acum și-a întors privirile, după ce a încercat să uzufructeze prin Vlad Filat fel de fel de influențe geopolitice în zonă. Iar faptul că acești politicieni români, adversari sau dușmani ai celor care sunt, astăzi, protagoniști nu se exprimă îi face pe toți ceilalți să spună: 'nu ne-au spus românii, românii ar fi trebuit să ne spună'. Românii trebuie să îi tragă de mână pe liderii noștri europeni. Europarlamentarii români atât de activi în a-și lua salariile și a-și plăti secretarele și cumnații tac chitic. Cu toții! Nu ridică această problemă a destabilizării la frontul estic al blocului euroatlantic, prin ceea ce se întâmplă acum acolo pentru că, în mod evident, scenariile ne îndreaptă în mod clar înspre instabilitate", a mai spus consultantul politic.

"Indiferent că această instabilitate înseamnă alegeri anticipate, cu o variantă clară de câștig pro-rusesc ultra-majoritar, dacă s-ar pune problema alegerilor în această primăvară, nu mai știm cu precizie care mai este legea acolo; o altă variantă: un premier extrem de greu de apucat, respectiv Plahotniuc, fie că un președinte care pare că joacă ar fi obligat la un moment dat să demisioneze. Toate aceste lucruri, plus implicațiile într-o perioadă în care jocul geopolitic s-a rebipolarizat în zona noastră ne fac să fim îngrijorați. Și politicienii noștri se scarpină, să nu zic unde, încercând să fugă cât mai mult de presă. Știu că astăzi colegii, cel puține de la Realitatea, i-au fugărit peste tot pe liderii politici să dea o declarație despre ceea ce se întâmplă la Chișinău", a adăugat Cozmin Gușă.

"Este clar că nu se implică nimeni așa cum ar trebui. La cât de gravă e situația și la cât de mult am umblat, în ultimii 25 de ani, cu Moldova în gură, ar fi trebuit astăzi să zbârnâie sediile partidelor de conferințe de presă și telefoanele din România către cancelariile occidentale, chiar și la Washington, în care să se informeze despre această situație care se creează acolo și, prin această atitudine, noi să ne poziționăm, într-adevăr, ca acest grănicer al frontului estic al lumii euroatlantice. Nu facem asta. Pe noi ne interesează soarta personală, să nu deranjăm și ca politicieni români facem mereu declarații de complezență.

România joacă prost, a jucat foarte prost. A tolerat un premier dovedit corupt, respectiv Vlad Filat care, încă, din timpul studenției, pe care a făcut-o la Iași, avea un dosar penal pentru trafic de țigări. Autoritățile române, cunoscând acest lucru, l-au luat în brațe, l-au tolerat și au crezut în toate minciunile lui de pro-europenism, de pro-românism în condițiile în care era un concurs dacă poate Vlad Filat să ajungă la fel de bogat ca Plahotniuc. Nu știu dacă a reușit sau nu, cât timp a fost prim-ministru. În mod evident nu a reușit să își subjuge puterea de acolo, dacă Plahotniuc a reușit cu atât de multă ușurință să îl încarcereze și astăzi, fostul prim-ministru, aliatul PDL și a lui Traian Băsescu să privească, poate și această emisiune, din pușcărie", a mai afirmat consultantul politic", a mai precizat consultantul politic. 

"În rest, să mă refer la Plahotniuc și cine e el. În mod evident, este mai inteligent decât ceilalți. Când făceam comparații între oamenii de afaceri, eu l-am cunoscut pe el ca om de afaceri acum mulți ani, din România și cei din Moldova, de la Chișinău, spuneam în felul următor: în România existau atunci Patriciu, Țiriac, Vântu și le spuneam tuturor că Plahotniuc în Republica Moldova e ca toți cei trei la un loc și apoi foarte multe locuri libere. Încă de atunci, de după regimul Voronin, Plahotniuc era atotputernic, controlând nu doar mass-media de acolo, ci și multe afaceri bănoase sau de influență și beneficiind de protecția politicienilor din tot spectrul politic, de la stânga la dreapta, absolut cu toții îl adulau și îl lăudau până când a hotărât Plahotniuc să intre în politică și atunci câțiva dintre cei care îl adulau, probabil în schimbul unor sume consistente, s-au decis că trebuie să și-l înjure, dar atât în România, cât și în Moldova există foarte mult fariseism", a punctat Cozmin Gușă.

"Vlad Plahotniuc a ajuns mare, din punct de vedere românesc, cu sprijinul autorităților românești. El, prin pixul lui Dan Ioan Popescu, a primit conducerea Petrom Moldova. Tot Vlad Plahotniuc a fost membrul unor delegații oficiale cu președintele Iliescu în funcție. A cunoscut foarte mulți oficiali ca să nu mai vorbim de oficializarea relației partidului său cu PSD și de aceste afișări repetate cu liderii de acolo. Nu am văzut în România foarte multe revolte atunci când prim-ministrul în funcție s-a afișat cu Vlad Plahotniuc. Vedem astăzi la fel de fel de analiști care par că s-au trezit și că nu au știut de aceste întâlniri ale prim-ministrului în funcție cu Vlad Plahotniuc. Iar dacă este să ne uităm și în trecut, nu trebuie să ne uităm decât în Italia pentru că Plahotniuc e un Berlusconi al Moldovei, unul care, din punctul de vedere al acțiunii, este foarte foarte moldovean. S-a conectat exact acolo unde doresc moldovenii să fie conectați, respectiv și la Moscova, și la București pentru că e sindromul mielului turbat în Republica Moldova. Moldovenilor le plage să sugă la două țâțe, să nu recunoască niciuna, iar Vlad Plahotniuc a avut această abilitate de a suge și la țâța București, și la țața Moldova și dacă e să îl caracterizăm, el e un autentic moldovean pentru că așa a acționat în toată cariera lui, așa cum sunt și aspirațiile moldovenilor. Cine crede că acolo există o rusofilie atât de accentuată, pe locul întâi, nu e așa. Acolo există un moldovenism. Ei sunt moldoveni și doresc să fie independenți", a mai declarat consultantul politic.

"A, că pe toate sondajele de opinie cel mai adulat personaj politic, la scoruri de peste 40%, e Putin în Republica Moldova, așa e; că lumea acolo vorbește cu mai multă plăcere și ascultă mult mai mult emisiunile în limba rusă, așa e; că românismul este un element pe care îl văd fundamentat așa, la un procent de sub 10% acolo, așa e. Dar, cu toate astea, noi nu am analizat niciodată în cel fel ar trebui să administrăm și cât de pragmatici să fim în relația cu Republica Moldova. Au fost fel de fel de trepăduși care au comisionat banii și ajutoarele, pe care România le-a dat fără să le analizeze de-a lungul vremii către Moldova și atât. Daia atunci când Klaus Iohannis, la un moment dat anul trecut, a blocat ajutorul de 100 de milioane către Republica Moldova am aplaudat acest lucru pentru că nu era o demonstrație de o lipsă de implicare, ci dimpotrivă: că cineva a înțeles că banii ăia se duc aiurea, sunt sifonați și nu consolidează nicio puncte euroatlantică între Republica Moldova și România. Vlad Plahotniuc s-a dezvoltat și cu ajutorul statului român acolo. A fost validat și de către români și politicieni români. Este caracteristic spiritului moldovenesc și e mai deștept decât ceilalți și ceilalți din clasa politică, în frunte cu Vlad Filat, au participat la un concurs de cine ia puterea ca să fure mai mult. Astăzi a venit rândul lui Plahotniuc să ia puterea. Să vedem dacă o să reușească să o ia", a conchis consultantul politic.