MENIU

Cotele obligatorii de refugiaţi, aprobate de UE. Câţi imigranţi va fi obligată să primească România

<p>Europa divizată, reunită la Bruxelles. Miniştrii de Interne caută o soluţie la criza refuguaţilor</p>

Consiliul JAI. Cotele obligatorii de refugiaţi au fost votate, marţi seară, la Bruxelles. Ungaria, Cehia, Slovacia şi România au votat împotriva, însă au fost depăşite în sistemul cu majoritate calificată după ce Polonia a renunţat la obiecţii. Decizia finală va fi însă luată în Consiuliul European. Dacă aceste cote vor fi puse în aplicare, România urmează să primească 6.351 de refugiaţi.

UPDATE. Primii refugiaţi urmează să ajungă în România după data de 1 octombrie.

România ar urma să primească 2.475 de refugiaţi din 66.000 de extracomunitari distribuiţi din Italia şi Grecia, conform sistemului provizoriu de cote aprobat marţi de Consiliul JAI, numărul total de imigranţi alocat până în prezent Bucureştiului fiind de 4.837.

Potrivit deciziei luate marţi seară, Franţa va primi 3.064 de imigranţi din Italia şi 9.898 din Grecia, în timp ce Germania 4.027 din Italia şi 13.009 din Grecia. Ungariei i-ar reveni 306 refugiaţi din Italia şi 988 din Grecia, scrie Mediafax. 

UPDATE 20:40 - MAI: România a votat împotriva măsurii cotelor obligatorii

MAI precizează, într-un comunicat transmis marţi, că, la Consiliul extraordinar JAI, vicepremierul Gabriel Oprea a votat împotriva proiectului deciziei de aplicare a cotelor obligatorii, reiterând poziţia de principiu conform căreia România nu susţine relocarea de refugiaţi pe baze obligatorii.

"Vicepremierul Gabriel Oprea a transmis miniştrilor de interne europeni şi reprezentanţilor Comisiei Europene faptul că România este solidară cu statele membre afectate de un aflux foarte mare de refugiaţi şi tocmai de aceea, încă de la primele dezbateri pe tema solidarităţii şi responsabilităţii, Guvernul României şi-a manifestat disponibilitatea şi a decis preluarea prin relocare a unui număr de 1705 refugiaţi din Italia şi Grecia şi 80 refugiaţi din afara Uniunii Europene (în total 1785 refugiaţi)", se menţionează în comunicat.

UPDATE. Președintele României, Klaus Iohannis, va participa mâine, la ora 19.00, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European Extraordinar Informal.

UPDATE. Miniştrii de Interne ai statelor UE au aprobat, în reuniunea de marţi, sistemul propus de Comisia Europeană privind distribuirea a încă 120.000 de refugiaţi, anunţă preşedinţia luxemburgheză a Consiliului UE.

"Reprezentanţii statelor UE au aprobat marţi, la Bruxelles, cu o largă majoritate, o decizie de relocare a încă 120.000 de refugiaţi", anunţă preşedinţia luxemburgheză a Consiliului Uniunii Europene.

Principalii oponenţi - Cehia, Ungaria, România şi Slovacia - au fost depăşiţi în sistemul cu majoritate calificată după ce Polonia a renunţat la obiecţii, relatează EUObserver.

Ministrul de Interne al Cehiei a criticat atitudinea Poloniei.

Cotele de refugiaţi au ajuns din nou pe masa negocierilor la Bruxelles. Miniştrii de Interne din Uniunea Europeană caută la această oră o soluţie la criza care a zguduit Europa, după eşecul de săptămâna trecută. Între timp, Croaţia îi cere Serbiei să trimită refugiaţi şi în România.

Negocierile au început la Bruxelles. Miniştrii de Interne ai ţărilor UE caută o soluţie privind distribuirea celor 120.000 de refugiaţi.

România este reprezentantă la întâlnirea de la Bruxelles de către vicepremierul pentru securitate națională Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne. În cadrul reuniunii, vicepremierul Oprea va susține mandatul încredințat de președintele Klaus Iohannis și premierul Victor Ponta conform căruia ţara noastră refuză cotele obligatorii.

''România își manifestă solidaritatea cu privire la relocarea persoanelor aflate în nevoie de protecție internațională prin preluarea unui număr de 1.705 solicitanți de azil din Italia și Grecia, precum și a încă 80 de persoane din afara Uniunii" (în total 1785). ''În cazul în care se va supune la vot proiectul de Decizie a Consiliului de stabilire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale în beneficiul Italiei și Greciei (suplimentarea cu 120.000 a numărului de persoane relocate față de 40.000 câte au fost adoptate în Consiliul JAI din 14 septembrie a.c.) România va vota negativ'', conform unui comunicat al MAI.

La întrunirea extraordinară a Consiliului JAI de mâine participă miniștrii de interne din statele Uniunii Europene, reprezentanții Comisiei Europene și ai Agențiilor UE din domeniul JAI (EUROPOL, FRONTEX, Biroul de Ajutor European pentru Azil).