Costoiu: Intervenţia politică în zona universitară este o greşeală
Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, a declarat, joi, la Târgu Mureş, că ţine foarte mult la autonomia universitară şi crede că intervenţia politică în această zonă constituie "o greşeală", transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a participat, joi, la semnarea unui contract de parteneriat pentru constituirea unui consorţiu universitar între Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş şi Universitatea "Petru Maior" (UPM) din municipiu.
El a spus, în discursul ţinut cu această ocazie, că autonomia universitară "este un lucru extrem de important", la care ţine foarte mult, subliniind că intervenţia politică în zona universitară este "o greşeală". Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea (PDL), afirmase anterior în faţa asistenţei că speră că noul consorţiu universitar va fi unul "puternic, care să fie privit cu respect şi nu ca monedă de schimb sau troc politic".
"Eu ţin foarte mult la autonomia universitară. Evident, o autonomie universitară într-un cadru legal. Dar, autonomia este un lucru extrem de important şi cred în această decizie luată cu aprobarea Senatelor universităţilor. Este o garanţie a universităţilor, a autonomiei, fără să mai existe niciodată, sperăm, necesitatea respingerii din partea unor structuri academice a intervenţiei politice, pentru că aceasta nu va mai exista. Cred sincer că intervenţia politică în zona universitară este o greşeală. Putem discuta foarte mult pe acest subiect, îl reiau pentru că e important, şi «trocul politic» de care vorbea domnul primar, care s-a încercat şi la Târgu Mureş, nu este unul de care se va mai putea discuta sau se va mai discuta vreodată, nu la Târgu Mureş, ci niciunde în România", a spus Costoiu.
Ulterior, acesta a declarat presei că autonomia universitară "trebuie să se desfăşoare în cadrul legii, aceasta nu înseamnă anarhie, ci responsabilitate, în primul rând".
Rectorii UMF şi UPM Târgu Mureş, Leonard Azamfirei şi Călin Enăchescu, au semnat, joi, în prezenţa ministrului Mihnea Costoiu, a zeci de cadre didactice de la cele două universităţi şi a autorităţilor locale, un contract de parteneriat pentru constituirea unui consorţiu universitar.
Potrivit celor doi, acesta este "primul pas" în vederea creării unei "universităţi metropolitane", la consorţiu putând să adere şi cea de-a treia universitate publică din municipiu, cea de Arte, al cărei rector, Sorin Crişan, a fost, de asemenea, prezent la festivitate.
Rectorul UMF Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, a declarat că universităţile din acest consorţiu îşi vor păstra autonomia, administraţia şi strategiile proprii, dar vor putea face proiecte de dezvoltare comune.
Pe de altă parte, rectorul UPM Târgu Mureş, Călin Enăchescu, a precizat că protocolul semnat prevede "obiective clare", printre care consolidarea informaticii medicale, satisfacerea cererii mari pentru specialişti în industria chimică şi farmaceutică industrială - unde UPM vine cu partea de inginerie, iar UMF va participa cu partea de chimie şi tehnologie chimică - şi o serie de proiecte comune de cercetare.