Corpul de Control al premierului face verificări la Regia Naţională a Pădurilor - ROMSILVA
Corpul de Control al premierului Dacian Cioloş face mai multe verificări la ROMSILVA, anunţă Realitatea Tv. Se fac controale privind respectarea dispozițiilor legale și a reglementărilor interne cu privire la îndeplinirea atribuțiilor specifice ale Romsilva, precum și alte aspecte relevante pentru acțiunea de control. Perioada supusă controlului este 1 ianuarie 2014 - prezent.
Corpul de Control al primului-ministru a început o acțiune de control la Regia Națională a Pădurilor - Romsilva, se arată într-un comunicat de presă remis Realitatea.net.
"Obiectivele controlului sunt: verificarea respectării dispozițiilor legale cu privire la organizarea și funcționarea entității controlate, verificarea respectării dispozițiilor legale și a reglementărilor interne cu privire la îndeplinirea atribuțiilor specifice, precum și alte aspecte relevante pentru acțiunea de control. Perioada supusă controlului este 1 ianuarie 2014 - prezent", se arată în comunicat.
Şeful Romsilva a demisionat pe 14 ianuarie
Reamintim că directorul Romsilva, Adam Crăciunescu, a demisionat pe 14 ianuarie de la conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva şi că a anunţat Consiliul de Administraţie că renunţă la mandat din 21 martie, din motive personale, scrie Mediafax.
Directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, a precizat că avea mandat până în 2017, dar că a decis să-l încheie mai devreme din motive personale, precizând că este vorba şi de vârstă, dar şi de "încărcătura" din ultima perioadă.
Adam Crăciunescu şi-a depus mandatul de director general în şedinţa de joi a Consiliului de Administraţie al regiei. Potrivit legislaţiei în vigoare, în termen de 60 de zile urmează să fie declanşate proceduri pentru desemnarea unui nou director general.
Ce reproşuri aduce Consiliul Concurenţei celor de la Romsilva
Bogdan Chiriţoiu a afirmat, într-o conferinţă de presă la Miercurea Ciuc, că în analiza preliminară asupra industriei lemnului, lansată anul trecut, a ''reproşat'' Romsilva că multe din vânzările de lemn se făceau prin negociere directă cu o singură companie, că nu se fac destule licitaţii la Regia Naţională a Pădurilor şi că ''nu este destulă concurenţă'' în achiziţia de lemn. De asemenea, Chiriţoiu a recomandat Romsilva să înceapă licitaţiile de la preţul minim din anul anterior şi nu de la preţul mediu, acuzând-o de ''exces de zel'' şi de interpretarea ''exagerată'' a prevederilor legale.
Peste 3.500 de reprezentanţi din industria lemnului au protestat marţi, în Piaţa Victoriei, ei susţinând că Romsilva a crescut cu 300 la sută preţul minim de pornire la licitaţiile de vânzare a masei lemnoase. Ministerul Mediului a transmis săptămâna trecută, printr-un comunicat, că analiza pe care a efectuat-o, cât şi motivele invocate de operatorii economici privind eşecul licitaţiilor desfăşurate, arată că preţurile practicate de Romsilva sunt ridicate.
Reprezentanţii ministerului mai spuneau că au solicitat un nou punct de vedere al Consiliului Concurenţei cu privire la modul de stabilire al preţurilor de referinţă. Consiliul a fost de părere că preţurile de referinţă trebuie stabilite în funcţie de condiţiile de piaţă şi a arătat că Romsilva nu este obligată să stabilească preţurile luând în considerare preţurile medii ponderate de la nivelul anului 2015, aşa cum se susţine în fundamentarea deciziei directorului Romsilva privind stabilirea preţurilor de referinţă pe specii.