Realitatea.net
MENIU

Controversata OUG de liberalizare a programelor naționale de sănătate, ADOPTATĂ. Turcan: Va salva vieți

Guvernul a adoptat, marți, proiectul de OUG prin care serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative se pot derula atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați. Executivul a dat ÎNAPOI după criticile primite din partea mai multor asociații, a sindicatelor, a Avocatului Poporului. Ordonanța a fost adoptată cu o IMPORTANTĂ modificare față de prima formă, și anume a fost eliminată posibilitatea taxării suplimentare a pacienţilor, în sistemul privat. "Pacienții vor accesa serviciul medical pe care-l consideră mai bun", a scris vicepremierul Raluca Turcan marți seară  pe Facebook. Care a fost modificarea inițială făcută de ministrul Sănătății, Victor Costache?

 

Potrivit modificării aduse în ședința de Guvern proiectului, pentru pacienții din programele de sănătate, furnizorii privați nu pot încasa sume suplimentare, faţă de cele decontate de stat.

Această modificare a schimbat complet proiectul de OUG.

Astfel că, prin modificarea adusă, furnizorii medicali privaţi NU mai pot taxa suplimentar pacienţii din programele naţionale.

Practic, pacienţii din programele naţionale de cancer, diabet, boli rare etc.,  indiferent dacă vor fi trataţi la stat sau la privat, nu vor trebui să plătească nimic în plus şi tot tratamentul va fi decontat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, la fel cum decurg tratamentele în prezent în spitalele din sistemul public.

Vicepremierul Raluca Turcan  a explicat, într-o postare pe Facebook, noutatea OUG. 

Vicepremierul Raluca Turcan sustine ca liberalizarea programelor nationale de sanatate, prin OUG, va salva vieti, pacientii in stare grava urmand a beneficia de interventii in cel mai apropiat spital, fie de stat, fie privat.

"Ordonanța de Urgență dată de Guvernul Orban va salva vieți. Astfel, pacienții în stare critică vor beneficia mai repede de intervenții în cel mai apropiat spital, fie de stat, fie privat. Va crește, deci, numărul unităților sanitare care rezolvă cazurile de infarct miocardic sau de accident cerebral. Pacientul va beneficia de tratament și nu va plăti nimic", a scris vicepremierul marți seara, pe pagina sa de Facebook.

„De exemplu, un pacient din Craiova, cu infarct miocardic acut (cum a fost cazul unei vedete TV) nu va mai trebui transportat la București pentru a fi preluat de un mare spital din Capitală, deja supraaglomerat, ci va putea fi salvat la centrul de cardiologie din Craiova.

În cazul bolnavilor de cancer, se vor face servicii integrate în care sunt prinse toate componentele: medicamente, radioterapie, intervenții chirurgicale. Ei vor putea alege dacă se tratează la un spital de stat sau la unul privat.

Practic, prin această OUG, pacienții vor ave acces la serviciul medical pe care îl consideră cel mai bun, în baza contribuțiilor semnificative pe care le fac la bugetul de Sănătate lună de lună, din salariu”, a explicat vicepremierul.

„Guvernul PNL dă posibilitatea pacienților să aleagă unde se tratează: fie în spitalele de stat, fie în cele private.Decontarea se va realiza în același regim, din bugetul Sănătății, indiferent dacă este vorba de un spital de stat sau privat.

Liberalizăm, astfel, serviciile medicale ca să punem binele pacientului pe primul loc. NU se privatizează niciun serviciu medical! Este un fake-news prin care cei care au interese obscure în sistemul medical vor să denatureze adevărul”, a scris Turcan.

Ordonanța, contestată de pacienți, sindicate, asociații, Avocatul Poporului

Ordonanța a fost criticată atât de Avocatul Poporului, cât și de sindicate, care trag un semnal de alarmă cu privire la finanțare profitului unor entități private cu bani publici.

Programele naționale acoperă tratamentul pentru pacienți asigurați, care suferă de boli cronice. Câteva exemple: cancer, tuberculoză, boli cardiovasculare, HIV/SIDA etc.

Aceste programe naționale sunt în subordinea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care stabilește anual bugetul acestora (cu aprobarea Ministerului Sănătății) și numărul pacienților care intră în program, conform cu criterii metodologice aprobate.

În prezent, spitalele private pot oferi servicii pacienților din programe naționale, dar doar dacă spitalele publice și-au epuizat capacitatea de a acoperi ele aceste servicii medicale.

Spitalele/clinicile private sunt cei mai importanți furnizori de servicii medicale în cazul a două programe naționale de sănătate: programul de dializă și programul de radioterapie pentru bolnavii de cancer.

Modificarea criticată, „operată” de ministrul Sănătății, Victor Costache, în prima formă a Ordonanței 

Proiectul de Ordonanță privind programele naționale de sănătate elimina, potrivit primei forme, prevederea legată de capacitatea epuizată a spitalelor publice.

În prima formă, modificarea care privatiza programele naționale de sănătate se referă la art. 52, unde se schimbă un alineat din lege, se elimină jumătate de frază.

Referitor la Programele naționale de sănătate (Titlul II), la cap. I Dispoziții generale , este modificat art. 52.

La art. 52 alin. (2), lit. c) se modifică și va avea următorul cuprins: ”c) furnizori privaţi de servicii medicale;”, se arăta în prima formă a ordonanței, inițial ordonanță simplă, nu OUG.

Potrivit legii 95/2006 a reformei în sănătate prevedea la art. 52, alin 2, că unitățile de specialitate sunt și, potrivit lit c): furnizori privați de servicii medicale pentru serviciile medicale care excedează capacității furnizorilor publici de servicii medicale;

Articolul 52, cum era formulat până la modificarea de acum:
(1) Implementarea programelor naționale de sănătate se realizează prin unități de specialitate selectate în baza criteriilor aprobate în normele tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate.
(2) În înțelesul prezentei legi, unitățile de specialitate sunt:
a) instituții publice;
b) furnizori publici de servicii medicale;
c) furnizori privați de servicii medicale pentru serviciile medicale care excedează capacității furnizorilor publici de servicii medicale;
d) furnizori privați de medicamente și dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive.
(3) Unitățile de specialitate prevăzute la alin. (2) pot angaja personal pentru implementarea programelor naționale de sănătate ca acțiuni multianuale pe toată perioada de implementare a acestora, cu respectarea prevederilor legale în domeniu.
(4) Pentru realizarea atribuțiilor și activităților prevăzute în cadrul programelor naționale de sănătate, unitățile de specialitate prevăzute la alin. (2) pot încheia contracte de prestări de servicii cu medici, asistenți medicali și alte categorii de personal, după caz, precum și cu persoane juridice, potrivit dispozițiilor Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, și în condițiile stabilite prin Normele tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate.
(5) Contractele de prestări de servicii/Convențiile civile încheiate în condițiile alin. (4) de către unitățile de specialitate stabilite la alin. (2) prevăd acțiuni multianuale, sunt de natură civilă și se încheie pentru toată perioada de implementare a programelor naționale de sănătate.
(6) Sumele necesare pentru derularea contractelor prevăzute la alin. (3) și (4) sunt cuprinse în fondurile alocate programelor naționale de sănătate.

Postarea vicepremierului Raluca Turcan: