A doua rundă de consultări Iohannis-partide parlamentare pe legile securității naționale, încheiată
A doua rundă de consultări cu partidele parlamentare pe tema legilor din domeniul securității naționale s-a încheiat. Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, miercuri, cu liderii UNPR. Au urmat liderii ALDE şi reprezentanţii minorităţilor naţionale.
Din delegația minorităţilor naţionale au făcut parte deputații Varujan Pambuccian, Ovidiu Ganț, Niculae Mircovici, Dragoș Zisopol şi Adrian Merka.
Pambuccian: Poate ar fi bine să existe o comisie unică de control parlamentar al serviciilor de informații
Liderul grupului minorităților naționale, Varujan Pambuccian, a declarat, miercuri, că ar fi mai bine "poate" să existe o comisie unică de control parlamentar asupra serviciilor de informații.
"A fost o discuție foarte bună și aplicată. Grupul parlamentar al minorităților naționale a fost de acord cu acest calendar al propunerilor. Sunt chestiuni de detaliu pe care, în momentul în care legislația va intra în Parlament, le vom semnala, dar în linii mari ne-am exprimat acordul și în legătură cu structura și calendarul celor două pachete legislative", a spus Pambuccian, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis pe tema legilor securității naționale.
Întrebat dacă ar trebui să existe un control parlamentar mai eficient al serviciilor de informații, el a arătat că pe acest subiect sunt "foarte multe propuneri diferite", relatează AGERPRES.
"Noi am fi de acord cu o asemenea formulă. De fapt, am fi de acord și cu o formulă mai simplificată, pentru că avem în momentul de față trei comisii care se ocupă de controlul acesta parlamentar. Poate ar fi bine să existe o comisie unică", a precizat Varujan Pambuccian.
ALDE a fost reprezentată de copreşedinţii Călin Popescu-Tăriceanu şi Daniel Constantin, Teodor Meleşcanu, alături de liderii celor două grupuri parlamentare de la Senat şi Camera Deputaţilor, respectiv Daniel Barbu şi Bogdan Ciucă.
Tăriceanu: Securitatea cetăţeanului trebuie să prevaleze
"Securitatea cetăţeanului este cea care trebuie să prevaleze. Noua legislaţie trebuie să pună în centru problema securităţii cetăţenilor, căreia să-i fie subordonate toate celelalte probleme de siguranţă naţională. Discuţia nu putea să scape din vedere o altă problemă centrală - modul în care e asigurat controlul parlamentar asupra serviciilor de informaţii. Trebuie să găsim o soluţie pentru ca acest control parlamentar să fie exercitat eficient. Discuţia pe care am avut-o nu putea să ocolească derapajele şi abuzurile referitoare la drepturile şi libertăţile cetăţenilor", a declarat copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu, la finalul consultărilor.
Delegaţia UNPR a fost condusă de Valeriu Steriu şi i-a avut în componenţă pe vicepreşedinţii Gheorghe Emacu şi Eugen Nicolicea, pe liderul deputaţilor UNPR Ion Răducanu şi pe secretarul general adjunct al formaţiunii, senatorul Ion Toma.
Steriu, despre controlul parlamentar al Serviciilor: E nevoie de o singură comisie puternică
Președintele UNPR, Valeriu Steriu, a declarat, miercuri, că, la nivel parlamentar, este "probabil" nevoie de o singură comisie "puternică și foarte bine pusă la punct" pentru controlul serviciilor de informații.
"Este nevoie de o modernizare la acest nivel. Avem o activitate la nivelul acestei comisii de control a SRI, aș putea spune o parte din Comisia de apărare care se ocupă și de ceea ce înseamnă SIE. E probabil nevoie de o singură comisie puternică și foarte bine pusă la punct, care să poată, într-adevăr, să asigure transparența (...) serviciilor de informații", a afirmat Steriu, la finalul consultărilor pe care delegația UNPR le-a avut la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, pe tema legilor siguranței naționale, scrie AGERPRES.
Consultările vin în contextul în care Parlamentul discută legea de aprobare a ordonanţei care permite procurorilor să facă ascultări cu aparatura SRI, iar guvernul lucrează la legea securităţii cibernetice şi la una a cartelelor telefonice preplătite. Anul trecut, preşedintele a mai chemat partidele la consultări pe legea care permite păstrarea datelor.
Programul consultărilor:
Miercuri, 13 aprilie 2016:
• Ora 10:00 - Uniunea Naţională pentru Progresul României;
• Ora 11:00 - Alianţa Liberalilor şi Democraţilor;
• Ora 12:00 - Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.
SURSA: presidency.ro
Marţi, președintele a avut consultări cu liderii PSD, PNL și UDMR.
Subiectele discutate de delegaţia PSD cu şeful statului au fost legea antiterorismului, legea privind securitatea cibernetică şi legea privind cartelele prepay.
"Pentru noi, e foarte important ca cetăţenii să aibă protejate datele personale. În ceea ce priveşte securitatea cibernetică, ne interesează să fie un cadru legal prin care ţara şi cetăţenii să fie protejaţi. Legea antiterorism trebuie să fie adaptată la noile realităţi pe care le cunoaştem cu toţii", a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, la finalul consultărilor.
Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat că preşedintele Klaus Iohannis a propus o comisie de lucru pe legile securităţii.
"Un control eficient asupra serviciilor de informaţii înseamnă şi profesionalism din partea celor care compun aceste comisii. Vom desemna şi noi doi colegi care să garantăm că vor face parte şi din viitorul Parlament, astfel încât această comisie să-şi poată continua activitatea", a declarat copreşedintele PNL Vasile Blaga.
Totodată, acesta a mai spus că preşedintele Iohannis a propus o comisie de de lucru care va lucra pe aceste prime trei legi.
Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat că vor susţine rezolvarea problemei cartelelor prepay.
"Trebuie să găsim un echilibru. Libertăţile fundamentale nu trebuie sacrificate pe altarul securităţii. România are un rol strategic în cea ce priveşte zona noastră. (...) Va exista o susţinere din partea noastră pentru a rezolva problema cartelelor prepay, dar trebuie să se găsească o soluţie prin care datele personale să rămână în siguranţă. (...) Demnitatea umană trebuie protejată", a declarat Kelemen Hunor, la finalul consultărilor.