MENIU

Deputații juriști au votat pentru ridicarea imunității lui Nicolae Bănicioiu. Vot final - marți, 27 octombrie

Comisia juridică din Camera Deputaților decide dacă îi ridică imunitatea fostului ministru Bănicioiu / Foto: Inquam Photos, Octav Ganea

Deputații juriști au votat pentru ridicarea imunității lui Nicolae Bănicioiu, relatează Realitatea PLUS. Comisia Juridică a Camerei Deputaților a decis vineri să recomande plenului ridicarea imunității deputatului Nicolae Bănicioiu, fost ministru în Guvernul Ponta, acuzat de procurorii DNA de trafic de influență și luare de mită. Astfel că săptămâna viitoare, marți, Bănicioiu va afla dacă va fi trimis în judecată sau nu, după votul colegilor săi. 

 

Pentru întocmirea raportului de aprobare a solicitării DNA au votat 19 dintre cei 26 de deputați ai Comisiei juridice. 

Miercuri, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Gabriela Scutea, a trimis Camerei Deputaţilor o scrisoare prin care transmite solicitarea DNA în vederea exercitării dreptului de a cere urmărirea penală faţă de deputatul Nicolae Bănicioiu, fost ministru.

Biroul permanent a trimis cererea la Comisia juridică, stabilind ca vineri să fie termenul pentru raport. Tot vineri a avut loc o nouă şedinţă a Biroului permanent şi a Comitetului liderilor pentru a stabili data şedinţei de plen în care se va dezbate solicitarea DNA şi raportul Comisiei juridice în acest caz.

Nicolae Bănicioiu este acuzat că ar fi luat peste 2,6 milioane de lei de la doi oameni de afaceri în perioada 2012-2014. El era ministrul al Tineretului și Sportului în perioada menționată de DNA în producerea faptelor de trafic de influență și luare de mită. 

Este vorba de un dosar amplu de 180 de volume, care trebuie analizate de parlamentar. Cât este deputat, N. Bănicioiu are imunitate, iar colegii săi parlamentari trebuie să încuviințeze urmărirea penală cerută de DNA.

Nicolae Bănicioiu a condus Ministerul Sănătății în timpul Guvernului Ponta din perioada 5 martie 2014-4 noiembrie 2015, când a demisionat premierul V. Ponta după tragedia din clubul Colectiv. Anterior a fost ministrul Tineretului și Sportului, din decembrie 2012 până în martie 2014. Bănicioiu este în prezent prim-vicepreședinte al PRO România, condus de Victor Ponta. El a demisionat din PSD și s-a înscris în partidul înființat de Ponta în mai 2018.

Nicolae Bănicioiu a respins acuzaţiile, menţionând că este de acord cu ridicarea imunităţii parlamentare şi că nu va mai candida pentru un nou mandat în Parlament.

"În primul rând consider acuzaţiile vehiculate în presă false şi din această cauză doresc să am acces la dosar cât de repede posibil! Sunt pentru a se ridica imunitatea, deoarece nu am nimic de ascuns şi cred că totuşi clarificarea cât mai rapidă a situaţiei va fi în interesul tuturor. Înţeleg că odată cu începutul campaniei electorale acesta ar fi un subiect care poate ar îngreuna lămurirea lucrurilor şi din această cauză am decis că nu voi mai candida! Îmi doresc doar aflarea cât mai rapidă a adevărului şi sper că acest demers să nu fie generat de persoane care au ele probleme şi, probabil, ca să scape, au inventat fapte. Voi comunica când voi afla mai multe detalii legate de dosar!", a precizat Nicolae Bănicioiu, pe Facebook.

Liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, a anunţat că liberalii vor vota la vedere pentru ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului Nicolae Bănicioiu, scrie agerpres.ro.

"Votăm la vedere pentru ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului Bănicioiu. La solicitarea PNL, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor se întruneşte mâine pentru a lua în discuţie solicitarea DNA de ridicare a imunităţii parlamentare în cazul deputatului Nicolae Bănicioiu. Considerăm că Parlamentul nu poate fi scut pentru deputaţii care urmează să fie cercetaţi pentru încălcarea legii. Colegii jurişti vor fi prezenţi la şedinţa comisiei şi vor vota la vedere în favoarea solicitării DNA. În mod similar vom vota în plenul Camerei Deputaţilor, care trebuie convocat în cursul săptămânii viitoare. PNL va da curs tuturor solicitărilor de acest gen, indiferent de partidul din care face parte persoana în cauză", a afirmat Roman.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut, marţi, procurorului general sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de deputatul Nicolae Bănicioiu, la data faptelor având funcţia de ministru, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită în formă continuată.

Potrivit DNA, procurorii desfăşoară o investigaţie care vizează suspiciuni de săvârşire a unor fapte de corupţie în contextul comercializării de bunuri de uz medical către spitalele publice situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov şi aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii. 

 

Mai multe articole despre:
nicolae banicioiu