MENIU

Dezbatere la Comisia Juridică. Iohannis, atribuţii limitate pentru referendum pe teme de Justiţie

Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaţilor a organizat astăzi o dezbatere publică pe tema Legii Referendumului. Doar că există un scop precis: Klaus Iohannis să nu poată alege temele de consultare pentru referendum. În acest sens, Eugen Nicolicea a prezentat în şedinţă, un proiect de lege care îngrădeşte dreptul preşedintelui de a alege temele pentru o consultare populară, anunţă Adevarul. În invitaţia transmisă  se preciza că dezbaterile se vor concretiza în propuneri de modificare și completare a propunerii legislative privind organizarea și desfășurarea referendumului.

Concret, în formularea actuală a legii, permite preşedintelui să declanşeze un refrendum "cu privire la probleme de interes naţional", tot el fiind cel care decide ce e de interes naţional. Practic, formularea actuală oferea preşedintelui libertate totală în alegerea temelor pentru referendum.

Eugen Nicolicea vrea să îngrădească libertatea preşedintelui şi propune modificare Legii  în forma următoare: "Nu pot face obiectul referendumului problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea". Aşadar, după modificările lui Nicolicea, preşedintele nu va mai putea organiza un referendum pe tema Justiţiei, mai scrie Adevarul.  Mai jos se văd modificările pe care PSD vrea să le introducă la Legea Referendumului: