MENIU

Comisia Iordache a decis: Va lucra și în luna ianuarie. Va elabora 3 proiecte de lege pentru coduri

Comisia specială pentru legile Justiției, condusă de Florin Iordache, a decis în ședința de joi, că membrii comisiei vor lucra și în ianuarie, astfel încât în jur de 17-19 ianuarie, să se depună amendamente la forma draftului pe care o va conveni comisia. Apoi, vor ieși trei proiecte: unul pentru modificarea Codului Penal, unul pentru modificarea Codului de Procedură Penală, și cel de-al treilea, pentru modificarea Codului de Procedură Civilă. Astfel, în cele trei proiecte ar urma să fie incluse și corelările cu directiva europeană pentru prezumția de nevinovăție.

Săptămâna aceasta, comisia nu a nu votat amendamente, ci doar a discutat forma articolelelor.

Surprinzător, vineri, în ședința care a început la ora 10.00, Cătălin Rădulescu a ținut să laude modul în care decurge dezbaterea: ”Apreciez faptul ca putem dezbate si fara muzica, apreciez si intervențiile colegilor de la USR. În replică Stelian Ion a replicat: ”Este bizar să fim lăudați”.

Miercuri, comisia a convenit asupra unui amendament prin care autoritățile publice nu mai pot face referire la suspecți sau acuzați ca fiind condamnați penal definitiv.

 „(3)  Înainte de pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitive, declarațiile publice și deciziile oficiale provenind de la autoritățile publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca și cum acestea ar fi fost condamnate definitiv” (UDMR)

Totodată, dezbateri au fost și pe un amendament propus de PSD, ALDE, asumat și de UDMR, prin care ar urma să se interzică comunicarea publică sau furnizarea de informații în cursul urmăririi penale.

”(3) În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acestei obligații reprezintă infracțiune și se pedepsește, potrivit legii penale”. 

În schimb, USR a atras atenția asupra riscului adoptării acestui amendament:

Stelian Ion (USR): "Practic nu mai poti sa afli ca s-a inceput urmarirea penala impotriva unei persoane nici macar daca este de interes public. Mi se pare ca este o propunere exagerata care cenzureaza libertatea de exprimare, pentru ca impune interdictie chiar si presei. Nu mai ai voie sa vorbesti, ti se interzic comunicarile publice."

Dirca (USR): "Directiva ne recomanda sa nu prezentam persoanele ca fiind vinovate, nu sa nu le prezentam deloc. Daca dvs imi aratati un comunicat in care o persoana suspecta este prezentata ca vinovata, acea situatie trbeuie sanctionata."