Comisia Europeană, concluzie sumbră pe tema corupției din România. OUG 13 nu a fost uitată
Raportul semestrial al Comisiei Europene privind România conține îngrijorarea oficialilor executivului european în privința corupției din țara noastră.
Ordonanța 13 a alimentat criticile Comisiei Europene în privința corupției din România. Observațiile se regăsesc în raportul semestrial care analizează situația din țara noastră.
”Lupta anticorupție este pusă în pericol de către OUG 13. Asemenea inițiative amenință progresele înregistrate în ultimii zece ani. Corupția persistă la toate nivelurile și este un obstacol pentru afaceri”, se arată în documentul de lucru care pregătește raportul semestrial oficial în privința țării noastre.
Corupția rămâne și una dintre principalele probleme pentru mediul de afaceri, arată raportul.
"Corupția persistă la toate nivelele și rămâne un obstacol pentru cei care vor să facă afaceri. Corupția este percepută la scară largă ca fiind o problemă majoră în România, așa cum arată în mod constant sondajele de opinie și, mai recent, raportul în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare și Eurobarometrul. Corupția și problemele de guvernare în sectorul public sunt printre primele două obstacole pentru mediul de afaceri", mai notează raportul Comisiei Europene.
Premierul Sorin Grindeanu a afirmat săptămâna trecută că nu a primit un "To Do List" privind sistemul judiciar din România, în urma întâlnirilor pe care le-a avut la Bruxelles cu oficiali europeni, notează Agerpres.
Întrebat dacă i s-a cerut vreo garanție referitoare la sistemul judiciar și la modificările care urmează să se facă în acest domeniu în țară, premierul Grindeanu a replicat: "Adică, dacă am vreun 'To Do List?' Nu!".
Totodată, premierul Grindeanu a reiterat faptul că își dorește să nu mai existe Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România.
"Ne dorim clarificarea anumitor termeni, astfel încât să putem să atingem și să realizăm toate recomandările date de către Comisia Europeană și viteza — cum spunea domnul prim-vicepreședinte Timmermans — să fie cea potrivită, astfel încât să înlăturăm MCV-ul. Dar pentru asta, în perioada imediat următoare, echipele de specialiști — și acesta a fost și agreement-ul dintre noi aseară — vor transmite aceste lucruri către Comisia Europeană, pentru a ne fi cât se poate de clar parcursul pe care trebuie să-l avem", a spus Grindeanu într-o conferință de presă la Bruxelles.
Șefului Executivului din România a mai afirmat că președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a transmis vineri că își dorește ca MCV-ul pentru România să fie înlăturat înainte de finalul mandatului său la conducerea CE.
"Dacă privim (...) recomandările de acum 10 ani și recomandările să spunem din ultimul raport, nu sunt chiar aceleași, au evoluat în timp. Și România a evoluat și a făcut pași extrem de importanți din acest punct de vedere. (...) Lucrurile acestea le-am spus și în Parlament la moțiunea de cenzură, astfel încât tot ceea ce înseamnă reglementări pe MCV, tot ceea ce înseamnă legi legate de sistemul juridic din România, de schimbarea Codului penal sau a Codului de procedură penală, sigur, date de decizii ale Curții Constituționale, lucrurile acestea se vor întâmpla în Parlament", a mai spus Grindeanu.