MENIU

Cioloş: Teroriştii au folosit cartele telefonice din România. Risc de atentate şi în ţara noastră

Cioloş: Teroriştii au folosit cartele telefonice din România. Ţara noastră nu este o ţintă

Premierul Dacian Cioloş a acordat un interviu de televiziune unde a precizat că, în ultima perioadă, teroriştii au folosit cartele preplătite din România pentru a pregăti atentate.

Întrebat dacă are semnale că instrumentele le folosesc serviciile secrete pentru a combate terorismul sunt insuficiente, Dacian Cioloș a răspuns: „Apropo de cartelele prepaid, de exemplu, înțeleg că România e una din puținele țări din Uniunea Europeană care, încă, vinde cartele fără un control de identitate. Înțeleg că au fost chiar folosite, în ultima perioadă, cartele prepaid din România, în pregătirea unor atentate în altă parte, în Uniunea Europeană, tocmai pentru că există flexibilitate în România”.  

"Sigur, nu are rost să ne ascundem după deget. Riscul există. Suntem în UE, participăm activ la lupta împotriva terorismului. Lucrurile sunt ţinute sub control, autorităţile îşi fac treaba. Vigilenţa este foarte mare'', a spus primul-ministru, întrebat despre riscurile de atentat în România, în contextul evenimentelor din Belgia.

''Serviciile cer mai multe mai multe instrumente care să le permită să monitorizeze atent situaţia'', a răspuns Cioloş, întrebat dacă serviciile cer mai multă putere.

Premierul a admis însă că există mai multe subiecte puse în dezbatere de către servicii care "probabil vor reveni".

'Să nu aibă cineva impresia că vrem să facem ceva pe ascuns'', a accentuat el, adăugând că trebuie ''să învăţăm să punem cursorul acolo unde trebuie'' şi că este ''foarte atent'' şi la drepturile omului.

Costin Georgescu, fost director al SRI, a declarat, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, comentând declaraţiile lui Dacian Cioloş.

"Sunt declaraţii foarte grave ale premierului. Era normal să nu dea şi date concrete. E firesc să se ia măsuri. Poate CCR va găsi soluţia, pentru că trebuie ca România să intre în rândul ţărilor care luptă împotriva terorismului", a explicat fostul director al SRI.

"Premierul a spus ce trebuia să spună. Restul este bine să nu se afle. E mai bine să se rezolve situaţia", a precizat Georgescu, explicând şi că, în general serviciile de informaţii nu pot monitoriza activitatea cartelelor preplătite ai căror cumpărători nu sunt cunoscuţi.