MENIU

Cioloş, despre revocarea lui Vlad Alexandrescu: Regret modul în care şi-a încheiat mandatul

Dacian Cioloş a postat pe pagina sa de facebook mai multe precizări după ce l-a revocat din funcţie pe Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii. Astfel, premierul a precizat că regretă modul în care Vlad Alexandrescu a ales să îşi încheie mandatul şi a adăugat că modul în care un ministru operează și reacționează într-o situație de criză cum este cea de la Opera din Bucuresti este decisiv pentru capacitatea si credibilitatea sa de a-și gestiona domeniul și de a soluția ulterior situații similar într-un mediu profesional cum este cel al culturii.

Redăm, în continuare, postarea premierului Cioloş:

"Am propus astăzi domnului Președinte revocarea domnului Vlad Alexandrescu din funcția de ministru al Culturii și numirea doamnei Corina Șuteu în această funcție. Nu am să revin asupra acestei demiteri, dar modul în care un ministru operează și reacționează într-o situație de criză cum este cea de la Opera din Bucuresti este decisiv pentru capacitatea si credibilitatea sa de a-și gestiona domeniul și de a soluția ulterior situații similar într-un mediu profesional cum este cel al culturii. Regret totuși că am ajuns aici și mai ales regret modul în care domnul Alexandrescu a înțeles să-și încheie mandatul. Dar țin să-i mulțumesc pentru inițiativele bune pe care le-a avut în acest guvern și doresc să confirm interesul și determinarea de a continua procesul de reformare a acestui sector prin numirea doamnei Șuteu, pe care o cunosc de mai multă vreme și care a lucrat la programul de reforme al ministerului culturii.
Voi cere noului ministru să se gândească rapid la un cadru legislativ care să permită unor instituții cum este Opera Națională să combine abordarea de repertoriu cu cea de program și să se deschidă spre colaborări internaționale, oferind și valorilor din România un statut social și financiar echilibrat în raport cu calitatea muncii lor.
Vom continua cu inițiativele de subscripție publică pentru Cumințenia pamântului, proiect pe care l-am susținut activ încă din momentul în care guvernul a decis sa invoce dreptul de preemptiune.
Doresc să fiu foarte clar: prin decizia pe care am susținut-o la sfârșitul anului trecut, Roșia Montana a devenit un sit de patrimoniu UNESCO de categoria A și așa va ramane. Așa cum i-am spus și domnului Alexandrescu atunci când a luat această decizie, trebuie să mergem mai departe de această protectie și să oferim localnicilor alternative viabile de dezvoltare.
Imediat dupa alegerile locale intenționam să venim cu câteva idei în acest sens.
Pe de altă parte, reformele în domeniul patrimoniului, a cinematografiei, vor fi continuate", a scris Dacian Cioloş.