MENIU

Dacian Cioloș: Lucrez la o echipă solidă. La sfârșitul acestei săptămâni prezint lista miniștrilor

Dacian Cioloş îşi va prezenta lista cu miniştri la sfârşitul săptămânii. Cum fiecare vot contează, Dacian Cioloş a continuat şi ieri consultările cu formaţiunile care sunt reprezentate în Parlament. După PNL, PSD, UDMR, UNPR, ALDE şi minorităţi, premierul desemnat a trecut şi pragul formaţiunilor mai noi, chiar dacă nu au foarte mulţi parlamentari. Cioloş a discutat ieri cu Mircea Geoană și Traian Băsescu.

La intrarea în sediul MP, Cioloș a declarat că și-a propus să aibă consultări cu absolut toate partidele care au reprezentare în Parlament, motivând că "așa e în democrație", potrivit Agerpres.

La sediul MP se află președintele formațiunii, Traian Băsescu, și președintele executiv, Eugen Tomac, alături de alți lideri.

De asemenea, Dacian Cioloș s-a întâlnit joi și cu președintele PSRO, Mircea Geoană.

Vineri și sâmbătă, Dacian Cioloș urmează să aibă o nouă rundă de consultări cu partidele.

Liberalii au fost primii cu care s-a întâlnit premierul desemnat, Dacian Cioloş, dar şi primii care l-au asigurat că îl vor susţine în Parlament.

 

Priorități PNL

Depolitizarea administrației centrale

Buget axat pe investiții

Accent pe educație și pe sănătate


 Copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, după discuțiile avute cu premierul desemnat, Dacian Cioloș, că acesta știe "foarte clar" că misiunea de a conduce un guvern într-o astfel de perioadă nu este deloc ușoară și că în cadrul întâlnirii pe care el a avut-o cu liderii liberali nu s-a făcut referire la nume de miniștri.

"Nu e nevoie să ne dea deloc un răspuns pe moment, vom vedea cum se vor desfășura lucrurile în continuare, dar era firesc să avem această discuție cât se poate de deschisă încă de la început. Vom vedea care vor fi opțiunile în structurarea Cabinetului, în privința priorităților din programul de guvernare, și vom putea face această analiză în foarte scurt timp. Eu am convingerea că, în ciuda faptului că misiunea acestui Cabinet nu este ușoară, Dacian Cioloș se va descurca foarte bine. Cu înțelepciune la selecția miniștrilor, cu atenție la selecția eventualilor secretari de stat, cu atenție mare la proiectele cu care va veni în fața Parlamentului cred că lucrurile pot intra pe un făgaș normal și evident că e o noutate pentru România să aibă un Cabinet tehnocrat", a spus Gorghiu.

Liderul PNL a adăugat că miniștrii din guvernul pe care Cioloș îl va forma vor fi, după afirmațiile acestuia, specialiști fără carnet de partid.

"Sunt foarte multe motive pentru care PNL sprijină un guvern tehnocrat. Opțiunea noastră a fost alta la început, anume aceea a alegerilor anticipate care, din păcate, nu putea fi realizată decât în condițiile unui acord cu ceilalți lideri ai partidelor parlamentare. N-au dorit un asemenea lucru, ca atare, în acest context, dată fiind agenda publică în acest moment și (...) lipsa de credibilitate a partidelor politice, care e o temă pe care va trebui s-o discutăm apăsat lunile care vor urma pentru a avea loc în mod real în clasa politică o reformă — până atunci cred că cea mai bună variantă pentru statul român este aceasta pentru care a optat președintele României", a precizat Alina Gorghiu.

La rândul său, Vasile Blaga a declarat că Dacian Cioloș este interesat în păstrarea macrostabilității economice astfel încât să nu fie pus în dificultate guvernul care va rezulta în urma alegerilor din 2016. În ceea ce privește discuțiile cu lista de miniștri în față, Blaga a spus că acestea ar putea avea loc sâmbătă sau duminică.



UNPR: sprijin pentru proiecte Guvernamentale 

Priorități UNPR

Stabilitate economică şi politică

Proiecte pentru tineri, militari, pensionari



Al doilea rezultat pozitiv l-a avut Cioloş la întâlnirea cu partidul lui Gabriel Oprea. Premierul desemnat se poate baza şi pe parlamentarii UNPR la votul de învestire, chiar dacă partidul rămâne alături de PSD şi nu garantează că va susţine, ulterior, orice proiect al noului Guvern.

Preşedintele UNPR l-a asigurat pe premierul desemnat Dacian Cioloş că Uniunea va sprijini noul Executiv, atât la votul de investitură, cât şi în Parlament, pe proiectele guvernamentale importante pentru România.[...]UNPR este un partid consecvent, parte a Alianţei de Centru-Stânga, care va milita întotdeauna pentru stabilitate şi progres. , au precizat liderii UNPR, într-un comunicat de presă, la finalul întrevederii cu Dacian Cioloş.

 

Cerinţele ALDE şi UDMR pentru Cioloş

Priorități UNPR

Stabilitate economică şi politică

Proiecte pentru tineri, militari, pensionari


Priorități UDMR

Reforma administrației centrale și locale

Respectarea drepturilor minorităților

Relansarea investițiilor

O mai bună absorbție de fonduri europene


Când vorbim de ALDE sau UDMR, lucrurile nu mai sunt atât de clare. Atât partidul condus de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cât şi UDMR, au anunţat că vor decide dacă vor vota sau nu pentru cabinetul Dacian Cioloş abia după ce vor vedea lista cu miniştrii propuşi. UDMR susţine că pe această listă trebuie să fie nume complet noi, care să nu fi fost legate în niciun fel de vreun partid.

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, după întâlnirea cu premierul desemnat Dacian Cioloş, că discuţia avută a fost una foarte bună în care premierul desemnat a prezentat modul în care vrea să conducă , urmând ca ALDE să-şi prezinte poziţia.

„I-am comunicat că nu vom putea lua o decizie cu privire la votul ALDE decât după ce domnia sa va prezenta componenţa Guvernului. Atunci ne vom putea pronunţa„, a spus Tăriceanu.

„Am prezentat domniei sale o listă de chestiuni economice şi politice pe care dorim să le aibă în vedere”, a mai spus Tăriceanu.

„Am discutat putin cu premierul, urmeaza sa se mai consulte, cred ca ar fi un calendar oportun luni prezentarea listei si componentei si in a doua parte a zilei de marti votul de investiture, dar nu suntem intr-o cursa contra-cronometru. Lucrurile acestea trebuie facute cu multa seriozitate.”, a mai spus președintele Senatului.

 

 Ce vrea PSD de la Dacian Cioloş

Priorităţi PSD

Funcţionarea instituţiilor statului (asigurarea serviciilor vitale)

Creştere economică de cel puţin 4,1%

Legea salarizării bugetarilor

Statul de drept şi independenţa justiţiei


Dacian Cioloş a întâlnit şi la PSD, ultimul partid la care a mers la negocieri, aceeaşi atitudine ca a celor de la UDMR şi ALDE.

"Domnul Dacian Cioloș mi-a zis că nu intenționează ca, dacă va fi votat Guvernul pe care-l va prezenta, să înceapă o acțiune brutală de schimbare a administrației, schimbare pur și simplu cantitativă. Din câte am înțeles, se pare că va avea o atitudine corectă, normală", a declarat președintele PSD.

Dragnea a adăugat că reprezentanții PSD i-au spus premierului desemnat că "un guvern politic ce s-a dovedit că a avut o guvernare foarte bună are resurse umane care să-i poată furniza oameni care să poată ocupa anumite funcții".

"Un guvern tehnocrat nu are bază de resurse umane pe care să o folosească pentru recrutare, pentru a ocupa anumite funcții publice. În aceste condiții cred că are două variante, varianta în care cedează la presiuni, nu din partea noastră, să schimbe de dragul schimbării (...) sau varianta corectă și echilibrată în care asigură funcționarea instituțiilor statului și implementează programul de guvernare. Se pare că va adopta varianta moderată și înțeleaptă", a declarat președintele PSD.

Dragnea a subliniat că PSD nu a făcut și nu va face nicio propunere pentru membrii Cabinetului și, de asemenea, nicio propunere de secretari de stat.

Priorități Minorități

Accent pe fonduri europene

Reforma administrativă

Descentralizare

Pentru învestire, Cioloş are nevoie de 274 de voturi.
 
Mai multe articole despre:
guvern Traian Băsescu Dacian Cioloş MP Eugen Tomac