Cioloș, chemat la 'Ora prim-ministrului' pentru o dezbatere pe tema numirii noilor prefecți
Premierul Dacian Cioloș a fost chemat în plenul Camerei Deputaților, la inițiativa grupului parlamentar ALDE, la "Ora prim-ministrului", pentru o dezbatere pe tema criteriilor în desemnarea noilor prefecți. ''Ora prim-ministrului'' a fost programată inițial să se desfășoare pe 7 martie, dar, pentru că premierul este plecat atunci la Bruxelles, dezbaterea va avea loc pe 14 martie, potrivit Agerpres.
Cioloș va fi prezent pe 14 martie, în plenul Camerei Deputaților, la "Ora prim-ministrului".
Potrivit secretarului Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, grupul parlamentar ALDE este cel care a solicitat ca premierul să vină în plenul Camerei Deputaților pentru dezbaterea pe tema criteriilor în desemnarea noilor prefecți.
"ALDE solicită prezenţa lui Dacian Cioloş în Parlament pentru a ne prezenta care au fost criteriile în desemnarea noilor prefecţi. Au promis prefecţi tehnocraţi, dar au numit în funcţii oameni ai PNL. Să ne aducem aminte că nu mai departe de luna ianuarie, cei din PDL-PNL îl somau pe domnul Cioloş să schimbe toţi prefecţii, motivând că aceştia au fost numiţi de Guvernul Ponta. Evident, prin somaţiile publice repetate ale celor din PNL, aceştia urmăreau impunerea, chiar înainte de alegerile locale, a unor membri de partid sau persoane apropiate partidului prezidenţial. De asemenea, faptul că la nici 24 de ore după ce a dovedit că nu are nici cea mai mică susţinere politică în Parlament, actualul guvern pare că simte pericolul unei moţiuni de cenzură şi decide să le facă pe plac celor din PNL, prin numirea, în anumite judeţe, de prefecţi cu simpatii politice", declara, vineri, copreşedintele ALDE, Daniel Constantin, potrivit unui comunicat de presă, citat de Mediafax.
Reamintim că nouă prefecți au fost schimbați în urma hotărârilor, adoptate săptămâna trecută, joi, în ședința de Guvern, după ce premierul s-a arătat nemulţumit de activitatea oficialilor din administraţie, scrie Agerpres.
"Aceste schimbări de prefecți sunt doar o primă etapă, va mai urma o etapă, probabil săptămâna viitoare. Suntem în proces de evaluare a candidaților pentru postul de prefect, pe baza CV-urilor și a competențelor pe care persoanele îndreptățite le pot avea. Guvernul evaluează performanțele acestora, dar ține cont și de faptul dacă au calificarea necesară, au condus unități administrative sau au acest grad de inspector guvernamental", declara purtătorul de cuvânt la finalul ședinței de guvern.
Potrivit documentelor privind hotărârile de guvern, prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer, a fost înlocuit cu Cornel Murg care a exercitat funcţia de subprefect al aceluiaşi judeţ, potrivit Mediafax.ro.
Prefectul de Argeş, Mihail Adrian Oprescu, a fost înlocuit din funcţie cu Cristian Soare.
Prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţinteanu, a fost înlocuit cu Ovidiu-Victor Frenţ, fost subprefect al aceluiaşi judeţ.
Prefectul de Botoşani, Costică Macaleţi, a fost înlocuit cu Dan Nechifor.
La Brăila, Nicu Lucian Olteanu, a fost înlocuit cu Mădălina Cochino.
La Dâmboviţa, Ioan Marinescu a fost înlocuit din funcţia de prefect cu Antonel Jîjîie, fost subprefect.
Prefectul de Gorj, Alin Vasile Văcaru, a fost înlocuit cu Gheorghe Paraschivu.
La Satu-Mare, Eugeniu Avram a fost schimbat din funcţia de prefect, iar în locul acestuia a fost numit Radu Bud.
La Vaslui, Andrei Puică a fost schimbat din funcţia de prefect cu Olteanu Daniel.
De asemenea, Grigoraş Marian a fost numit temporar în funcţia de prefect al judeţului Iaşi.
Totodată, Guvernul a decis încetarea exercitării funcţiei şi a cel puţin trei subprefecţi.
Demiterile în lanţ vin după ce Dacian Cioloş a cerut o analiză a performanţelor acestor funcţionari, iar în urma acestora s-a constatat că unii prefecţi nu sunt suficient de competenţi.