MENIU

Celebrele obuziere K9 Thunder, gata să intre în dotarea Armatei Române! Doar 9 țări din lume au acces la aceste arme, dintre care 5 sunt membre NATO

K9 Thunder/ Wikipedia

Armata Română se înarmează!  54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, produse în Coreea de Sud de compania Hanwha, ar urma să ajungă în dotarea Armatei. Vorbim despre o achiziție pentru care Guvernul condus de Marcel Ciolacu va plăti un miliard de dolari. Compania sud-coreeană este singura care a rămas în licitaţia deschisă de Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Negocierile dintre partea română și cea sud-coreeană sunt în plină desfășurare. În prezent, obuzierele de tip K 9 Thunder sunt operate în nouă ţări din lume, inclusiv cinci ţări NATO: Polonia, Norvegia, Estonia, Finlanda şi Turcia.

"Raza maximă (a obuzierului K9) este de 54 de kilometri, este foarte rapid", a declarat Heo Man Jung, cercetător principal în domeniul artileriei la Hanwha, în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti români. El a spus că în 2010 acest obuzier a fost folosit în momente de tensiune maximă în ţara sa. "Am răspuns foarte repede când am fost atacaţi de Coreea de Nord", a completat el, relatează Agerpres. 

Potrivit specialistului, demnă de luat în calcul este și mobilitatea obuzierului, care ajunge la o viteză de peste 67 de kilometri pe oră, dar şi faptul că structura vehiculului protejează foarte bine militarii din interior. În plus de asta, K9 a fost creat pentru a funcţiona în orice tip de climat.

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce documente importante va semna președintele

În vara anului trecut, MApN solicita trei sisteme obuzier de calibrul 155 mm, de nivel batalion, 17.352 de proiectile explozive, 324 de proiectile fumigene, 324 de proiectile de iluminare şi 720 de proiectile inerte (pentru instruire).

Durata contractului de peste 850 de milioane de euro este de 60 de luni, iar finanţarea este din fonduri bugetare, potrivit anunţului de la acel moment.

Un sistem obuzier este compus din: 18 obuziere de calibrul 155 mm autopropulsate, pe şenile, nouă ţevi de rezervă, 12 maşini de specialitate de transport şi încărcat muniţii, nouă posturi de observare de artilerie auto-propulsate, o autostaţie meteorologică, trei mijloace de evacuare a echipamentelor avariate şi trei sisteme de cercetare acustică. Acestor componente li se adaugă proiectilele aferente.

Imagini uluitoare cu avionul de lux cu care Klaus Iohannis a zburat în Coreea. Președintele a beneficiat de un zbor direct Sibiu-Seul FOTO

Reprezentanţii companiei sud-coreene susţin, într-un comunicat de presă, că intenţionează să deschidă o linie industrială în România, pentru "a contribui la capabilităţile de apărare ale Forţelor Terestre şi la dezvoltarea industriei militare".

În prezent, obuzierele de tip K 9 Thunder sunt operate în nouă ţări din lume, inclusiv cinci ţări NATO, și aici vorbim despre Polonia, Norvegia, Estonia, Finlanda şi Turcia.

Astăzi vor fi semnate mai multe memorandumuri între guvernele României şi Coreei de Sud, inclusiv în domeniul Apărării, în contextul vizitei oficiale a preşedintelui Klaus Iohannis în această ţară. 

Mai multe articole despre:
armata romana obuziere k9 thunder coreea de sud