MENIU

Ce vrea să facă Viorica Dăncilă pentru copiii cu autism. Planul prezentat la Guvern

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat miercuri, la o întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor de sprijin pentru persoanele cu dizabilităţi, tulburări din spectrul autismului, sindromul Down şi pacienţi cu boli rare, că Guvernul a găsit rezolvare pentru o parte din dificultăţile semnalate.

Potrivit unui comunicat al Executivului, remis AGERPRES, Viorica Dăncilă şi mai mulţi membri ai Cabinetului său au discutat miercuri cu reprezentanţii asociaţiilor de sprijin pentru persoanele cu dizabilităţi, tulburări din spectrul autismului, sindromul Down şi pacienţi cu boli rare despre măsurile luate de Guvern ca răspuns la solicitările formulate de aceştia, precum şi soluţiile avute în vedere în perioada următoare. Aceste măsuri vizează asigurarea tratamentului şi terapiilor necesare, integrarea în sistemul public educaţional, pe piaţa muncii şi în comunitate.

"Consultările cu dumneavoastră ne-au dat un impuls nu doar să răspundem solicitărilor adresate, ci şi să venim noi cu soluţii care să îmbunătăţească viaţa de zi cu zi a copiilor şi persoanelor cu dizabilităţi, tulburări din spectrul autismului, sindrom Down şi boli rare. Răspunsul pe care îl aşteptaţi, din păcate, de prea mult timp, ţine de normalitate. Am găsit rezolvare pentru o parte din punctele pe care le avem în discuţie. În perioada următoare vă propun să colaborăm strâns pentru a identifica cele mai bune măsuri pentru problemele pe care le întâmpinaţi", a afirmat Viorica Dăncilă.

Totodată, ea a punctat deciziile luate de Guvern cu privire la asigurarea finanţării necesare funcţionării organizaţiilor neguvernamentale, prin încurajarea microîntreprinderilor şi persoanelor fizice să facă donaţii (ordonanţa de urgenţă adoptată în 29 martie) şi la asigurarea unor servicii sociale de tip rezidenţial pentru adulţii cu dizabilităţi şi a serviciilor de tip respiro la nivel naţional (hotărârile adoptate miercuri de Guvern).