MENIU

Ce spune mama lui Dacian Cioloș despre copilăria acestuia: „Se agăța de căruțe și mergea la câmp”

Dacian Cioloș s-a născut în Pericei, o comună renumită în toată lumea pentru culturile de ceapă. Atât mama lui, cât și vecinii, își amintesc că premierul desemnat era de mic pasionat de agricultură. 

„Se agăţa de căruţe şi mergea cu oamenii pe câmp. Măicuţa îl tot căuta să-i dea de mâncare, până îi spunea vreo vecină că s-a dus cu unul sau cu altul“, a povestit mama prim-ministrului desemnat, pentru adevarul.ro.

De asemenea, vecinii lui din copilărie povestesc că, după ce a studiat îm Franța, Dacian Cioloș a aplicat ceea ce a învățat acolo în grădina bunicului său și așa a ajuns tot satul să ”cumpere roșiile lui”.  

Dacian Cioloş are 46 de ani şi a absolvit Facultatea de Horticultură din Cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină veterinară din Cluj-Napoca, în 1994. A urmat apoi studii aprofundate de agronomie la şcoli de prestigiu din Franţa. În 1997, Cioloş a devenit inginer stagiar la Camera Judeţeană de Agricultură Aveyron. Între anii 1999 – 2001, a fost coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă şi rurală.

Dacian Cioloş a devenit mai cunoscut în propria ţară abia în 2007 când a ocupat, pentru un an, funcţia de ministru al Agriculturii în guvernul lui Călin Popescu Tăriceanu. La cei 38 de ani ai săi de atunci, Dacian Cioloş a devenit unul dintre cei mai tineri miniştri din istoria post-decembristă. Din iulie 2009, a preluat conducerea Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în România.

Preluarea postului de Comisar European pentru Agricultură în 2010 - unul dintre cele mai importante din Comisia Europeană - a fost o lovitură dată de România. Cioloș a fost propunerea susținută puternic de Traian Băsescu. Pentru obținerea funcției a fost nevoie de un lobby puternic în UE, în special în zona PPE, și de un turneu în capitalele europene, derulat chiar de către Dacian Cioloș, care și-a expus viziunea privind reforma Politicii Agricole Comune.

Din funcţia de comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Cioloș a coordonat reforma Politicii Agricole Comune pentru perioada 2014-2020 - un proiect ambițios, care avea printre altele rolul de a croi un sistem mai echitabil de acordare a subvențiilor și de a aduce avantaje egale noilor state membre UE, inclusiv României.

În luna iulie a acestui an, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, l-a desemnat pe Dacian Cioloş în funcţia de consilier special privind securitatea alimentară internaţională.

 

 

 

Mai multe articole despre:
agricultură prim ministru Dacian Cioloş