MENIU

Mișcarea-bombă pregătită de Guvern pentru a evita pensionarea anticipată a militarilor. Reacţia MAI

Militari români în Polonia

Guvernul se pregăteşte să adopte săptămâna viitoare o ordonanță de urgență prin care se modifică Legea pensiilor speciale pentru poliţie, armată şi servicii secrete, relatează Hotnews, citând surse guvernamentale.

Proiectul de OUG schimbă radical modul de calcul al pensiilor speciale, astfel încât poliţiştii, militarii şi ofiţerii din serviciile secrete care se vor pensiona în baza noilor reguli vor avea o pensie mult mai mică decât dacă s-ar pensiona în baza legii în vigoare, mai scrie Hotnews.

De asemenea, Dumitru Coarnă, Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual (SNPPC) spune că la viitoarea ședință de Guvern, Executivul pregătește o ordonanță de urgență prin care angajații MAI nu vor mai beneficia de actualul mod de calcul al pensiilor și al vârstei de pensionare. 

Dumitru Coarnă atrage atenția că pe data de 3 august, Guvernul urmează să adopte o ordonanță de urgență prin care se schimbă modul de calcul pentru pensiile polițiștilor. El face apel către toți angajații MAI să își depună dosarul de pensionare până pe data de 31 iulie pentru a putea beneficia de actuala lege de pensionare, care este mult mai favorabilă. 

REACŢIA MAI:

"Referitor la afirmațiile liderului sindical Dumitru Coarnă, precizăm următoarele:

Toți angajații MAI care au ieșit la pensie în ultimii ani, indiferent de vârsta acestora, au încetat raporturile de serviciu cu respectarea prevederilor actualei legi privind pensiile militare și statutele profesionale. Au existat situații în care personalul a ieșit la pensie la vârste cuprinse între 40 și 45 de ani. În toate aceste cazuri, s-au îndeplinit însă condițiile legale de pensionare și s-a respectat voința angajatului care îndeplinea aceste condiții.

Referitor la consilierul ministrului, Alina Popescu, menționăm că aceasta a fost eliberată din funcție și pusă la dispoziție în luna iunie, ca urmare a încetării mandatului demnitarului – odată cu schimbarea Guvernului Grindeanu. La acel moment, aceasta a optat pentru a ieși la pensie, în condițiile art. 69 alin. 1, lit. j din Statutul polițistului, vârsta acesteia fiind de 44 ani și 7 luni. Ulterior, în luna iulie, după numirea noului Guvern, persoana a fost încadrată în funcția de consilier al ministrului, ca personal contractual, în condițiile Ordonanței 32/1998 privind organizarea cabinetului demnitarului din administrația publică centrală.

În ceea ce privește o eventuală decizie a Guvernului care să limiteze aceasta situație de ieșiri masive la pensie la vârste tinere din partea angajaților sistemului de siguranță și securitate națională, MAI apreciază că o astfel de inițiativă nu se poate face cu aplicare peste noapte, așa cum susțin unii lideri sindicali. De altfel, MAI nu a inițiat și nu are un astfel de proiect în lucru.

MAI apreciază ca orice posibile modificări în acest domeniu trebuie să țină cont de interdicțiile, pericolele și riscurile specifice funcțiilor pe care le îndeplinesc angajații din sistemul de ordine și siguranță publică".

Mai multe articole despre:
militari pensii pensie