MENIU

Ce drepturi ar avea Tăriceanu dacă ar fi preşedinte interimar, în cazul suspendării lui Iohannis

Presedintele interimar al Romaniei are puteri aproape la fel de mari cu cele ale presedintelui ales al Romaniei: poate emite decrete, poate numi si revoca din functii, este seful Armatei si al CSAT, sau poate incheia tratate internationale.

Ca interdictii, presedintele interimar nu poate adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale natiunii, nu poate dizolva Parlamentul si nu poate organiza un referendum. Ziare.com a realizat o analiza privind procedura de suspendare a presedintelui ales si drepturile pe care le are presedintele interimar.

"Daca functia de presedinte devine vacanta ori daca presedintele este suspendat din functie sau daca se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor". Acesta este articolul 98 din Constitutie, care stabileste ordinea privind preluarea functiei de presedinte al Romaniei.

In cazul in care seful PSD, Liviu Dragnea, si seful ALDE, Calin Popescu Tariceanu, ar decide, luni, sa demareze procedura de suspendare a lui Klaus Iohannis, ei trebuie sa urmeze pasii stabiliti de Constitutie.

"In cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa", se arata la articolul 95 din Constitutie.

Dragnea, despre suspendarea lui Iohannis: "Am discutat cu Tăriceanu. Luni luăm o decizie. Da sau nu"