MENIU

CCR:Articol din legea privind restituirea imobilelor confiscate abuziv de comunişti,NECONSTITUŢIONAL

CCR:Articol din legea privind restituirea imobilelor confiscate abuziv de comunişti,NECONSTITUŢIONAL

Articolul 4 din Legea 165 /2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate în mod abuziv de comunişti este neconstituţional dacă se aplică în cazul dosarelor aflate în curs de judecată la instanţe, a decis, miercuri, Curtea Constituţională (CC).

"Cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile art.4 teza a doua din Legea nr.165/2013 sunt constituţionale în măsura în care termenele prevăzute la art. 34 alin.(1) din aceeaşi lege nu se aplică şi cauzelor în materia restituirii imobilelor preluate abuziv, aflate pe rolul instanţelor la data intrării în vigoare a legii", se arată în decizia de miercuri a CC.

Astfel, judecătorii CC au stabilit că în cazul celor care deja s-au adresat justiţiei, instanţa le va soluţiona cererea şi aceasta nu va fi trimisă la una dintre autorităţile prevăzute de Legea 165.

Surse oficiale din cadrul CC au precizat, pentru MEDIAFAX, că în cazul în care textul ar fi rămas în forma actuală, ar fi existat posibilitatea ca toate cauzele aflate în curs de soluţionare să fie trimise către autorităţi, spre rezolvare.

Dosarele respective ar fi fost scoase, astfel, de pe rolul instanţelor şi ar fi fost declarate inadmisibile sau premature.

Prin decizia de miercuri, care este definitivă şi general obligatorie, instanţele vor judeca până la final procesele cu acest obiect şi vor stabili dreptul şi cuatumul, urmând să trimită cauzele către autoritate doar pentru a fi emis titlul.

Articolul 4 , supus dezbaterii CC, prevede că "dispoziţiile prezentei legi se aplică cererilor formulate şi depuse, în termen legal, la entităţile învestite de lege, nesoluţionate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, cauzelor în materia restituirii imobilelor preluate abuziv, aflate pe rolul instanţelor, precum şi cauzelor aflate pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului suspendate în temeiul Hotărârii-pilot din 12 octombrie 2010, pronunţată în Cauza Maria Atanasiu şi alţii împotriva României, la data intrării în vigoare a prezentei".

Articolul 34 din aceeaşi lege stabileşte că "(1) Dosarele înregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor vor fi soluţionate în termen de 60 de luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, cu excepţia dosarelor de fond funciar, care vor fi soluţionate în termen de 36 de luni.(2) Dosarele care vor fi transmise Secretariatului Comisiei Naţionale ulterior datei intrării în vigoare a prezentei legi vor fi soluţionate în termen de 60 de luni de la data înregistrării lor, cu excepţia dosarelor de fond funciar, care vor fi soluţionate în termen de 36 de luni.(3) Numărul dosarelor prevăzute la alin. (1) şi data înregistrării dosarelor prevăzute la alin. (2) se publica pe pagina de internet a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor şi se comunica, la cerere, persoanelor îndreptăţite".