Cât te "costa" să-ți iei permisul la Giurgiu
DIICOT a destructurat rețeaua de polițiști și instructori auto care te "ajutau" să-ți iei permisul de conducere fără bătăi prea mari de cap. Se taxa cu suma de 50 de euro programarea cu prioritate a candidaților la proba practică, 300 de Euro pentru promovarea probei practice, 100 euro pentru înmatricularea "în regim de urgență" a autoturismelor.
Procurorii DNA l-au reținut vineri pe Mitică Văduva, șeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere Giurgiu, acuzat că a luat mită de zece ori în dosarul fraudării examenului de obținere a permisului, potrivit unui comunicat al instituției. A mai fost reținut și Marin Mototolea, primarul comunei Valea Dragului din județul Giurgiu, acuzat de patru infracțiuni de complicitate la luare de mită.
– promovarea unor candidați la proba practică din cadrul examenului pentru obținerea permisului de conducere,
– programarea „peste rând” a candidaților la proba practică din cadrul examenului pentru obținerea permisului de conducere,
– înmatricularea cu prioritate a unor autoturisme.
Procurorii mai arată că șeful de la Permise Giurgiu ar fi perceput în mod uzual de la persoanele care făceau intervenții la el următoarele sume de bani: 50 de euro pentru a programa cu prioritate candidați la proba practică, 300 de Euro pentru promovarea probei practice, 100 euro pentru înmatricularea “în regim de urgență” a autoturismelor.
Comunicatul oficial al DNA:
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20 septembrie 2019, a inculpaților:
VĂDUVA MITICĂ, comisar de poliție, șef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Giurgiu, sub aspectul săvârșirii a 10 infracțiuni de luare de mită,
MOTOTOLEA MARIN, primar al comunei Valea Dragului, județul Giurgiu, sub aspectul săvârșirii a patru infracțiuni de complicitate la luare de mită.
În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 13 mai 2019 – 24 iulie 2019, inculpatul Văduva Mitică, în calitatea sus menționată, ar fi pretins și primit de la mai multe persoane (intermediari și candidați) diverse sume de bani pentru:
– promovarea unor candidați la proba practică din cadrul examenului pentru obținerea permisului de conducere,
– programarea „peste rând” a candidaților la proba practică din cadrul examenului pentru obținerea permisului de conducere (art. 8 alin. 5 din Ordinul nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obținerea permisului de conducere, prevede că programarea la proba practică se face în limita locurilor disponibile și în ordinea solicitării),
– înmatricularea cu prioritate a unor autoturisme.
În cazul a patru astfel de programări, ofițerul de poliție ar fi primit banii de la inculpatul Mototolea Marin.
Din probe a rezultat faptul că inculpatul Văduva Mitică ar fi perceput în mod uzual de la persoanele care făceau intervenții la el următoarele sume de bani: 50 de euro pentru a programa cu prioritate candidați la proba practică, 300 de Euro pentru promovarea probei practice, 100 euro pentru înmatricularea “în regim de urgență” a autoturismelor.
În cauză, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte 11 persoane.
Celor doi inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 20 septembrie 2019, cei doi inculpați vor fi prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Amintim că, în cursul zilei de 19 septembrie 2019, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții domiciliare în 26 locații, situate în județul Giurgiu, dintre care una s-a desfășurat la sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Giurgiu.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție și din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei “Vlad Țepeș”.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.