MENIU

Cât de legal este ca Ponta să îi ceară lui Iohannis să îl desemneze premier pe Oprea. Ce spune legea

Premierul Victor Ponta a precizat în solicitarea pe care i-a trimis-o președintelui Klaus Iohannis, că îi propune să îl numească prin decret prezidențial pe Gabriel Oprea, pentru funcția de prim-ministru interimar. În schimb, potrivit textului Constituției și al Legii Organizării Guvernului, pe care chiar Victor Ponta le-a invocat în solicitare, premierul nu are dreptul să îi propună președintelui un anumit membru al Guvenului, pentru interimat, atribuția aparținându-i exclusiv președintelui: ”Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru”, stipulează articolul 107, alineat 3, din Constituție. Radu Carp,  expert în drept Constuțional, a precizat pentru realitatea.net care este artificiul la care a apelat Victor Ponta.

În solicitarea pe care a trimis-o către Administrația Prezidențială, în baza căreia solicită numirea prin decret prezidențial a lui Gabriel Oprea pentru funcția de premier interimar, premierul Victor Ponta a invocat două articole: Articolul 107, alineat 3 din Constitutie și articolul 9, alineat 1, din Legea 90/2001 privind Organizarea Guvernului României. Dar ambele articole stipulează clar că premierul nu are dreptul să avanseze nume: 

Articol 107, alineat 3, Constituția României

(3) Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern.

Articol 9 ALINEAT 1: LEGE nr.90 din 26 martie 2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor

Art. 9. - (1) Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern în cel mult 45 de zile.

La rândul său, Radu Carp, expert în drept constituțional, a declarat pentru realitatea.net, că premierul nu este îndreptățit să îl propună pe Gabriel Oprea pentru funcția de premier interimar, întrucât potrivit textului Constituției doar președintele poate desemna unul dintre membrii Guvernului validat de votul Parlamentului: 

”Această solicitare nu are obiect, este un artificiu. Conform Constituției, doar președintele are dreptul să desemeneze un alt membru al Guvenului, pentru funcția de premier. Iar lista cu membrii Guvernului este cea disponibilă în ziua în care Parlamentul a votat noul Guvern. Pe de altă parte, eu am un dubiu cu privire la această funcție de vicepremier: cred că dacă cineva ar contesta la CCR aceasta funcție, ar câștiga. În plus,  mai există un aspect care nu este clar: Victor Ponta susține că nu este capabil să își îndeplinească atribuțiile de premier dar fix din această postură, trimite din Turcia, o hârtie semnată de el, cu antetul Guvenului”, a precizat acesta.