MENIU

Când a predat „Fantomele”, Ioan Talpeș a comis cel mai grav act de trădare din istoria spionajului!

"Episodul de astăzi este dedicat celui mai grav act de trădare, nu doar din istoria României, ci chiar din istoria serviciilor secrete din toată lumea și din toate timpurile. Este vorba despre gestul generalului Ioan Talpeș, șef al Serviciului de Informații Externe (SIE) în perioada 1992-1997, - venit la cârma serviciului din ordinul lui Ion Iliescu și din postura de consilier al acestuia - de a preda „potențialul informativ” al SIE către unii parteneri externi ai României", scrie Evenimentul Zilei, în ediţia de luni. 

„Potențialul informativ al SIE” cuprinde totalitatea cadrelor de spionaj și a rețelelor lor informative, alcătuită atât din ofițeri de informații externe aflați la post în exterior, acoperiți în ambasade, agenții economice și culturale și în firme românești din exterior etc., cât și din „fantome”. Prin „unii parteneri externi”, în cazul trădării despre care vorbim, trebuie să se înțeleagă SUA, Germania și Canada.

Deci, ca să fie foarte clar, numele componenților acestor trei rețele au fost predate acestor trei parteneri. Beneficiarelor directe ale actului de trădare, serviciile specializate de informații și de contrainformații ale acestor țări, cu siguranță nu le-a venit să creadă. Niciodată nu ar fi putut spera la așa ceva, pentru că niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva. Nu trebuie să fii procuror sau judecător militar că să înțelegi că a fost vorba despre un gest de trădare de neconceput, care peste tot în lume se pedepsește în cel mai drastic mod cu putință. Nu doar despre acest grav fapt vorbește generalul Cornel Biriș, în interviul acordat generalului Petru Neghiu, pentru Revista Periscop, publicație a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Serviciul de Informații Externe, ci și despre două alte momente dramatice prin care a trecut SIE și implicit Unitatea „Fantome”: dezertarea generalului Ion Mihai Pacepa și desființarea Unității „Fantome”.

Citeşte continuarea pe evz.ro

Mai multe articole despre:
Ioan Talpeş