Cancelarul austriac Karl Nehammer vine în martie, în România. Vizită cu miză uriașă în dosarul Schengen
Cancelarul austriac Karl Nehammer va efectua prima sa vizită la București, la mai bine de un an de la izbucnirea scandalului generat de opoziția Austriei față de aderarea României la Spațiul Schengen. Oficialul de la Viena se află pe lista invitaților la Congresul PPE de la Romexpo, eveniment ce va avea loc în perioada 6-7 martie 2024.
Din informațiile existente, Nehammer se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis, dar nu este exclusă nici o discuție cu premierul Marcel Ciolacu.
Austria a acceptat la finalul anului trecut ca România și Bulgaria să intre în Schengen cu aeroporturile și porturile, din luna martie 2024. Cele două țări trebuie însă să implementeze o serie de măsuri, inclusiv primirea înapoi a unor refugiați ajunși în Austria. În funcția de îndeplinirea acestor condiții, în 2024 se va discuta despre o aderare deplină la Spațiul Schengen.
A fost publicată decizia privind aderarea României şi Bulgariei în Schengen: programul de admitere pentru 2024
Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu a afirmat recent, referindu-se la intrarea României în Schengen cu frontierele maritime, că o călătorie pe mare este privită acum ca una în interiorul ţării, iar portul Constanţa devine "mult mai atractiv".
"(Sea Schengen - n.r.) înseamnă ce înseamnă şi aer, şi anume că o călătorie pe mare din România într-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene şi spaţiul Schengen este privită ca o călătorie în interiorul ţării, de la un port la altul naţional", a declarat Predoiu pe 5 ianuarie, la un post TV, potrivit Agerpres.
El a arătat că nu se elimină controalele, dar se simplifică procedurile: "Asta nu înseamnă că nu sunt în continuare controale vamale sau controale fiscale şi aşa mai departe. Dar e un avantaj pentru că într-adevăr Portul Constanţa, cum a subliniat şi primul-ministru, devine în momentul ăsta mult mai atractiv. E vorba şi de contextul cu războiul din Ucraina".
În context, Predoiu a subliniat că România are acum statut de ţară membră Schengen.