Dan Vasile Mihale: "Campania mută" și sondajul care nu schimbă nimic
,,În plină campanie electorală, aproape mută, scamatorul Nicușor Dan scoate din mânecă un sondaj în care abia încropitul USR este cotat cu 19% din intențiile de vot ale agătorilor ''- un editorial despre campania mută pentru parlamentare și sondajul care nu schimbă nimic...
În plină campanie electorală, aproape mută, scamatorul Nicușor Dan scoate din mânecă un sondaj în care abia încropitul USR este cotat cu 19% din intențiile de vot ale alegătorilor- Atenție!!!- deciși, iar PNL cu 18%. Este pentru prima oară când Uniunea Salvați România trece înaintea Partidului Național Liberal la nivel național chiar și în rândul alegătorilor deciși. Nu pun la îndoială rigoarea sondajului Kantar-TNS, care oricum situează PSD la 40%, ceea ce este destul de verosimil, ALDE și PMP la 7%, iar UDMR la 3%. Este însă greu de crezut că partidul lui Nicușor Dan a crescut peste noapte cât alții în 10 ani, precum Prâslea cel Voinic.
În fine, nici nu are prea mare importanță, pentru că acest sondaj nu schimbă aproape nimic. Poate doar relația cu năbădăi PNL-USR. Sondajul comandat de Nicușor Dan poate fi însă interpretat de PNL ca o declarație de război. Dar pentru asta este nevoie de maturitate politică... Ori unde nu este, nici Dumnezeu nu cere. Ăsta este și motivul pentru care PNL pierde, pentru prima oară în istorie, procente importante din electoratul captiv. Unde se duce acest electorat? Probabil și către imberbul USR, dar și către PMP și ALDE.
Un rol important în aceste alegeri îl vor avea însă indecișii. Aceștia vor face diferența, aceștia vor înclina balanța. Combinațiile ulterioare pentru obținerea unei majorități simple vor depinde exclusiv de liderii politici, de aceiași lideri care aveau obligația să-și convingă alegătorii în această campanie electorală anostă că formațiunile politice pe care le reprezintă le merită încrederea.
Rezultatul acestor alegeri va fi influențat, în mare măsură, și de prezența la vot. O slabă prezență la vot avantajează partidele care pleacă cu prima șansă. Or, în acest moment, atât analiștii, cât și sociologii vorbesc de o prezență la vot de maximum 50%, procent absolut descurajant pentru formațiunile mici. Nimeni nu s-a obosit însă să mobilizeze electoratul la vot în această campanie. Nu s-a mizat de fapt pe nimic. Promisiuni fără acoperire, vorbe deșarte și ...cam atât.