MENIU

Camera Deputaților se pregăteşte: cumpără 400 de cartele de vot pentru următorii aleși

Pe site-ul Camerei Deputatilor a fost postat un anunt prin care se anunţă intenţia de a achiziţiona 400 de cartele de vot pentru parlamentari. Data limită de depunere a ofertelor este 4 octombrie.

"Suntem interesaţi de achiziţionarea prin cumpărare directă a 400 cartele de vot/carduri digitale. Operatorii economici care manifestă interes pentru atribuirea acestui contract de furnizare pot solicita cererea de achiziţie şi caietul de sarcini, urmând a depune oferta fermă până cel târziu la data de 4 octombrie", anunță Camera Deputaților pe site.

Reamintim că în martie, Comisia pentru Regulament a Camerei Deputaților a propus o serie de modificări în ceea ce privește sistemul de vot electronic din plen, printre care și adăugarea la consola de vot a opțiunii "abținere".

"În cazul votului electronic ecranul consolei afișează 'prezent' și opțiunile 'pentru', 'contra', 'abținere'. Liderul grupului parlamentar verifică lista de vot și sesizează președintele de ședință despre eventuale neconcordanțe. Votul prin mijloace electronice se realizează prin conectarea uneia dintre tastele 'prezent', 'pentru', 'contra' sau 'abținere'. În cazul în care președintele de ședință, asistat de cei 2 secretari, constată existența unor disfuncționalități acesta solicită plenului repetarea votului prin altă procedură", se arată în raportul Comisiei pentru Regulament.

Potrivit documentului, cardul de vot electronic este personal, iar utilizarea acestuia de către o altă persoană este interzisă.

"Etapele votului electronic sunt următoarele: deputatul introduce cardul de vot în consolă, apasă tasta 'prezent', după care își poate exprima poziția în problema supusă aprobării prin vot 'pentru', 'contra' sau 'abținere'. Deputații care sunt în sală și nu își exercită drepturile prin validarea tastei 'prezent' nu sunt considerați prezenți la ședința consacrată votului final", se mai arată în raport.